Focar de infecţie cu varianta Gamma la o mină din Guiana Franceză

G.U.
Internaţional / 27 iulie 2021

Focar de infecţie cu varianta Gamma la o mină din Guiana Franceză

Varianta Gamma a virusului SARS-CoV-2, identificată prima dată în Brazilia, a devenit în iulie 2021 varianta predominantă în Guiana Franceză, un departament de peste mări al Franţei situat în Nordul Americii de Sud, transmite Digi24. Noua tulpină a provocat un al treilea val pandemic, care a pus din nou presiune pe sistemul sanitar din această regiune. Un studiu publicat recent de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA (CDC) evidenţiază faptul că, faţă de precedentele valuri de infectare cu noul coronavirus, noul val este mult mai puternic, deoarece vaccinurile aplicate rezidenţilor din Guiana Franceză nu mai au o eficacitate foarte mare împotriva COVID-19, virusul infectând chiar şi persoanele complet vaccinate.

Un focar de coronavirus cauzat de varianta "Gamma" a infectat aproape 55% dintre angajaţii unei mine de aur din Guiana Franceză, 87% dintre aceştia fiind simptomatici, dar fără forme severe. Rata de infectare a fost de 60% în rândul minerilor complet vaccinaţi şi de 75% în rândul minerilor nevaccinaţi, care nu mai fost în trecut infectaţi cu SARS-CoV-2, notează sursa citată.

La 31 mai 2021, un miner din Guiana Franceză a fost testat pozitiv cu SARS-CoV-2 la centrul de sănătate din oraşul Cacao. Acesta lucra într-o mină de exploatare a aurului situată la 72 km de oraşul Cayenne şi la 13 km de pădurea amazoniană. De asemenea, mai mulţi colegi de muncă ai minerului au prezentat simptomatologii ale COVID-19, deşi o mare parte din această categorie a populaţiei a beneficiat cu doar o lună înainte de imunizare împotriva SARS-CoV-2 prin vaccin.

Investigarea, examinarea şi verificarea celor 44 de angajaţi ai minei de aur

O echipă medicală a CDC a fost trimisă la faţa locului pentru a investiga, examina şi verifica cei 44 de angajaţi ai minei, care au fost infectaţi cu varianta "Gamma" a SARS-CoV-2. Toţi minerii au fost examinaţi medical prin testarea rapidă nazofaringiană, însă le-a fost efectuat şi câte un test RT-PCR pe data de 2 iulie. Ulterior, toţi angajaţii minei au fost reevaluaţi pe 8 şi 15 iunie.

Lucrătorii erau în mare parte bărbaţi, 42 de persoane dintr-un total de 44, iar vârsta medie era de 53,3 ani. 18 dintre mineri prezentau factori de risc care puteau conduce la forme severe ale COVID-19. La 11 dintre aceştia s-a descoperit că sufereau de hipertensiune arterială, patru dintre ei aveau diabet zaharat, iar alţi patru sufereau de obezitate, informează Digi24.

Primele cazuri simptomatice au fost descoperite pe 29 mai la trei operatori de maşini miniere şi un miner. Aceştia au fost testaţi pozitiv pe 2 iunie. Vârful focarului a avut loc, însă, la distanţă de zile după primele cazuri, pe data de 31 mai. După o investigaţie mai amănunţită, cinci mineri asimptomatici, care au fost testaţi negativ, au fost carantinaţi. Dintre aceştia, patru au devenit simptomatici în perioada 6-8 iunie şi au fost testaţi pozitiv cu SARS-CoV-2 pe 8 iunie.

Una din cauzele răspândirii virusului, potrivit studiului, constă în faptul că minerii locuiau în aceeaşi zonă, luau masa împreună şi împărţeau zonele de lucru, precum cabine utilajelor din mină. Totodată, minerii lucrau la suprafaţă fără măşti de protecţie.

