FONDUL PROPRIETATEA 150.000 - rezultat al împărţirii unei necunoscute la alta

MAKE
Ziarul BURSA #Politică #Fondul Proprietatea / 25 iunie 2007

150.000 - rezultat al împărţirii unei necunoscute la alta

Cred că vom ajunge pe primul loc în privinţa numărului de procese la Comisia Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Deocamdată suntem pe locul al treilea sau cel puţin acolo eram la sfârşitul anului trecut, cu cele 9.000 de plângeri înregistrate la CEDO.

Dar, Fondul Proprietatea ne va sui în top, în prima poziţie.

Tot mai tulburi arată ştirile despre soarta Fondului Proprietatea, declaraţiile ministrului Economiei, Varujan Vosganian, făcute săptămâna trecută, in­trând în contradicţie cu alte informaţii, dar şi cu realitatea.

Joi, Vosganian a afirmat că proiectul ordonanţei de modificare a legii Fondului Proprietatea a fost avizat de Ministerul Justiţiei şi de AVAS, ur­mând ca vineri să primească avizul CNVM şi să intre în pregătirile pentru şedinţa de Guvern de miercuri.

Dar, preşedintele CNVM, Gabriela Anghelache ne-a declarat că avizul a fost amânat spre dezbaterea comisarilor pentru şedinţa de luni. Aşa că tot timing-ul prefigurat de Vos­ganian s-a dat peste cap.

Mai mult, doamna Anghelache a menţionat ca pe o certitudine că avizul CNVM va ieşi cu observaţii. Aşa că, foarte probabil, nu va putea fi vorba de promovarea proiectului în dezbaterea Guvernului pentru săptămâna aceasta, cum optimist dorise Vosganian.

Ministrul a mai spus şi că Fondul Proprietatea "nu va fi listat la Bursă mai devreme de sfârşitul primului trimestru al anului viitor".

Vosganian a spus asta joi. Nu este o minciună. Pentru că mai târziu de primul trimestru al anului 2008 sunt toţi anii care îi urmează - şi 2009, şi 2010, şi ceilalţi până la sfârşitul veacurilor, cu toate trimestrele lor.

Încă de la începutul acestui an, am fost anunţaţi că ordonanţa de modificare a legii prevede că procedurile de listare la Bursă a societăţilor din portofoliul Fondului Proprietatea (listarea lor este condiţie a lis­tării Fondului însuşi) se vor sfârşi la 31 august 2008.

Da, este adevărat, ele sunt anunţate să înceapă înainte de 31 martie 2008, dar de sfârşit, ar trebui să se sfârşească în al doilea trimestru, nu în primul.

Dacă o vor reuşi... Pentru că, până acum, niciunul dintre termenele prevăzute în lege nu a putut fi respectat.

De altfel, acesta este principalul motiv pentru care legea Fondului Proprietatea trebuie schimbată - realitatea tristă face ca legea să fie caraghioasă.

Vosganian speră ca, "dacă lucrurile merg bine", la întâi octombrie (anul acesta), "să acordăm primele sume pentru cei care optează pentru despăgubiri mai mici de 150.000 de euro".

Cu declaraţia asta, Vosganian ne-a umplut ochii cu nisip.

Hai să luăm cifra de 150.000 ca pe un rezultat al împărţirii banilor de care dispune Fondul Proprietatea la numărul de despăgubiţi.

Câţi bani are Fondul Proprietatea?

Dracu" ştie!

Ar trebui să ştim mai întâi care este lista societăţilor din portofoliul Fondului. De pildă, Loteria Română mai este sau nu mai este acolo?

Preşedintele CNVM spune că n-a văzut nicio listă de societăţi anexată proiectului de ordonanţă.

Dacă nu ştim ce-i în listă, atunci nu ştim ce dividende a încasat Fondul. Aşa că, în dreptul cifrei deîmpărţitului, scriem litera ics - x.

Trecem, acum, la lista despăgubiţilor - câţi sunt ei?

Dumnezeu ştie!

Surse apropiate afacerii Fondului Proprietatea ne-au dezvăluit că lista încheiată a despăgubiţilor nu există. Aşa că, în dreptul cifrei împărţitorului, scriem litera igrec - y.

Şi acum, o minune a aritmeticii! Când împarţi o necunoscută la o altă necunoscută - x la y - îţi dă 150.000!

L-am apreciat întotdeauna pe domnul Varujan Vosganian - o minte briliantă, un om cultivat şi foarte civilizat, un politician extrem de apropiat pieţei de capital. Dar nu înghit să împart ics la igrec şi să-mi dea 150.000!

Agreez deplin opinia PSD că Fondul Proprietatea trebuie desfiinţat, în pofida dorinţei lacome a brokerilor să-l vadă listat la Bursă (recent, "din grijă pentru respectarea drepturilor omului", Asociaţia Brokerilor a cerut, printr-o scrisoare către autorităţi, să urgenteze procedurile de listare).

După cum am mai spus-o, Fondul Proprietatea nu îşi poate îndeplini vocaţia de despăgubire a cetăţenilor spoliaţi de comunism. Pentru că despăgubirea trebuie să fie exactă - nici mai mult, nici mai puţin decât valoarea pagubei, în timp ce acţiunile Fondului Proprietatea, acordate cu titlu de despăgubire, au preţuri fluctuante şi vor conduce la compensaţii ori mai mici, ori mai mari decât paguba. Cert, afacerea Fondului Proprietatea este moartă, încă din principiul ei.

Dar şi practic.

Anul trecut, o familie de români stabiliţi în Elveţia, a câştigat procesul cu Statul Român, pe care îl acţionase la CEDO, pentru că apartamentul lor naţionalizat fusese vândut şi primiseră despăgubiri prin Fondul Proprietatea.

Potrivit sentinţei, familia din Elveţia primeşte apartamentul înapoi şi pe deasupra 75.000 de euro daune materiale, plus 10.000 de euro daune morale. Curtea a statuat că participaţiile la Fond sunt incompatibile şi disproporţionate comparativ cu valoarea bunului pierdut.

Păi, frate! Ce avem aici?! Păi, ăsta este chiar mecanismul Fondului Proprietatea care a fost condamnat la CEDO! Ai noştri n-au săvârşit nicio ilegalitate, pe plan intern. Dar, ai lor, au zis că este ilegal pe plan european! Şi atunci?! Ce mai modificaţi la lege?! Ce-o tot neteziţi?! Nu vedeţi ce zice CEDO?! Aruncaţi-o naibii şi chemaţi avocaţii să vă scoată din haznaua politico-financiar-juridică în care v-aţi băgat! Cât timp mai aveţi capul deasupra...

Că Malaxa şi Auschwit oricum vă vor da în judecată. Asta deşi le-aţi acordat acţiuni Fondul Proprietatea de 300 de milioane de euro, pentru fabricile naţionalizate pe care le-aţi vândut cu 3 milioane de euro. Şi după aia le-aţi naţionalizat din nou. Cu cât le mai vindeţi acum? Cu un euro?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb