Administratorul fondului de inves-tiţii norvegian în valoare de 1 trilion de dolari priveşte dincolo de agitaţia politică actuală din Marea Britanie şi promite că va rămâne în piaţă "indiferent de ce se va întâmpla".
Totodată, acesta a mai anunţat că intenţionează să investească 100 de miliarde de dolari pe pieţele bursiere din SUA.
Până în prezent, fondul a adoptat o abordare optimistă pentru tulburările care au loc din cauza Brexitului, adăugând chiar şi proprietăţile sale imobiliare din Londra, imediat după votul din 2016, potrivit Bloomberg.
De altfel, administratorul fondului norvegian a susţinut în mod repetat că Marea Britanie va rămâne o putere economică europeană indiferent de rezultatul Brexitului.
"Ceea ce am spus acum trei ani este că suntem un investitor pe termen lung în Marea Britanie, indiferent de rezultat", a declarat Yngve Slyngstad, directorul executiv al Norges Bank Investment Management, într-un interviu acordat la Oslo Bloomberg TV. Ţările ar trebui "să ştie că suntem angajaţi pe termen lung" şi un "investitor stabil", a spus el.
Creat din bogăţiile petroliere din Norvegia în ultimele două decenii, fondul a fost proiectat pentru a investi pe pieţele din întreaga lume pentru a obţine beneficiile creşterii comerţului global şi a legăturilor economice strânse. Acest model este pus acum în discuţii din cauza disputei comerciale în creştere între puterile economice ale lumii, creşterea autoritarismului în multe ţări şi deciziei Marii Britanii de a renunţa la Uniunea Europeană.
Disputa comercială se va rezolva probabil "în timp", consideră Slyngstad, care este de părere că ruperea lanţurilor de aprovizionare globale va fi "mult mai dificilă" decât ar putea părea.
"Există un avantaj enorm în păstrarea lanţurilor de producţie la un loc", a mai adăugat acesta.
Cel mai mare fond de bogăţie din lume deţine aproximativ 1,5% din acţiunile lis-tate la nivel mondial, iar anul acesta a adus cota de acţiuni până la 70% din portofoliul său, asumându-şi un risc mai mare pentru a stimula randamentul într-o lume cu rată ultra-scăzută. Investitorul deţinea aproximativ 66 de miliarde de dolari în obligaţiuni cu randament negativ la sfârşitul lunii iunie.
Ratele negative sunt principalele griji în acest moment, a mai spus Slyngstad. În ultimii ani s-a străduit să îndeplinească ţinta de revenire, care a fost redusă în 2017 la 3% de la 4%.
Fondul a fost "destul de surprins" de ceea ce s-a întâmplat anul acesta cu scăderea ratelor şi acum este neutru faţă de valoarea sa de referinţă, a completat Yngve Slyngstad.
Pe lângă majorarea participaţiilor la acţiuni la 70% în acest an, fondul se află în mijlocul unei serii de mari schimbări. Şi-a propus trecerea a aproape 100 de miliarde de dolari către pieţele americane de pe cele europene pentru a obţine o pondere mai mare a celor mai mari companii tehnologice. Acesta a decis să descarce datoria pieţei emergente, a redus planurile pentru imobiliare, a cesionat unele stocuri de petrol şi se pregăteşte să investească în infrastructura de energie regenerabilă.
Dar principiul general este că fondul se uită dincolo de riscul politic, a spus Slyngstad. "Trebuie să ne uităm cu 30, 40 sau 50 de ani înainte şi să privim imaginea de ansamblu", a conchis administratorul fondului.