Guvernul de la Roma a adoptat recent o serie de măsuri pentru rezolvarea problemelor creditelor neperformante (NPL), dar aceste eforturi ar putea să nu fie suficiente pentru întărirea sistemului bancar italian, se arată într-un raport al FMI, transmite Reuters.
Cei trei ani de recesiune cu care s-a confruntat a treia economie a zonei euro au lăsat în bilanţurile băncilor italiene credite neperformante de peste 200 de miliarde de euro, iar incertitudinile privind valoarea acestor împrumuturi au afectat încrederea investitorilor, potrivit Agerpres.
Recenta reformă privind insolvenţa în Italia, care introduce proceduri extrajudiciare pentru accelerarea recuperării activelor în cazurile de faliment, ar trebui extinsă pentru acoperirea creditelor neperformante existente şi nu doar pe cele noi, se arată în raportul FMI.
De asemenea, autorităţile italiene trebuie să verifice calitatea activelor băncilor mai mici, care nu sunt analizate de BCE, şi să monitorizeze acei creditori care au îndeplinit ţintele ambiţioase stabilite pentru reducerea creditelor lor neperformante, apreciază instituţia internaţională.
Italia trebuie să găsească o soluţie la problemele cu care se confruntă băncile mai slabe "pentru a reduce presiunile asupra sectorului bancar italian" şi pentru a se asigura că este stabil sistemul de creditare şi poate sprijini economia, conform raportului FMI.
Guvernul de la Roma caută modalităţi pentru sprijinirea băncilor cu probleme fără a încălca însă prevederile Uniunii Europene referitoare la ajutoarele de stat care obligă investitorii să suporte o parte din pierderi şi îi protejează pe contribuabili.
Potrivit unor noi reguli care au intrat în vigoare la 1 ianuarie, salvarea unei bănci trebuie să se realizeze mai întâi pe baza contribuţiei acţionarilor, deţinătorilor de obligaţiuni şi deponenţilor (bail-in).