FMI: Scăderea pieţelor acţiunilor - o corecţie necesară

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 iunie 2006

Declinul înregistrat în ultima vreme, la nivel global, de pieţele acţiunilor reprezintă o corecţie aşteptată şi necesară, determinată de o mai bună apreciere a riscurilor de către investitori, a estimat, ieri, directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Rodrigo de Rato. Oficialul FMI arată că riscurile sînt reprezentate de ascensiunea cotaţiilor petroliere şi dobînzile de referinţă tot mai mari.

"Pieţele apreciază altfel riscurile acum şi considerăm că evoluţia lor reprezintă o corecţie necesară", spune Rodrigo de Rato, adăugînd: "În momentul de faţă ne îndreptăm spre o poziţie neutră în materie de politică monetară, ceea ce este un lucru sănătos deoarece aduce mai multă sustenabilitate".

Comentariile directorului FMI vin după ce majoritatea pieţelor mondiale (din SUA, Europa, Asia) au înregistrat căderi considerabile pe fondul temerilor legate de faptul că majorarea dobînzilor de referinţă de către băncile centrale va determina încetinrea creşterii economice mondiale. Pe de altă parte, preţul petrolului a crescut cu 12% în acest an, după ascensiunea de 40% din 2005.

Rodrigo de Rato mai spune că presiunile inflaţioniste au început să ia amploare, chiar dacă situaţia nu este încă alarmantă.

FMI estimează că, în acest an, economia mondială va înregistra o creştere de 4,9%, iar în 2007 de 4,7%. Astfel, expansiunea Produsului Intern Brut (PIB) mondial va fi, pentru al patrulea an consecutiv, mai mare de 4%. Oficialii FMI susţin că economiile multor ţări din fosta URSS cresc în ritmuri superioare mediei mondiale. Specialiştii FMI speră ca această tendinţă să se menţină în 2006.

Totuşi, FMI a avertizat asupra unor factori care pot face ca ritmul de creştere a PIB-ului mondial să fie mai mic decît cel estimat. Este vorba despre creşterea dezechilibrelor pe Glob, problemele geopolitice, preţurile ridicate ale petrolului, efectele gripei aviare.

În opinia celor de la FMI, ţările care şi-au menţinut mai mult timp ritmurile ridicate de creştere au pus în mişcare şi întreprind în continuare "reforme ambiţioase". Specialiştii precizează că inflaţia scăzută este un factor cheie pentru atingerea unor ritmuri ridicate de creştere, reamintind că în ţările în curs de dezvoltare inflaţia s-a redus de la 80% la începutul anilor 1990 la 6% anul acesta. În plus, FMI arată că şi cursul valutar flexibil a contribuit la creştere.

În ceea ce priveşte sectorul financiar, FMI semnalează necesitatea dezvoltării acestuia, calificînd domeniul drept elementul de bază al stabilităţii macroeconomice.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb