Grecia are nevoie de o reducere substanţială a datoriei pentru ca povara debitelor ţării să fie sustenabilă şi pentru ca economia să se redreseze, conform Fondului Monetar Internaţional (FMI).
Instituţia a lansat, vineri, un nou apel către statele europene pentru ca acestea să fie de acord cu o reducere "suplimentară" a datoriei Greciei şi să revizuiască în jos ţinta de excedent bugetar impusă Atenei.
În evaluarea sa anuală a economiei Greciei, FMI apreciază că obiectivul privind un surplus bugetar de 3,5% din PIB în 2018 este puţin probabil să fie atins.
"Chiar dacă va pune în practică integral măsurile de austeritate şi reformele stabilite, Grecia are nevoie de o reducere a datoriei, care trebuie calibrată pe baza unor ţinte fiscale şi de creştere credibile", subliniază raportul FMI.
Această reducere a datoriei publice a Greciei, care se apropie de 180% din PIB în pofida a trei planuri succesive de susţinere acordate de UE şi FMI începând din 2010, trebuie să fie aprobată de "partenerii europeni", subliniază reprezentantul FMI în Grecia, Delia Velculescu, adăugând că instituţia poartă discuţii pentru un nou program de asistenţă destinat Atenei.