FMI va cere lămuriri pentru depăşirea ţintei de inflaţie

NICOLAE MARDARI
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 18 ianuarie 2006

Chiar dacă, în prezent, acordul cu Fondul Monetar Internaţional este "deraiat" (aşa cum le place oficialilor noştri să spună din talent poetic), o misiune a FMI ne va face o vizită săptămîna viitoare. Dar nu este cazul să se sperie nimeni - şi în special reprezentanţii sindicatelor, care cred că din cauza Fondului nu cresc salariile: discuţiile se vor purta pe marginea Articolului IV. Aceasta înseamnă consultări în vederea evaluării situaţiei macroeconomice a ţării noastre.

Va fi o vizită tehnică, în contextul acordului cadru pe care îl avem semnat cu FMI, ne-a declarat analistul financiar Liviu Voinea, preşedinte executiv al Grupului de Economie Aplicată, care a ţinut să precizeze, însă, că discuţiile nu vor fi deloc cordiale. Oficialii FMI nu sînt mulţumiţi de performanţele Guvernului - a spus domnul Voinea, în special din cauza depăşirii ţintei de inflaţie.

Reprezentantul rezident al FMI la Bucureşti, Graeme Jus-tice, apreciază că misiunea va analiza performanţele macro-economice, inclusiv deficitul de cont curent şi inflaţia. Experţii FMI vor sa vadă care au fost motivele depăşirii ţintei de inflaţie, dar şi evoluţia bugetului din 2005 şi perspectivele pentru 2006 şi 2007. Oficialul Fondului nu s-a rezumat, însă, doar la referiri cu privire la inflaţie, caracterizînd politica bugetară a guvernului în termeni reţinuţi: "Veniturile mai mari din TVA sînt rezultatul creşterii consumului. Sustenabilitatea acestor venituri trebuie analizată cu atenţie". El arată, astfel, cu nemulţumire, spre scăderea încasărilor la buget din impozite pe venit şi profit, pe care o înregistrăm după introducerea cotei unice, situaţie pe care Executivul a încercat să o depăşească prin veniturile mai mari obţinute din TVA şi contribuţii sociale.

Revin, astfel, acuzele pe care organismul internaţional le-a adus politicii Guvernului, şi care au condus spre deraiere (adică nesemnarea memorandumului cu ţara noastră). Atunci, ca şi acum, experţii Fondului au criticat cota unică de impozitare, de fapt viziunea de la Bucureşti privind echilibrul macro-economic. Ei chiar au sugerat Executivului, în cursul anului trecut, să mărească taxa pe valoare adăugată (TVA) de la 19 la 22 la sută, ca soluţie disperată pentru a-şi respecta promisiunile electorale (cota unică).

Evident, mărind TVA, Executivul ar fi căzut din lac în puţ şi ar fi deschis drum nemulţumirilor populaţiei. Aşa că s-a întîmplat "deraierea"...

Oficiali din ministerul de Finanţe ne-au declarat, sub rezerva anonimatului, că ar exis-ta, totuşi, posibilitatea reluării acordului, însă doar dacă FMI se va dovedi mai flexibil. Reluarea acordului stand-by a fost luată în calcul şi de oficialii Fondului, care au declarat că, dacă Guvernul de la Bucuresti va dori acest lucru, va veni o altă misiune în ţara noastră pentru discuţii, după vizita de săptămîna viitoare.

Directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată, Liviu Voinea, consideră, însă, drept nerealist un astfel de scenariu. Motivul: "Guvernul speră să convingă Fondul Monetar Internaţional cu ţintele ambiţioase pe care şi le-a propus în 2006, precum 0,5% deficit bugetar" - a spus domnul Voinea. În opinia sa, FMI nu poate fi dus, însă, de nas, pentru că nici unul dintre angajamentele guvernului nu se va îndeplini. Analistul financiar consideră că obiectivele macro-economice pe 2006, aşa cum sînt fixate de Executiv, se bazează pe o apreciere exagerat de optimistă a încasărilor bugetare. Concluzia domnului Voinea: impasul va continua - nici FMI nu se va dovedi mai flexibil (nu-l păcăleşte nimeni), nici Tăriceanu nu va ceda (nu mai poate da înapoi).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb