Fondul Proprietatea s-a listat la Londra

Elena Deacu
Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 29 aprilie 2015

Fondul Proprietatea s-a listat la Londra

Actualizare 13:44 Mobius, preşedinte executiv Templeton Emerging Markets Group: "Fondul poate deveni unul dintre cele mai vizibile şi atractive fonduri închise listate la Londra"

Fondul Proprietatea are potenţialul să devină "unul dintre cele mai vizibile şi atractive" fonduri închise listate la Londra, "datorită mărimii sale", a portofoliului şi a discount-ului faţă de VAN, a declarat Mark Mobius, preşedinte executiv al Templeton Emerging Markets Group, potrivit unui comunicat remis azi redacţiei.

"Ziua de astăzi marchează un moment cu adevărat istoric pentru Fondul Proprietatea şi Franklin Templeton, având în vedere că, în ultimii ani, am muncit neîntrerupt pentru această realizare. Mai mult, suntem convinşi că listarea secundară a Fondului pe LSE va creşte vizibilitatea pieţei de capital din România pe scena internaţională, va facilita accesul unei baze mai variate de investitori străini în ţară şi va acţiona ca un catalizator pentru descoperirea numeroaselor oportunităţi de investiţii din România. Am observat un interes imens pentru companiile româneşti în cadrul numeroaselor roadshow-uri organizate pentru a creşte nivelul de vizibilitate a Fondului în străinătate şi suntem siguri că listarea Fondului pe LSE va spori apetitul investitorilor pentru acţiunile româneşti", a declarat preşedintele executiv Templeton Emerging Markets Group.

Greg Konieczny, CEO şi Manager de Fond al Fondului Proprietatea, a adăugat: "Fondul Proprietatea este ideal plasat pentru a oferi investitorilor expunere pe o gamă diversă de companii româneşti listate şi nelistate care ar trebui să beneficieze datorită perspectivelor de creştere şi fundamentelor economice puternice. Evaluările companiilor din România sunt scăzute comparativ cu cele din state vecine, iar noi credem că acesta este momentul oportun pentru investitori să acceseze România, deoarece se tranzacţionează la cea mai mică valoare P/E şi oferă cel mai ridicat randament al dividendelor în comparaţie cu alte state din Europa Centrală şi de Est. Corelaţiile scăzute dintre pieţele dezvoltate şi România, care este o Piaţă de Frontieră, indică beneficii de diversificare atât pentru investitorii pe termen scurt, cât şi pentru cei pe termen lung. Obiectivul nostru ca Manager de Fond continuă să fie maximizarea randamentelor pentru acţionarii Fondului, creşterea VUAN-ului pe acţiune şi scăderea discountului la care se tranzacţionează în prezent acţiunile Fondului. Pe lângă programe periodice de răscumpărări de acţiuni, distribuiri de numerar şi un program de relaţii cu investitorii proactiv, vedem listarea de astăzi ca pe o parte integrantă a mecanismului nostru de reducere a discountului".

Xavier Rolet, CEO, London Stock Exchange Group, a comentat: "Suntem încântaţi să urăm bun-venit Fondului Proprietatea în prima sa zi de tranzacţionare pe Pieţele de la Londra. Fiind unul dintre cele mai semnificative fonduri de investiţii din Europa, succesul acestei listări este o reflectare a valorii economiei României, care are una dintre cele mai ridicate rate de creştere din UE. Acesta este un moment semnificativ, care va contribui la sporirea vizibilităţii Fondului şi a accesului la capital global şi care subliniază abilitatea României de a atrage cei mai mari investitori ai lumii fără a compromite dezvoltarea bazei de investitori locali".

(Alexandru Costea)

----------------

Fondul Proprietatea a început, de astăzi, tranzacţionarea pe Bursa de la Londra, prin certificatele de depozit globale având drept suport acţiuni emise de Fond ("GDR").

Potrivit unui raport al Franklin Templeton, administratorul Fondului, GDR-urile FP au fost admise astăzi la tranzacţionare pe secţiunea Specialist Fund Market a London Stock Exchange. Certificatele au simbolul "FP" şi sunt tranzacţionabile în dolari.

Facilitatea GDR se va limita la o treime din capitalul social emis al companiei, conform reglementărilor din România privind valorile mobiliare. În primele 90 de zile de la admiterea la tranzacţionare, The Bank of New York Mellon (banca depozitară) va renunţa la comisioanele de emitere a GDR, conform comunicatului FP.

FP va fi unul dintre cele mai mari fonduri (în ceea ce priveşte valoarea activului) tranzacţionat pe London Stock Exchange, cu o valoare a activului net de 12,6 miliarde lei (3,1 miliarde dolari), la 31 martie 2015 şi o capitalizare bursieră de 9,6 miliarde lei (2,35 miliarde dolari), la 17 aprilie 2015, conform Fondului.

Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea (FP), a declarat recent că speră ca interesul din partea investitorilor instituţionali străini pentru Fondul Proprietatea, observat în cursul roadshow-urilor recente, să se reflecte şi în performanţa Fondului pe Bursa de Valori de la Londra în urma listării secundare.

"Din păcate, Regulamentul privind Titlurile de Interes (n.r aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, pe 8 aprilie), deşi valoros pentru piaţa de capital din România, a fost emis prea târziu pentru ca listarea secundară a Fondului să poată avea loc prin aceste instrumente (iar acesta încă nu a fost publicat în Monitorul Oficial) fără a fi nevoie să mutăm data listării secundare, care este stabilită pentru 29 aprilie 2015", ne-a spus domnia sa.

Fondul Proprietatea a optat pentru o listare prin intermediul certificatelor de depozit după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară nu a aprobat la timp regulamentul privind titlurile de interes, instrument financiar pe care Fondul l-a preferat iniţial GDR-urilor pentru intrarea pe piaţa britanică.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb