Reducerea TVA la alimente şi neimpozitarea pensiilor sub 2000 lei, măsuri cu puternic impact bugetar adoptate marţi de Parlament, nu vor fi luate în discuţia cu Guvernul de misiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI), până când cele două legi nu vor fi promulgate.
Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, a declarat: "Odată ce Legea privind reducerea TVA la alimentele de bază şi cea privind impozitarea pensiilor de peste 2.000 lei vor fi promulgate, va trebui ca ele să fie respectate, dar nu putem încă să le luăm în considerare. Când Legea privind reducerea TVA va intra în vigoare, desigur că vom avea o discuţie cu autorităţile române privind măsurile care trebuie să fie luate pentru a se încadra în deficitul stabilit pentru anul 2011 de 4,4%". Declaraţiile lui Mihai Tănăsescu vin în contextul în care misiunea FMI, aflată de miercuri la Bucureşti, a început deja negocierile cu autorităţile noastre, iar cele două măsuri adoptate de Parlament pun în pericol ţinta de deficit bugetar a ţării.
• Vasilescu: Erorile din parlament au afectat leul
La rândul său, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale, Adrian Vasilescu, a avertizat că erorile produse la Parlament, prin votul privind reducerea TVA la alimentele de bază şi la ridicarea la 2.000 de lei a pragului de impozitar, a pensiilor, a influenţat cursul de schimb al leului. "Dacă acum două zile s-au depreciat celelalte monede din regiune, miercuri a venit rândul leului să se deprecieze", a spus Vasilescu, comentând că erorile produse la Parlament a influenţat cursul de schimb al leului, < care câteodată are sensibilităţile lui, iar ieri (n.r. - miercuri) leul a fost sensibil >".
Cu toate că cei mai mulţi parlamentari ai puterii susţin că au votat din greşeală, deputatul PD-L Mihai Apostolache susţine că a votat în cunoştinţă de cauză legea privind reducerea TVA pentru alimentele de bază. De altfel, mai multe voci din rândurile parlamentarilor puterii au susţinut că au ştiut exact ceea ce votează.