Listarea Fondului Proprietatea a contribuit la dezvoltarea pieţei de capital din România în mai multe sensuri, consideră Alin Duhnea, senior manager de clienţi şi produse custodie Citibank România. Domnia sa ne-a declarat: "În primul rând, impactul în creşterea lichidităţii Bursei a fost semnificativ, acţiunile FP fiind cele mai lichide dintre titlurile listate la BVB. În al doilea rând, Fondul a atras o serie de investitori instituţionali străini în piaţa românească.
De la listare, FP a atras peste 1,2 miliarde euro în investiţii directe de portofoliu de la această categorie de investitori, lucru care ajută la creşterea vizibilităţii pieţei locale de capital".
Alin Duhnea consideră că evoluţia Bursei de la Bucureşti şi cotaţia FP vor fi influenţate într-o mare măsură de evoluţia pieţelor externe. Domnia sa explică: "Pieţele de frontieră au depăşit pieţele emergente pentru un al doilea an consecutiv în 2014, fără a avea însă acţiuni foarte scumpe.
Chiar dacă, în ultimele săptămâni, preţurile materiilor prime şi evoluţia dolarului au lăsat urme pe anumite pieţe, consider că 2015 poate fi un alt an bun pentru pieţele de frontieră".
În opinia sa, efectele listării Fondului Proprietatea la Londra asupra BVB vor fi multiple şi mixte ca natură, "discuţia fiind foarte amplă, dacă analizăm cele mai recente listări ale companiilor de stat, menite să stimuleze piaţa locală, dar care au avut şi o componentă de GDR (global depositary receipts) vândută la Londra, ca să crească vizibilitatea internaţională a emitenţilor".
Domnul Duhnea a precizat: "O listare a Fondului Proprietatea pe altă bursă nu ar ajuta neapărat BVB, având în vederea ponderea ridicată a emitentului în lichiditate". Pe de altă parte, consideră reprezentantul Citibank, competiţia cu alte pieţe din afară, mai uşor accesibile pentru investitori instituţionali, cu anvergură internaţională, poate fi utilă pentru BVB, în sensul impulsionării eforturilor de dezvoltare a pieţei de capital româneşti.
Reprezentantul Citibank mai spune: "Fără listări de companii private româneşti (salut iniţiativa BVB legată de AeRo, sistemul de tranzacţionare pentru start-up-uri), este destul de dificil ca lichiditatea BVB să crească semnificativ, încât să poată acoperi integral golul lăsat de listări prin GDR la Londra ale unor emitenţi locali, trend care poate continua".
Pe de altă parte, un reper esenţial în discuţia despre creşterea lichidităţii este importanţa tot mai mare pe care infrastructura post-tranzacţionare o capătă la nivel european, apreciază Alin Duhnea, adăugând: "Acest lucru se reflectă în asigurarea de către Depozitarii Centrali (CSD) şi Contrapărţile Centrale (CCP) a unei infrastructuri integrate, eficiente, cu un risc operaţional, juridic şi de reglementare scăzut, cu servicii inovatoare şi costuri scăzute".