Fondul "Proprietatea" a fost acţionat în instanţă de unii acţionari majoritari

Alexandra Mariş
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 17 martie 2006

Nicolae Ivan, preşedintele Consiliului de Supraveghere a Fondului, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă: "sîntem sau va urma să fim daţi în judecată de astfel de acţionari însă trebuie să clarificăm faptul că statul nu a transferat acţiunile sale către Fondul < Proprietatea >, ci doar a împuternicit pe altcineva să îl reprezinte". Domnia sa nu a vrut însă să dezvăluie numele companiilor care au intentat deja astfel de procese, menţionînd că "discutăm doar despre societăţile din portofoliul AVAS şi despre participaţii reduse la capitalul acestora (cinci sau şase procente)".

Litigiile în care este implicat Fondul "Proprietatea" vor fi soluţionate de cele trei case de avocatură "Ţuca şi Asociaţii", "Boştină şi Asociaţii" şi "Popovici şi Asociaţii".

La mijlocul lunii aprilie vor fi depuse documentele în vederea listării Fondului pe Bursa de Valori Bucureşti

Absenţa Fondului "Proprietatea" de pe o piaţa bursieră dă posibilitatea achiziţionarii titlurilor pe canale ilegale la preţuri foarte mici. În acest sens, preşedintele Consiliului de Supraveghere a Fondului a declarat ieri: "Încercăm să identificăm modalităţi de a permite tranzacţionarea titlurilor Fondului < Proprietatea > înainte de listarea aces-tuia la Bursa de Valori Bucureşti pentru a împiedica eventualele ilegalităţi." Domnia sa afirmat că "la mijlocul lunii aprilie vor fi depuse la CNVM cererile formale de listare la BVB".

Cu referire la condiţiile ce trebuie îndelpinite în vederea lis-tării, domnul Ivan a explicat că "trebuie să certificăm valoarea de piaţă a Fondului pentru a respecta cerinţele CNVM". Din această cauză, reprezentanţii Fondului au explicat că vor certifica o valoare similară capitalului social (14,2 milioane RON) prin auditarea cîtorva companii din portofoliul Fondului: "Hidroelectrica", "Nuclearelectrica", "Loteria Română" şi "Imprimeria Naţională". De asemenea, Fondul aşteaptă lichidităţi importante în valoare de 500 de milioane de euro rezultate din privatizarea BCR (la care Fondul deţine 4%), din oferta publică a "Romtelecom", din privatizarea "CEC" (la care Fondul are o participaţie de cel puţin 9,9%). Nicolae Ivan a explicat că "în cazul Romtelecom au fost făcute estimări privind valoarea de piaţă şi vom primi 20% din titluri". Aceşti bani vor fi utilizaţi de către Managerul Fondului pentru realizarea de investiţii.

Un impediment în listarea Fondului este prevederea legală conform căreia, pînă la intrarea pe Bursă, toate companiile din portofoliul Fondului trebuie să demareze procedurile de listare. Nicolae Ivan afirmă însă că această prevedere nu condiţionează Fondul în nici un fel şi cei penalizaţi vor fi probabil directorii companiilor care nu au aplicat legea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb