Pompierii dintr-o localitate din landul Baden-Wurttemberg au mulţumit lui Dumnezeu că au ajuns mai târziu la un incendiu izbucnit într-o clădire rezidenţială.
Dacă ar fi ajuns la timp, ar fi murit într-o explozie a bateriei litiu-ion din subsolul clădirii, amplasată acolo pentru stocarea energiei generate de panourile solare de pe acoperiş.
Ştirea din publicaţia Tichys Einblick (TE) spune că explozia este doar "un alt caz de distrugere a unei clădiri rezidenţiale". În acest caz, distrugerile sunt estimate la circa o jumătate de milion de euro. Alte două explozii similare au avut loc în ultimele două luni în acelaşi land al Germaniei.
Conform unei noi legi adoptate în landul Baden-Wurttemberg, panouri solare trebuie montate pe toate acoperişurile caselor noi. După cum subliniază articolul din Tichys Einblick, legea adoptată la iniţiativa Partidului Verde nu include şi soluţii pentru problema deşeurilor rezultate la sfârşitul perioadei de funcţionare a panourilor.
"Încercarea de a acţiona contrar legilor fizicii ajunge tot mai des la situaţii incendiare", mai scrie publicaţia TE, unde bateriile litiu-ion sunt descrise drept "sistem cinetic inhibat care dispune de o energie enormă".
Incendiul rezultat în urma unor defecte sau ca rezultat al supraîncălzirii nu este unul convenţional, iar singura soluţie pentru pompieri este să încerce răcirea bateriei.
În cazul automobilelor electrice se aplică metoda scufundării într-un container cu apă, însă această soluţie nu este disponibilă şi pentru bateriile fixate în subsolul clădirilor.
Arderea bateriilor litiu-ion mai produce şi emisiuni semnificative de gaze toxice. "Dacă aceste cantităţi de gaze şi substanţe toxice ar fi produse în arderea bateriilor clasice, acestea ar fi interzise imediat", arată Tichys Einblick.
Publicaţia germană aminteşte că un Megapack de la Tesla, cu o lungime de 15 m şi o înălţime de 3 m, amplasat într-o staţie de stocare din Australia, a luat foc în iulie 2021 în timpul unor teste. Focul s-a extins la un Megapack din vecinătate, iar ambele unităţi au fost distruse în incendiu.
Întreaga staţie, cunoscută sub numele Victorian Big Battery, a fost deconectată de la reţea, iar pompierii nu au avut altceva de făcut decât să urmărească evoluţia incendiului, conform recomandărilor producătorului.
O ştire recentă de la Energy Storage News a prezentat concluziile anchetei, care arată că incendiul a fost determinat de o scurgere a lichidului de răcire, care a permis declanşarea şi extinderea unei reacţii termice la nivelul celulelor individuale.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.05.2022, 12:38)
Doamne fereste masinile electrice sunt adevarate bombe cu ceas... Mori ca fraierul si prin arderea ta si a masinii electrice poluezi mai mult ca 50 de masini clasice...
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.05.2022, 14:37)
Si cele pe GPL ce sunt? Sau cele pe hidrogen?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.05.2022, 14:38)
Asa se intampla daca faci achizitii din China, cumperi marfa ieftina de acolo, o dai scumpa in Europa si te-ai imbogatit.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.05.2022, 15:36)
Groaznic. Dacă erau pe gaz nu s-ar fi întâmplat nenorocirea asta. Mai ales rusesc.