Rata generală de infectare a fost de 54,5%, adică 24 din 44 de mineri au fost afectaţi. 87% dintre cei infectaţi au prezentat simptomatice, 65% de febră şi 22,6% cu dispnee, adică au avut o respiraţie scurtă, cunoscută şi ca "foamea de aer". La niciunul dintre pacienţi nu s-a observat o formă clinică severă de COVID-19 şi niciun pacient nu a fost internat în spital.

În ceea ce priveşte starea imunitară a celor 44 de mineri, 25 dintre aceştia, reprezentând un procent de 56,8%, au fost complet vaccinaţi cu serul împotriva COVID-19 produs de Pfizer/BioNTech. Rata de infectare în rândul acestora a fost de 60%, în timp ce rata de infectare în rândul minerilor vaccinaţi cu o singură doză a fost de 40%. Totodată, s-au infectat 75% dintre cei care nu au fost deloc vaccinaţi împotriva COVID-19.

Vaccinurile împotriva COVID-19 construite pe baza tehnologiei ARN-mesager, cum ar fi serul produs de Pfizer/BioNTech, au demonstrat o eficienţă ridicată atât în studiile clinice, cât şi în situaţiile din lumea reală împotriva tuipinilor SARS-CoV-2, cum ar fi varianta "Alpha", detectată prima dată în Marea Britanie. Cu toate acestea, alte variante ale SARS-CoV-2, precum tulpinile "Beta" sau "Gamma", au mutaţii care conferă o potenţială evitare a răspunsului la virus indus fie de anticorpii ulteriori unei infecţii anterioare fie de anticorpii produşi de imunizara prin vaccin.

Studiul CDC susţine că astfel de focare de infecţie, precum cel descoperit la mina din Guiana Franceză, rămân rare la populaţiile complet vaccinate, iar acolo unde se întâmplă, personele sunt în mare parte asimptomatice sau moderat simptomatice.

Experţii remarcă, spre exemplu, că dintre cele 10.262 de infecţii descoperite în SUA în perioada ianuarie-aprilie după administrarea vaccinului COVID-19, doar 28 au fost cauzate de varianta Gamma. În plus, eficacitatea reală împotriva oricărei infecţii cu o variantă "Beta", depistată iniţial în Africa de Sud şi care dezvoltă o mutaţie asupra genei care codifică proteina spike, a fost estimată la 75% din totalul de 10.262 de cazuri de reinfectare în rândul cetăţenilor americani.

De asemenea, experţii mai susţin că, având în vedere rata de infectare surprinzător de mare, există ipoteza unor potenţiale disfuncţii de conservare sau administrare a vaccinurilor anti-COVID, însă utilizarea diferitelor loturi de vaccin pare să infirme această ipoteză.

Izolarea relativă a sitului minier şi urmărirea atentă a contactelor au sugerat un număr limitat de noi infectări în această comunitate. În plus, experţii susţin că una din concluziile studiului sugerează că schemă completă de vaccinare cu serul Pfizer/BioNTech nu este suficientă pentru a preveni infecţia simptomatică a SARS-CoV-2 şi transmiterea acesteia într-un mediu în care nu sunt purtate măşti şi nu sunt respectate restul măsurilor de prevenţie, informează Digi24.

Totodată, în ceea ce priveşte cazul minerilor din Guiana Franceză, condiţiile de lucru ale acestora, precum căldura, umiditatea şi aerosolii, ar fi putut contribui, spun experţii, la transmisia virusului SARS-CoV-2. De asemenea, studiul prevedere că absenţa cazurilor severe de COVID-19 într-o comunitate cu risc crescut sugerează, dar nu dovedeşte protecţia vaccinurilor împotriva cazurilor grave de COVID-19.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. din viitor am vazut ca gamma nu e asa o mare problema.

     

    atentia trebuie sa fie focalizata pe delta (prin viteza de raspandire) pe epsilon (prin faptul ca are un mecanism de deschidere a "portilor imunitare ale organismului" catre noi infectii cu alte microorganisme) si catre lambda (prin mortalitatea asociata).  

    tulpina gamma nu e relevanta.  

    1. Atentia trebuie focalizata pe vaccinare, punct !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb