FONDUL PROPRIETATEA / DORU LIONĂCHESCU, CAPITAL PARTNERS: "Crearea FP a fost o eroare istorică"

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 21 ianuarie 2015

Doru Lionăchescu afirmă că "proiectul Fondul Proprietatea aproape că nu şi-a atins niciunul dintre obiective".

Doru Lionăchescu afirmă că "proiectul Fondul Proprietatea aproape că nu şi-a atins niciunul dintre obiective".

Intenţia înfiinţării Fondului Proprietatea a fost una bună, "dar drumul către iad este pavat cu intenţii bune", consideră Doru Lionăchescu, preşedintele Capital Partners, care ne-a declarat: "Dacă privim acum, după scandalul legat de restituirile proprietăţilor, crearea FP a fost o eroare istorică, pentru că beneficiarii au fost mai mult speculanţi şi mult mai puţin proprietari de drept".

Domnia sa subliniază că, în continuare, "situaţia este nerezolvată", iar bugetul este insuficient pentru despăgubirile proprietarilor.

"Cu excepţia creării unei lichidităţi pe bursă şi a unor presiuni oarecare pentru implementarea guvernanţei în anumite companii, Fondul Proprietatea nu a avut un aport semnificativ la dezvoltarea pieţei de capital din ţara noastră şi a economiei româneşti, în general", ne-a spus Doru Lionăchescu, afirmând că "proiectul Fondul Proprietatea aproape că nu şi-a atins niciunul dintre obiective".

Subliniind că FP "ţine sus" valoarea acţiunilor pentru restituiri, Doru Lionăchescu adaugă: "Nu a îndeplinit nimic din ceea ce şi-a propus - nici programul de restituiri, nici restructurarea companiilor de stat, nimic. Acest fond este un jucător pasiv, relativ marginal".

Sentimentul pe care-l lasă FP este că fondurile de investiţii străine care au acţiuni la Fondul Proprietatea încearcă să-şi maximizeze investiţiile ca să poată ieşi din acţionariat, susţine domnia sa.

"FP este gândit ca o alternativă la guvernanţa din companiile de stat", menţionează domnul Lionăchescu.

În acest context, domnia sa este de părere că FP şi-ar dori o listare la Bursa din Londra doar pentru ca fondurile străine care deţin acţiuni în cadrul Fondului Proprietatea să-şi sporească lichiditatea ca să îşi maximizeze şansele să se retragă din FP în mod profitabil.

Doru Lionăchescu opinează că, în ultima vreme, piaţa de capital a fost "ţinută" de listările din domeniul energiei.

"Cred că toate listările companiilor de stat din energie au fost un succes. Şi mai bine ar fi fost să fie listate pachetele majoritare de acţiuni, să se facă o privatizare prin bursă", ne-a mai spus Doru Lionăchescu.

În cadrul unui interviu pe care ni l-a acordat la începutul anului trecut, domnia sa ne-a spus: "Trebuie să rezolvăm problema acestei găuri imense care înseamnă proprietatea publică. Trebuie să înţelegem că soluţia este privatizarea. Nu se poate ca, la 25 de ani după ce am devenit un stat democratic, să avem aproape jumătate din economie în mâinile statului. În democraţie, proprietatea statului este proprietatea nimănui - este teritoriu de pradă, de clientelism, locul unde se face corupţia. Este nevoie să se accepte politic faptul că România trebuie să intre într-un program amplu de privatizare, întrucât statul nu este un bun manager. Sectorul de stat este supradimensionat, nu deserveşte interesul public, consumă, fură, iroseşte. Nu se face nimic pentru a combate aceste fapte, pentru că aparatul de stat este o structură destul de disciplinată, votează, este conservatoare prin structura ei".

Bursa noastră de valori nu are viitor fără să se integreze într-o piaţă regională, este de părere domnul Lionăchescu, adăugând: "Integrarea bursei de la noi într-o piaţă regională este un proiect care trebuie gândit, iar nouă ne lipseşte viziunea. Continuăm să ne imaginăm că o piaţă de dimensiuni atât de mici ca a noastră are viitor într-o lume care se globalizează şi se integrează într-un ritm constant. Piaţa autohtonă de capital trebuie să-şi vadă de destinul ei privat şi să-şi înţeleagă limitările strategice, principala referindu-se la dimensiune".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Imi este rusine de lipsa de rusine a altora, zau. Cum ar fi dl.care declara prostiile acestea, un analist economic ce ar trebui sa gandeasca prin prisma proprietatii private si nu a social-democratiei declarative a unor escroci economici care si-au facut deceniul in Romania de astazi. Il contrazic vehement, de-al dracului, na: FP a fost o idee foarte buna; restituirile nu au fost realizate de catre FP. Franklin Templeton ne face o onoare ca este prezent in Romania si ca administreaza FP. Mi se pare normal ca oricine are intelepciunea si capacitatea financiara sa profite de pe urma cumparararii-vanzarii de actiuni, in orice societate cotata pe burse, oriunde ar fi ele. Nu inteleg, avem in Romania multi milionari, multi-milionari, care mai de care mai politici, mai "informativi", ei de ce nu investesc in FP? De ce nu au facut-o? De ce nu o fac in viitor? Pai FP este un fond oarecum ideal, avand posibilitatea de a face profit din energia macro a Romaniei, are societati in portofoliu pe care le poate vinde, are altele pe care le poate cumpara, are administrator de notorietate mondiala. Sa va zic eu adevarul? Milionarii romani sunt niste hoti, deveniti escroci, care s-au imbogatit doar furand din bugetul national, nefiind capabili sa duca pe umeri niste afaceri proprii, sa inteleaga economica mondiala, cea romaneasca, in asa fel incat isi duc banii prin strainatate, fura in continuare din bugetul romanesc, dar sunt si mari ipocriti si dau din gura prin mass-media romaneasca, prin intermediul acestor pseudo-analisti care vorbesc numai ineptii. Dar le vorbesc pentru a manipula opinia publica si atat. Nu respecta nici un principiu de economie de piata. De fapt, ce ne mira? Nu este Romania ultimul bastion al socialismului est-european? Nu este la noi politica jumatate PSD-ista? Bine, numele vine de la "pseudosocialisti" amestecati cu "pseudoimbogatatiti" amestecati cu "pseudospecialisti". Dar jumatate din populatie inca ii voteaza, care va sa zica... Asa ca ce ma mir eu ca dl.Lionachescu sustine ineptiile astea?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte

Ziarul BURSA

25 noiembrie
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb