Ţara noastră, ca de altfel toate statele din regiunea Centrală şi de Est a Europei, nu a mai înregistrat progrese importante în îndeplinirea criteriilor de convergenţă de la debutul crizei şi până în prezent, a declarat, ieri, într-un forum Confindustria, Guillermo Tolosa, country manager pentru România şi Bulgaria al Fondului Monetar Internaţional (FMI).
"Nu este suficient să aderi la Uniunea Europeană ca să atingi criteriile de convergenţă. Trebuie aplicate politici economice corecte şi solide pentru îndeplinirea acestor criterii. Politicile populiste nu dau rezultate", a mai spus domnia sa subliniind că anii de criză au făcut şi mai dificilă atingerea convergenţei.
Oficialul FMI a subliniat că România trebuie să se focuseze neapărat acum pe procesul de convergenţă, chiar dacă este o misiune dificilă: "România a avut oportunităţi de creştere, dar nu le-a valorificat. De exemplu, sectorul manufacturier a stagnat în anii de criză. Acesta trebuie dinamizat prin politici corecte, solide. Un rol important în îndeplinirea criteriilor de convergenţă îl au şi investiţiile străine directe, care au crescut în ultima perioadă în România, dar nivelul nu este suficient. Nici rata de creştere a PIB nu este suficient de mare".
Guillermo Tolosa consideră că decalaje importante înregistrăm şi la nivelul şomajului, dar şi la nivelul veniturilor medii pe cap de locuitor.
În schimb, Valentin Lazea, economistul şef al Băncii Naţionale a României (BNR), a declarat, în cadrul aceleiaşi conferinţe, că situaţia macroeconomică a României este cea mai bună din Europa Centrală şi de Est, ţara noastră îndeplinind 10 dintre cele 11 criterii de convergenţă la UE. "Criteriul pe care nu îl îndeplinim vizează investiţiile nete internaţionale, dar nicio ţară UE nu a reuşit să îl atingă"; a adăugat domnia sa.
Economistul şef al BNR apreciază că o problemă care trebuie rezolvată este accesul companiilor la creditele bancare susţinând că instituţiile financiare trebuie să depună eforturi mai mari să finanţeze economia, dar, pe de altă parte, firmele autohtone sunt subcapitalizate. Domnul Lazea a mai declarat că societăţile româneşti au datorii foarte mari în raport cu capitalul propriu. "Băncile şi-au majorat substanţial capitalul în ultima perioadă şi la fel ar trebui să facă şi firmele", a ţinut să precizeze Valentin Lazea.
Elisabetta Capannelli, country manager în cadrul reprezentanţei Băncii Mondiale a României, susţine că ţara noastră stă bine la indicatori precum inflaţie, deficit bugetar şi investment grade. Domnia sa a declarat: "Procesul de convergenţă poate fi relansat, cu eforturi mai mari şi politici economice solide. Încă sperăm ca România să înregistreze o creştere economică de 2,4-2,7% în 2014 deşi datele la semestru nu sunt încurajatoare".
Oficialul Băncii Mondiale a mai spus că producţia industrială din ţara noastră şi-a revenit relativ bine, dar că trebuie să mai diminuăm rata şomajului.
Elisabetta Capannelli apreciază că României i-ar trebui un ritm de creştere de 4,5% pe an în următorii 10-15 ani ca să atingă convergenţa cu media europeană şi să recupereze decalajele, ţintă care este greu de îndeplinit, dar nu imposibil.
În opinia doamnei Capannelli cheia creşterii economice sunt investiţiile în infrastructură şi acţiunile sectorului privat, care s-a dovedit, până acum, inovator.