Fondul Proprietatea: Tåriceanu a decis så-i schimbe conducerea

Florian Goldstein
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 26 aprilie 2006

Conducerea Fondului Proprietatea ar urma să fie schimbată (probabil, săptămîna aceasta), în urma declaraţiilor premierului Călin Popescu-Tăriceanu, nemulţumit de felul cum aceasta a comunicat cu cetăţenii şi de lipsa de reacţie la speculaţiile cu certificatele de despăgubire.

Într-o conferinţă de presă susţinută ieri, la Ploieşti, primul ministru a declarat: "Cred că Consiliul de Administraţie era obligat să fie foarte ferm şi să contracareze toate aceste acţiuni speculative, comunicînd direct cu cetăţenii".

Ziarul "BURSA" a publicat recent un interviu cu speculatorul Sorin Ovidiu Vîntu care a afirmat că ar putea prelua controlul asupra Fondului Proprietatea, într-un interval de o jumătate de an. Vîntu se referise la preluarea prin intermediul procurilor. Ameninţarea este verosimilă, luînd aminte la capacitatea organizatorică a lui Vîntu, dar şi ţinînd seama că aceste operaţiuni sînt deja exersate.

Declaraţiile lui Vîntu au prins pe picior greşit conducerea Fondului Proprietatea, căci, în loc să ia măsuri pentru stoparea speculaţiilor, dimpotrivă, era de acord, mai degrabă, să le legalizeze.

"Cred că, la nivelul Consiliului de Administraţie partea de comunicare nu a fost punctul forte", a spus Tăriceanu, referindu-se la faptul că, în viziunea sa, speculaţiile ar fi putut fi împiedicate prin consolidarea încrederii despăgubiţilor în valoarea acţiunilor Fondului Proprietatea, odată ce va fi admis la Cota Bursei.

Problema încrederii, însă, nu poate fi rezolvată printr-o campanie de comunicare, oricît de bine ar fi ea concepută şi aplicată. Căci Fondul Proprietatea prezintă un defect de concepţie în succesiunea paşilor săi şi nici o campanie de comunicare nu-i poate îndepărta această dificultate.

În actuala concepţie, certificatele de despăgubire se preschimbă în acţiuni ale Fondului înainte ca Fondul să fie listat la Bursă, ceea ce conduce iminent la o altă despăgubire decît cea meritată. Căci preţul acţiunilor va fi, cu certitudine, altul decît valoarea nominală la care au fost preschimbate certificatele de despăgubire. Dacă preţul va fi mai ridicat, atunci despăgubiţii vor fi supracompensaţi, dacă preţul va fi mai scăzut, atunci despăgubiţii vor fi fost din nou păgubiţi.

De aceea, schimbarea conducerii Fondului Proprietatea poate rezolva doar problema competenţei echipei de la vîrful său, dar nu şi problema fundamentală a afacerii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb