FOLOSIT ÎN TRECUT PENTRU SPIONAJUL EXTERN  Hotelul Triumf va fi dat în folosinţă unei instituţii publice, cel mai probabil DNA

A.S.
Ziarul BURSA #Companii / 29 iunie 2016

Hotelul Triumf a găzduit sediul central al Direcţiei Generale de Informaţii Externe (devenit ulterior Departamentul de Informaţii Externe)

Jurnalistul Ovidiu Ohanesian: "Triumf a fost folosit în continuare de spionajul extern pentru cazarea unor persoane de interes pe care le înregistrau şi le filmau prin metode specifice"

Guvernul a decis ieri, printr-o ordonanţă de urgenţă, transferul Hotelului Triumf, de pe Bulverdul Kiseleff din Capitală, din proprietatea privată în proprietatea publică a statului, în vederea utilizării lui ca sediu pentru una din instituţiile publice cu nevoi stringente de spaţiu sau condiţii necorespunzătoare pentru a-şi desfăşura activitatea în parametrii de normalitate.

Presa a anunţat, în urmă cu câteva zile, că Direcţia Naţională Anticorupţie, dar şi Ministerul Justiţiei şi-ar fi exprimat interesul să se mute acolo.

Guvernul a mai hotărât ca Hotelul Triumf, aflat în administrarea Regiei Autonome "Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat", să fie scos din Lista imobilelor din domeniul privat al statului, aflate în administrarea RA-APPS.

Decizia Executivului vine, potrivit unui comunicat de presă, din cauza numeroaselor cereri primite din partea instituţiilor publice care, fie se confruntă cu probleme seriose de lipsă de spaţiu, fie îşi desfăşoară activitatea în imobile ce au făcut obiectul retrocedării, iar proprietarii cer să fie repuşi în drepturi, fie clădirile în care operează nu mai corespund necesităţilor lor. Pe de altă parte, pentru Hotelul Triumf nu a fost depusă nicio ofertă de cumpărare până în prezent.

Hotelul Triumf, clasat la doar două stele, este de zece ani la vânzare. După mai multe licitaţii ratate, preţul de pornire a hotelului a ajuns de la 32 de milioane de euro, în 2007, la doar 14 milioane de euro.

Hotelul are o suprafaţă de 6000 mp şi o curte de 15.000 de metri pătraţi.

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a anunţat că instituţia pe care o conduce caută un sediu nou şi s-ar putea muta într-unul dintre imobilele confiscate în baza unui dosar DNA.

În cazul mutării în Hotelul Triumf, DNA şi Ministerul Justiţiei vor suporta din bugetele proprii costurile renovării şi, ulterior, de administrare a imobilului.

Clădirea are nevoie de investiţii foarte mari şi, de aceea, cumpărătorii interesaţi nu au făcut oferte concrete. Printre ofertanţi au fost inclusiv firme controlate de George Copos sau Ion Ţiriac.

Hotelul Triumf a fost construit în anul 1935, de către Petre Antonescu, arhitectul care a proiectat şi Arcul de Triumf. Atunci clădirea era destinată funcţionarilor BNR. După război, a fost preluată de partidul comunist pentru cazarea oaspeţilor din străinătate.

Potrivit informaţiilor publicate în presă, hotel Triumf a găzduit sediul central al Direcţiei Generale de Informaţii Externe (devenit ulterior Departamentul de Informaţii Externe) din cadrul Securităţii comuniste.

Potrivit jurnalistului Ovidiu Ohanesian, un fost spion extern care a activat sub acoperire diplomatică la Naţiunile Unite a declarat: "După o serie de trădări, sediul vechi al Departamentului de Informaţii Externe a fost abandonat şi reamenajat. A devenit hotelul Triumf de pe şoseaua Kiseleff, aparţinând Gospodăriei de partid, azi în gestiunea RAPPS. În acel moment s-a luat hotărârea mutării sediului principal al DIE într-o clădire corespunzătoare, alegându-se sediul unei foste bănci interbelice de pe strada Batiştei, care prin construcţie oferea tezaurului DIE, condiţii optime (la subsol) de păstrare a documentelor instituţiei. Documentele nu stăteau pe birouri, ci erau stocate în subsol. De aici şi denumirea de «Bancă» dată acelui sediu care găzduieşte în prezent ICCJ. Denumire conspirată pentru sediul central. În scurt timp şi acest sediu a fost deconspirat, drept pentru care, în Bancă nu mai acţiona decât conducerea instituţiei, cunoscută oficial ca atare şi serviciile de logistică, nu cele operative".

Jurnalistul Ovidiu Ohanesian mai povesteşte că, după mutarea sediului DIE în clădirea de pe strada Batiştei, hotelul Triumf a fost folosit în continuare de spionajul extern pentru cazarea unor persoane de interes pe care le înregistrau şi le filmau prin metode specifice. Rapoartele cadrelor DIE vorbesc despre unul dintre obişnuiţii restaurantului din incinta hotelului - celebrul nomenclaturist Ştefan Andrei, fost ministru de externe ceauşist.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb