FONDUL PROPRIETATEA Brokerii: "FP va continua răscumpărările şi vânzările din portofoliu"

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 21 ianuarie 2015

Brokerii: "FP va continua răscumpărările şi vânzările din portofoliu"

Acţiunile Fondului Proprietatea au crescut cu 7,5%, anul trecut, la 0,896 lei/unitate, sub performanţa de +9,07% a indicelui BET.

Pe lângă această apreciere, acţionarii FP au primit şi 0,05 lei/unitate, în urma reducerii capitalului social, şi totodată, au beneficiat de oferta de cumpărare a Fondului, la preţul de 1,11 lei/acţiune (cu precizarea că doar un procent de 7,41% din deţinerile subscrise în cadrul ofertei au fost valorificate la o cotaţie istorică - 1,11 lei/acţiune).

În ultima parte a anului 2014, cotaţia FP a cunoscut o apreciere pe fondul aşteptărilor de listare la Londra, însă odată ce ASF a respins regulamentul ce ar fi permis listarea prin depository interests (titluri de interes), preţul acţiunilor Fondul Proprietatea a intrat pe un trend descendent, ne-a spus Simion Tihon, broker la Prime Transaction.

Fondul Proprietatea a continuat, anul trecut, procesul de lichidare ori reducere a unor participaţii, vânzând acţiuni Romgaz, Transelectrica şi Conpet, manifestându-şi interesul, din nou, de a-şi scădea participaţia la OMV Petrom.

Brokerii se aşteaptă ca, anul acesta, FP să continue răscumpărările şi vânzările din portofoliu.

Mihai Lazăr, Raiffeisen Bank: "Vânzările din portofoliu, influenţă pozitivă pentru cotaţia FP"

Volatilitatea pieţelor financiare internaţionale, tensiunile geopolitice din regiune, creşterea economică din Zona Euro, programele de relaxare monetară dar şi evoluţia preţului petrolului sunt factori externi care pot influenţa cotaţia Fondului Proprietatea, în 2015, consideră Mihai Lazăr, Director Vânzări şi Tranzacţionare, Divizia Investiţii Raiffeisen Bank.

În opinia sa, pe plan local, tranzacţii care pot genera lichiditate suplimentară în portofoliul Fondului sunt o sursă de influenţă benefică pentru cotaţie: (a) vânzarea de către Enel a activelor din România oferă Fondului o oportunitate deosebită de vreme ce emitentul are dreptul de a-şi vinde participaţia alături de acţionarul majoritar la Enel Muntenia; (b) vânzarea pachetelor minoritare deţinute la cele trei companii de distribuţie Electrica. "Astfel de tranzacţii, transformă un activ nelistat în lichidităţi, iar un grad crescut de lichiditate ajută la atingerea obiectivului de diminuare a diferenţei cotaţiei faţă de valoarea activului unitar", ne-a spus domnul Lazăr, adăugând: "De asemenea, o eventuală reducere a deţinerii la OMV Petrom contribuie la creşterea surselor de lichiditate folosite pentru programe şi oferte de răscumpărare acţiuni".

Potrivit reprezentantului Raiffeisen, 2015 se anunţă un an cu volatilitate crescută în pieţele globale, iar dinamica indicilor internaţionali va influenţa semnificativ evoluţia indicilor de la BVB: "Pe de altă parte, preţul acţiunii Fondul Proprietatea poate să fie susţinut de stabilitatea mediului macroeconomic domestic, perspective bune de creştere a PIB-ului şi nu în ultimul rând de măsurile anunţate - programe de răscumpărare şi randament atractiv al dividendului".

Domnul Lazăr se aşteaptă ca listarea Fondului Proprietatea la bursa din Londra - dorită de acţionari şi încurajată de administratorul fondului - să aibă ca efecte promovarea titlurilor emitentului în rândul unui public investitor lărgit şi creşterea gradului de familiarizare a investitorilor cu piaţa/segmentul de piaţă reprezentat de către emitent.

"Pe termen mediu, mă aştept ca această operaţiune să atragă interes pentru piaţă locală, astfel încât Bursa de la Bucureşti să se bucure de rulaje mai mari", ne-a declarat domnia sa, continuând: "O lichiditate mai bună la BVB generează o creştere a cotaţilor pentru emitenţii listaţi aici şi, implicit, oferă posibilitatea pentru noi emitenţi să găsească finanţare competitivă în piaţa de capital românească".

Franklin Templeton se află sub presiunea acţionarilor pentru reducerea discountului dintre activ şi preţul de piaţă.

În aceste condiţii, Mihai Lazăr se aşteaptă ca Fondul Proprietatea să urmărească o politică de distribuire cash către acţionari (dividend special şi răscumpărări) şi să realizeze listarea secundară: "Mă aştept ca Fondul să menţină o comunicare eficientă cu acţionarii şi investitori potenţiali şi să continue o administrare activă a deţinerilor din portofoliu".

Tranzacţiile cu acţiuni FP reprezintă o pondere importantă din lichiditatea Bursei de Valori Bucureşti

Ca să reducă dependenţa de acest emitent, BVB trebuie să continue demersurile de promovare a pieţei de capital, proiectele de îmbunătăţire a infrastructurii şi militarea activă pentru existenţa instrumentelor importante de tranzacţionare precum împrumutul de acţiuni şi vânzarea în lipsă, comisioane de tranzacţionare competitive, crearea Contrapărţii Centrale locale şi, nu în ultimul rând, promovarea la statutul de piaţă emergentă, consideră domnul Lazăr.

Nicu Grigoraş, Intercapital Invest: "Acţiunile FP, în pierdere vizibilă de turaţie"

Acţiunile FP sunt în pierdere vizibilă de turaţie, randamentul preţului fiind în 2014 sub cel al indicelui BET, apreciază Nicu Grigoraş, Director Departament Tranzacţionare şi Front Office SSIF Intercapital Invest SA

"Nu ar fi exclus ca şi în 2015 titlurile FP să subperformeze din nou în comparaţie cu indicele principal al pieţei", ne-a declarat domnia sa.

Potrivit lui Nicu Grigoraş, o eventuală listare la Londra sau pe altă piaţă ar duce la o diversificare a bazei de investitori şi la un posibil efect pozitiv asupra preţului: "În condiţiile în care această listare se va realiza în 2015, consider că piaţa principală pentru tranzacţionarea titlurilor FP va rămâne BVB şi nu cred că lichiditatea pe o piaţă secundară va fi foarte ridicată".

În opinia brokerului citat, Fondul Proprietatea va continua strategia din ultimii ani, pentru reducerea discountului dintre valoarea activului şi preţ. Domnia sa ne-a declarat: "Răscumpărările de acţiuni vor continua, la fel şi vânzarea de pachete de acţiuni la companiile listate. Strategia de distribuire de cash către acţionari va fi de asemenea continuată. Vom avea probabil, şi în 2015, o nouă ofertă publică de cumpărare şi cel mai probabil o distribuire de numerar, care va înlocui dividendele".

Nicu Grigoraş este de părere că, pentru diminuarea discountului preţului faţă de activul net, FP ar trebui să se îndrepte, în acest an, către vânzarea pachetelor de acţiuni la companiile din portofoliu care sunt încă nelistate: "Discountul nu poate scădea semnificativ în condiţiile în care 44% din portofoliu este încă format din companii nelistate".

Posibila listare a Hidroelectrica, dar şi creşterea şanselor ca piaţa autohtonă să fie upgradată la statutul de piaţă emergentă sunt două aspecte care pot duce la o evoluţie bună a preţului acţiunilor FP şi la scăderea discountului în 2015, apreciază domnul Grigoraş, potrivit căruia nu trebuie uitată nici evoluţia preţului petrolului, care are un impact semnificativ asupra rezultatelor financiare ale Petrom, cea mai mare deţinere din portofoliul FP.

Simion Tihon, Prime Transaction: "Mă aştept ca acţiunea Fondul Proprietatea să atingă pragul de 1 leu"

Simion Tihon, broker la "Prime Transaction", se aşteaptă ca, anul acesta, acţiunea Fondul Proprietatea (FP) să atingă pragul de 1 leu/titlu, iar unul dintre catalizatorii de seamă pentru acest avans să fie listarea la Londra. "Sigur că un aspect important l-ar avea şi continuarea programului de listări ale companiilor din portofoliul Fondul Proprietatea", a adăugat brokerul citat.

Domnul Tihon este de părere că anul acesta se va aproba un nou program de răscumpărare, fiind foarte posibil să vedem, în a două jumătate a anului, o nouă ofertă publică de cumpărare, poate la un preţ chiar mai mare decât cel din 2014. "Cu toate acestea, văd aproape imposibil de depăşit evoluţia titlurilor FP din 2013, când au crescut cu aproape 50%", ne-a mai spus Simion Tihon.

În opinia sa, listarea Fondului la Londra nu va avea efecte negative pentru BVB: "Deşi se discută mult despre posibilitatea scăderii lichidităţii FP la BVB în cazul listării secundare la Londra, cred că acest lucru va avea, în cel mai rău, caz un efect neutru. Această listare secundară ar atrage atenţia investitorilor şi asupra altor acţiuni din portofoliul FP, acţiuni tranzacţionate (ori ce urmează să fie tranzacţionate) exclusiv la BVB".

Alţi factori de influenţă asupra cotaţiei FP ce nu ţin de deciziile luate de acţionarii şi de administratorul FP vin din sfera politicului, potrivit lui Simion Tihon. Domnia sa ne-a declarat: "Dacă pe plan intern vor există turbulenţe politice, piaţa va reacţiona şi, în consecinţă, şi titlurile FP vor fi afectate. În aceeaşi idee, dacă pe plan internaţional continuă evoluţiile puternic volatile, incertitudinea şi dezechilibrele din ultima perioadă, cu greu cred că putem să ne gândim că piaţă locală nu va fi afectată. În acelaşi timp, dacă BCE dă startul unui program de relaxare monetară, vom avea un impact pozitiv atât pentru pieţele europene, cât şi pentru bursa locală şi prin urmare şi pentru acţiunile Fondul Proprietatea".

Pentru reducerea dependenţei BVB de tranzacţiile cu FP, care are, în prezent, cea mai mare pondere în lichiditatea bursei, au început deja să se ia anumite măsuri (modificări ale Codului BVB, schimbări legislative cu scopul de a fi trecuţi în categoria pieţelor emergente etc.), susţine domnul Tihon. Potrivit domniei sale, este nevoie însă de o perseverenţă a acţiunilor şi de accentuare a acestora de popularizare a pieţei, de creştere a încrederii de a investi în acţiuni, efort ce ar trebui să fie unul comun între Bursă, brokeri, ASF şi chiar stat. Brokerul notează că scăderea ponderii tranzacţiilor cu FP în rulajul total se întâmplă deja într-un mod natural şi că va continua.

Dragoş Manolescu, OTP Asset Management: "Impactul listării FP la Londra asupra BVB ar putea fi uşor negativ"

Principalele măsuri aşteptate, în anul 2015, de către acţionarii Fondului Proprietatea sunt listarea acţiunilor la Londra, programele de răscumpărare a acţiunilor proprii şi finanţarea acestor programe din lichidarea unor active aflate în portofoliu, ne-a spus Dragoş Manolescu, Director de Investiţii OTP Asset Management.

În opinia sa, impactul listării FP la Londra asupra Bursei de Valori Bucureşti ar putea fi uşor negativ. "Ne aşteptăm ca eventualele listări ale unor companii de stat pe BVB (Hidroelectrica, aeroporturi, porturi) să contrabalanseze efectul listării acţiunilor FP la Londra", ne-a declarat domnul Manolescu.

În opinia sa, printre evenimentele externe care pot influenţa cotaţia acţiunilor FP merită enumerate: potenţiala listare la Londra, evoluţia preţului petrolului şi evenimente aşteptate sau mai puţin aşteptate din zona EURO (de la QE -programul de relaxare cantitativă - la ieşirea Greciei din sistemul euro). Printre evenimentele interne merită menţionate negocierile statului cu OMV Petrom, privind redevenţele (cu impact şi asupra acţiunilor SNP Petrom şi SNG), cât şi disponibilitatea statului de a lista companii aflate în portofoliu FP, a mai precizat domnul Manolescu.

Directorul de Investiţii al OTP Asset Management este de părere că vânzarea de către stat prin intermediul BVB (prin IPO-uri, unde este cazul) de pachete minoritare şi majoritare, la cât mai multe companii aflate în portofoliul statului, cât şi listarea unor companii cu capital local ar trebui să reducă dependenţă BVB de tranzacţiile cu acţiuni FP.

În 2014, acţiunile FP au înregistrat o creştere de aproximativ 7,5% (aprecierea preţului), la care se adaugă reducerea de capital social de 0,05 lei/acţiune, ceea ce a generat o creştere de 13,5%, notează Dragoş Manolescu.

"Ţinând cont şi de oferta de răscumpărare acţiuni a emitentului, efectuată la un preţ peste maximum înregistrat în piaţă principal (1,11 RON/acţiune), cei care ar fi cumpărat acţiuni FP în ultima zi de tranzacţionare din 2014 obţineau un randament uşor peste 14,9%", a adăugat domnia sa.

Cezara Lişman, SSIF Broker: "Piaţa de capital locală este în continuare foarte atractivă comparativ cu alte pieţe de frontieră şi emergente din Europa"

Listarea Fondului Proprietatea la Londra şi programul de răscumpărări şi restituirea de cash către acţionari (prin diminuarea capitalului social) vor reprezenta principalele catalizatoare ale evoluţiei preţului FP, în 2015, se aşteaptă Cezara Lişman, Analist SSIF Broker.

"Deşi listarea secundară la Londra ar putea conduce iniţial la reducerea lichidităţii FP pe BVB, vom asista la creşterea vizibilităţii la nivel internaţional a FP, dar şi a altor companii de pe piaţă locală, care ar putea determina o creştere a interesului investitorilor străini faţă de piaţa românească", ne-a spus analistul citat.

În opinia sa, continuarea listărilor reprezintă un pilon esenţial pentru majorarea volumelor de tranzacţionare şi creşterea interesului investitorilor străini în companiile de la BVB: "Piaţa de capital locală este în continuare foarte atractivă comparativ cu alte pieţe de frontieră şi emergente din Europa, iar atragerea de noi emitenţi ar trebui să reprezinte principala prioritate a BVB. De asemenea, dezvoltarea pieţei de obligaţiuni şi introducerea de noi instrumente financiare ar contribui la reducerea dependenţei de tranzacţiile cu acţiunile FP".

Pe lângă programele de răscumpărări de acţiuni proprii şi returnările de capital către acţionari, Cezara Lişman consider că o creştere a lichidităţii portofoliului FP prin intermediul unor listări ar avea un efect pozitiv asupra acţiunilor: "Hidroelectrica şi CE Oltenia reprezintă, oficial, următorii candidaţi pentru un IPO în acest an, însă, având în vedere că ieşirea din insolvenţă a Hidroelectrica ar putea dura mai mult decât se anticipase anterior, iar restructurarea CE Oltenia a fost din nou amânată, este mai probabil ca cele două listări să fie amânate pentru anul 2016".

Pe plan intern, cotaţia FP ar mai putea va fi influenţată de vânzările parţiale sau totale ale participaţiilor deţinute în Petrom, Enel sau subsidiarele Electrica, ce ar finanţa viitoarele programe de răscumpărări şi distribuţii către acţionari, dar şi de stabilirea unui nou regim de redevenţe aplicabil producătorilor de petrol şi gaze, respectiv Petrom (cea mai importantă deţinere FP - pondere de 33,16% în VAN) şi Romgaz (locul trei în topul deţinerilor - pondere de 10.3% în VAN), ne-a mai spus doamna Lişman.

În opinia sa, listarea secundară la Londra ar putea contribui suplimentar la reducerea discountului faţă de VUAN, prin atragerea interesului investitorilor instituţionali străini. În acest context, o creştere a vizibilităţii pentru companiile din portofoliul FP poate atrage noi cumpărători, a adăugat donnia sa.

De asemenea, evoluţia viitoare a preţului petrolului şi, acelui al gazelor va influenţa profitabilitatea companiilor din sectorul petrol şi gaze (ce ocupă o pondere de 43,7% în VAN-ul aferent lunii decembrie), a mai precizat analistul.

Ovidiu George Dumitrescu, Tradeville: "FP ar fi al treilea cel mai mare fond de investiţii după capitalizarea bursieră dintre cele tranzacţionate la Londra"

Ovidiu George Dumitrescu, director general adjunct Tradeville, consideră că, deşi managementul Fondului Proprietatea a aplicat diferite măsuri prin care să diminueze discount-ul la care se tranzacţionează FP, o serie de evenimente apărute în cursul anului trecut au încetinit acest proces şi, implicit, creşterea preţului acţiunii.

Dintre aceste evenimente, domnia sa notează scăderea abruptă a cotaţiilor petrolului şi, implicit, a cotaţiilor SNP Petrom (principala deţinere a FP, circa 35% din VAN), amânarea listării pe bursă a Hidroelectrica (a doua deţinere din portofoliu, aproximativ 15%), în urmă intrării în insolvenţă, la începutul anului 2014, precum şi listarea secundară pe bursă de la Londra, care nu s-a mai realizat.

"Ca urmare a discountului ridicat dintre VUAN şi preţul acţiunii - 30% versus obiectivul de 15% asumat de management - ne aşteptăm ca, în 2015, titlurile FP să crească până la 1 RON/acţiune", ne-a spus Ovidiu Dumitrescu, adăugând: "Alţi doi factori care vor influenţa pozitiv evoluţia titlurilor FP în acest an sunt listarea la Londra şi stabilizarea cotaţiilor SNP".

Reprezentantul Tradeville este de părere că listarea FP la bursa de la Londra poate atrage investitori străini care nu sunt activi pe piaţă din România: "Având în vedere că Fondul Proprietatea ar fi al treilea cel mai mare fond de investiţii după capitalizarea bursieră dintre cele tranzacţionate la Londra, listarea acestuia ar fi un bun prilej de a spori vizibilitatea bursei de la Bucureşti, ceea ce se poate transforma pe viitor şi într-o îmbunătăţire a lichidităţii din piaţă locală".

În opinia sa, BVB deja implementează o serie de măsuri pentru creşterea lichidităţii şi reducerea dependenţei de tranzacţiile cu acţiuni FP, care variază de la încercarea de a atrage investitorii individuali prin concursuri, până la menţinerea unei strânse legături cu agenţiile statului, responsabile pentru listarea companiilor de stat.

Ovidiu Dumitrescu ne-a spus: "Sunt, de asemenea, importante şi eforturile de promovare internaţională, mai ales în privinţa includerii de către MSCI a BVB în categoria de pieţe emergente. În acest moment, cred că cea mai potrivită este o combinaţie între continuarea eforturilor de educare (atât pentru investitori, cât şi pentru potenţialii emitenţi privaţi) şi eventuale promoţii destinate reducerii costurilor aferente atragerii de noi emitenţi pe piaţă reglementată".

Potrivit directorului Tradeville, Fondul Proprietatea va continua politica de răscumpărări de acţiuni: "În acest sens, în noiembrie anul trecut a fost aprobat al cincilea program de răscumpărări, care vizează 227 milioane acţiuni, fiind şanse mari să urmeze şi alte programe de acest fel. De asemenea, ne aşteptăm ca pe parcursul lui 2015 FP să se listeze la bursă din Londra".

Ovidiu Dumitrescu spune că, în acest an, cotaţia FP poate fi influenţată de evoluţia preţului petrolului, precum şi de evoluţia preţului acţiunilor SNP, principala deţinere a Fondului Proprietatea. De asemenea, evoluţia FP, la fel ca aceea a întregii burse româneşti, va fi influenţată de evoluţia principalelor pieţe din regiune, precum şi de unele evenimente macro, cum ar fi, de exemplu, eventualul program de relaxare cantitativă al Băncii Centrale Europene, a mai adăugat sursa citată.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb