FONDUL PROPRIETATEA / REMUS BORZA: Fondul Proprietatea, un "rău" necesar

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 21 ianuarie 2015

"Mulţi ar spune că FP a fost un rău necesar pentru Hidroelectrica, dar eu consider că aceştia sunt răuvoitori".

"Mulţi ar spune că FP a fost un rău necesar pentru Hidroelectrica, dar eu consider că aceştia sunt răuvoitori".

2014 a adus Hidroelectrica un profit record de 1,2 miliarde de lei

Prezenţa Fondului Proprietatea (FP) în acţionariatul Hidroelectrica a adus societăţii foarte multe beneficii şi o perspectivă foarte bună pentru listarea producătorului de energie, preconizată pentru finalul acestui an, ne-a declarat Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica.

"Mulţi ar spune că FP a fost un rău necesar pentru Hidroelectrica, dar eu consider că aceştia sunt răuvoitori", ne-a spus domnia sa, care apreciază că, în acţionariatul companiei, Fondul a fost un element de stabilitate şi progres.

Vânzarea a 15% din Hidroelectrica pe Bursa de Valori Bucureşti are şanse mari să atragă circa 500 milioane de euro, după cum estimează avocatul, care preconizează că ieşirea din insolvenţă a companiei va avea loc în perioada iunie-iulie a acestui an. Astfel, listarea ar putea avea loc la finalul anului.

FP a avut un aport semnificativ în deschiderea Hidroelectrica SA către mediul de afaceri şi către opinia publică, contribuind major în implementarea managementului profesionist şi a practicilor de management corporativ, a continuat domnul Borza.

Administratorul judiciar al Hidroelectrica a subliniat că, în plan extern, prezenţa FP în acţionariatul societăţii reprezintă un punct de atracţie, care legitimează orice demers pentru listarea societăţii producătoare de energie hidro şi aduce un plus de confort şi încredere potenţialilor investitori.

Remus Borza consideră: "FP a avut un rol major în evoluţia companiei şi în perioada dinaintea intrării Hidroelectrica în insolvenţă, în vara anului 2012, când s-a opus, prin toate mijloacele, la o serie de măsuri luate contrar intereselor societăţii de către reprezentanţii statului. Şi după intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica aportul Fondului a rămas constant. După prima ieşire a Hidroelectrica din insolvenţă, în iunie 2013, FP a avut un rol primordial în introducerea sistemului corporativ de management în companie, prin existenţa noului Consiliu de Supraveghere şi directorat".

Avocatul a ţinut să ne precizeze că, în ultimii patru ani, FP a implementat şi continuă să implementeze politici şi măsuri care au contribuit la restructurarea şi eficientizarea Hidroelectrica, subliniind că societatea îi datorează foarte mult.

Domnul Borza a exemplificat: "FP în România înseamnă o echipă de profesionişti. Prezenţa activă a lui Greg Koniecnzy, managerul Fondului Proprietatea, şi a Oanei Truţă, vicepreşedintele Fondului, a contribuit la succesul înregistrat de Hidroelectrica anul trecut, când a avut rezultate financiare record: 3,4 miliarde de lei cifră de afaceri şi un profit istoric de 1,2 miliarde de lei. Contribuţia lor la această performanţă a fost cel puţin egală cu a mea".

Mulţi politicieni văd altfel prezenţa FP în acţionariatul companiilor de stat, susţine administratorul judiciar al Hidroelectrica. "Realitatea este că Fondul este un acţionar lucid şi că orice companie trebuie să funcţioneze după principii economice sănătoase, ce obligă la maximizarea profitului", ne-a mai declarat domnia sa, amintind că de maximizarea profitului unei societăţi beneficiază în primul rând acţionarii. Astfel, statul trebuie să-şi reconsidere opinia faţă de fond, potrivit lui Remus Borza, întrucât este primul beneficiar al eficientizării societăţilor, reformării lor şi, implicit, al creşterii performanţelor financiare pe care FP le cere insistent în ultimii ani.

Administratorul judiciar al Hidroelectrica susţine că existenţa OUG 109 privind implementarea guvernanţei corporative în societăţile controlate de stat i se datorează în mare măsură Fondului Proprietatea. Chiar dacă actul normativ nu se vede implementat în mod egal în companiile controlate de stat, această situaţie nu este cauzată de Fond, precizează Remus Borza, care a subliniat că aplicarea ordonanţei a adus schimbări fundamentale în mentalitatea şi comportamentul managerilor companiilor de stat.

La finele anului trecut, Hidroelectrica a intrat ca trader pe piaţa de energie din Ungaria, ocazie în care Remus Borza a precizat că societatea intenţionează să cumpere, în acest an, capacităţi de producţie a electricităţii în ţările vecine, precum Serbia şi Muntenegru. Avocatul a precizat că operaţiunea nu este condiţionată de obţinerea fondurilor din IPO: "Hidroelectrica are lichidităţi de 630 milioane de lei, iar în perioada insolvenţei şi-a redus datoriile către bănci cu circa 800 milioane de euro. Acum stau băncile la uşa noastră să ne crediteze şi avem acces nelimitat la finanţări".

Administratorul judiciar al Hidroelectrica a mai spus că 2015 va fi anul marilor retehnologizări, urmând să fie lansate licitaţii pentru investiţii în valoare totală de circa 400 milioane de euro.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb