FMI: Majorarea salariilor în învăţământ - 0,75% din PIB impact asupra bugetului 2009

Andreea Arcereanu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 29 octombrie 2008

Fondul Monetar Internaţional (FMI) dezminte zvonurile apărute în presă cum că există discuţii cu autorităţile ţării noastre pentru acordarea unui sprijin financiar, potrivit unui comunicat al FMI semnat de Juan Fernandez-Ansola, reprezentantul instituţiei pentru România şi Bulgaria. Fondul menţionează că a avut discuţii cu autorităţile pentru a reduce efectul negativ al crizei financiare internaţionale. "Mediul internaţional este în prezent foarte dificil pentru România, în condiţiile în care în ţările dezvoltate are loc un proces de reducere a îndatorării, ceea ce are "implicaţii profunde" asupra pieţelor emergente. Decizia agenţiei de rating S&P, de a scădea ratingul României, va avea drept consecinţă reducerea încrederii în economia ţării", explică FMI.

În aceste condiţii deciziile autorităţilor trebuie să demonstreze prin deciziile lor că sunt conştiente de dificultăţile actuale şi să menţină o politică ficală şi una salarială prudente, spun cei de la FMI. "Iniţiativa majorării salariilor profesorilor ar trebui reconsiderată. Estimăm că impactul asupra bugetului va fi modest în 2008, dar că va atinge peste 0,75% din PIB în 2009", mai precizează FMI. În cazul în care aceas­tă iniţiativă se va extinde asupra întregului sector bugetar impactul asupra bugetului va depăşi nivelul de 4% din PIB, avertizează FMI prin vocea lui Juan Fernandez-Ansola.

"Aceasta va trimite un semnal negativ pieţelor financiare. Chiar înainte ca decizia majorării salariilor, să fie publică sursele de finanţare publice şi private se împuţinau, leul era sub presiune, prima de risc la împrumuturile suverane ale României atingea maxime istorice, iar dobânzile pe piaţa locală creşteau substanţial", potrivit comunicatului FMI. Având în vedere că salariul mediu din sectorul public îl depăşeşte deja pe cel din sectorul privat, o creştere salarială de această mărime va atrage cereri similare afectând competitivitatea României şi ducând la niveluri ale inflaţiei pe care România nu le-a mai înregistrat de mult timp, avertizează FMI. Concluzia finală este că politicile salariale şi fiscale restrictive sunt necesare pentru a apăra interesele tuturor românilor, în special ale celor mai vulnerabili, potrivit FMI.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb