FONDUL PROPRIETATEA - UN AN DE LA LISTARE: CEDO A IMPUS ROMÂNIEI SĂ EFICIENTIZEZE PROCEDEUL DE DESPĂGUBIRE Proiectul legislativ privind restituirea proprietăţilor, pe ultima sută de metri

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 25 ianuarie 2012

Dorina Danielescu, fost procuror DIICOT, a venit în fruntea ANRP, în octombrie 2011, după demisia Crinuţei Dumitrean, la scurt timp după trimiterea în judecată a lui Remus Baciu, fost vicepreşedinte ANRP, acuzat de trafic de influenţă.

Dorina Danielescu, fost procuror DIICOT, a venit în fruntea ANRP, în octombrie 2011, după demisia Crinuţei Dumitrean, la scurt timp după trimiterea în judecată a lui Remus Baciu, fost vicepreşedinte ANRP, acuzat de trafic de influenţă.

Dorina Danielescu, ANRP: Vom ţine cont de interesul foştilor proprietari şi de impactul asupra bugetului

Speranţele proprietarilor deposedaţi abuziv de regimul comunist stau, acum, în viitoarea lege privind restituirea proprietăţilor, întrucât statul aproape şi-a epuizat participaţia la Fondul Proprietatea.

România trebuie să eficientizeze procesul de despăgubire, până în iulie 2012, la cererea Curţii Europene a Drepturilor Omului.

Proiectul de lege în acest sens este prioritatea zero a Dorinei Danielescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, şi coordonatorul Comitetului Interministerial de lucru constituit pentru această problemă.

Misiunea doamnei Danielescu şi a echipei sale este una aproape imposibilă: să găsească, rapid, soluţia care să împace păgubiţii, astfel încât să nu răstoarne echilibrul bugetar.

În cadrul unui amplu interviu, Dorina Danielescu ne-a declarat: "La acest moment, ne aflăm încă în termenul stabilit de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru identificarea soluţiilor optime care să conducă la eficientizarea procesului de restituire a proprietăţilor şi elaborarea unor proiecte de acte normative care să conţină propunerile în domeniu.

În acest sens, prin decizie a primului-ministru s-a constituit un Comitet Interministerial de lucru pe care îl coordonez şi care cuprinde experţi din cadrul mai multor instituţii ale statului, responsabili cu emiterea unor propuneri şi puncte de vedere.

Cea mai importantă sarcină pe care o avem o reprezintă aceea de a armoniza aceste puncte de vedere, ţinând cont atât de interesul foştilor proprietari deposedaţi abuziv, cât şi de impactul financiar semnificativ al acordării despăgubirilor asupra bugetului de stat.

Prin finalizarea proiectului legis-lativ, Comitetul Interministerial va avea ocazia de a armoniza cadrul normativ privind restituirea proprietăţilor cu cerinţele Curţii Europene a Drepturilor Omului prin adoptarea măsurilor legislative, administrative şi bugetare care să ne permită ca în cel mai scurt timp posibil să încheiem procesul de restituire a proprietăţilor preluate în mod abuziv de către regimul comunist.

Doresc să subliniez că aceasta reprezintă prioritatea mea principală deoarece, de modul în care înţelegem să facem acest lucru va depinde şi momentul finalizării întregului proces".

Doamna Danielescu îi asigură pe foştii proprietari că, de îndată ce proiectul va fi definitivat şi prezentat Guvernului, acesta va fi supus dezbaterii publice, putând fi îmbunătăţit în urma propunerilor venite din partea mediului asociativ şi a societăţii civile.

Noul act normativ propune instituirea unor termene pentru finalizarea procesului de restituire în natură a proprietăţilor

Potrivit preşedintelui ANRP, noul act normativ elaborat va reglementa tipul de măsuri reparatorii care vor fi acordate, ulterior epuizării Fondului Proprietatea, modalitatea de calcul, precum şi sursa din care acestea vor fi plătite.

Comitetul Interministerial de lucru a analizat mai multe variante de lucru privind identificarea soluţiilor financiare pentru continuarea procesului de despăgubire, ne-a mai spus doamna Danielescu, subliniind că au fost analizate şi propunerile venite din partea persoanelor îndreptăţite, ale societăţii civile sau publicaţiilor de profil referitoare la continuarea procesului de acordare a despăgubirilor prin emiterea de titluri de garantate de stat, suplimentarea "Fondului Proprietatea", acordarea de despăgubiri băneşti de la bugetul de stat.

Oficialul ANRP a mai spus că Autoritatea va publica proiectul de lege pe pagina de internet şi va aştepta observaţiile şi propunerile foştilor proprietari, ale asociaţiilor foştilor proprietari, organizaţiilor societăţii civile, şi nu numai.

Deşi nu se fereşte să folosească termeni precum "cel mai scurt timp posibil", referindu-se la un proces tărăgănat ani de zile, semn că se autocreditează cu şanse să schimbe ceva, totuşi, Dorina Danielescu admite că este dificil de indicat o dată la care să punem punct procesului de despăgubire. Potrivit domniei sale, acest aspect depinde, în cea mai mare parte, de măsurile legislative concrete pe care statul român le va adopta, precum şi de modul în care autorităţile implicate le vor pune în practică.

Reprezentantul Autorităţii a mai adăugat că noul proiect propune instituirea unor termene pentru finalizarea procesului de restituire în natură a proprietăţilor, cât şi pentru cel de acordare a despăgubirilor, atât la nivel local cât şi la nivel central: "Un element care trebuie luat în calcul îl reprezintă faptul că nu a fost încă finalizată soluţionarea cererilor la nivel local (la nivelul primăriilor). În plus, rămâne de văzut modul de soluţionare al acestor dosare, putând fi atât favorabile (restituire în natură, propunerea acordării de despăgubiri) cât şi nefavorabile (respingerea solicitărilor), acestea influenţând parcursul ulterior al dosarelor şi, evident, perioada până la care se va încheia procesul de despăgubire. Îmi doresc ca aceste termene să fie respectate şi, fie că este vorba de autorităţile locale sau de cele centrale, autorităţile statului să îşi respecte obligaţiile care decurg din aplicarea actelor normative cu caracter reparator. Cu riscul de a mă repeta, sub-liniez faptul că momentul finalizării procesului de restituire depinde, în mare parte, de măsurile legislative pe care urmează să le luăm".

Audit ad-hoc la nivelul ANRP

Unele asociaţii ale foştilor proprietari au solicitat, printr-o scrisoare deschisă transmisă preşedintelui ANRP, verificări la nivelul instituţiei,

Se pare că Dorina Danielescu nu a ignorat vocea păgubiţilor, întrucât a dispus efectuarea unui audit ad-hoc la nivelul instituţiei. Preşedintele ANRP ne-a precizat că rezultatul controlului va fi făcut public imediat după finalizare. "Ceea ce putem face noi este să identificăm acele blocaje de la nivelul ANRP care au dus la întârzierile reclamate cu diferite ocazii, să le înlăturăm şi să creăm un cadru transparent de lucru", ne-a declarat doamna Danielescu.

Stadiul procesului de despăgubire

ANRP ne-a transmis ultimele date privind procesul de despăgubire.

Până în prezent, la Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor au fost înregistrate 74.931 dosare privind acordarea de despăgubiri în condiţiile Titlului VII din Legea nr. 247/2005, iar un număr de 7.039 dosare au fost returnate autorităţilor emitente pentru completare.

Dintre dosarele înregistrate, 25.323 dosare au fost soluţionate prin emiterea de titluri de despăgubire.

Până la acest moment, la Direcţia pentru Acordarea Despăgubirilor în Numerar, din cadrul ANRP, au fost depuse un număr de 25.222 cereri de opţiune.

Dintre acestea, 4.452 cereri de opţiune au fost soluţionate prin emiterea de titluri de plată în cuantum de 616.647.198,04 lei.

Pentru soluţionarea cererilor de opţiune privind acordarea despăgubirilor în numerar rămase este necesară suma de aproximativ 1.601.749.254,73 lei.

De asemenea, 11.354 cereri de opţiune au fost soluţionate prin emiterea de titluri de conversie în acţiuni la Fondul Proprietatea, cuantumul opţiunilor realizate pentru acordarea de acţiuni la Fondul Proprietatea fiind de 13.385.484.086 acţiuni.

La nivelul Direcţiei pentru Acordarea Despăgubirilor în Numerar din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor se află în curs de soluţionare un număr de 298 de dosare conţinând opţiunea persoanelor îndreptăţite în vederea acordării de acţiuni la Fondul Proprietatea, şi un număr de 14.242 de dosare de opţiune în numerar.

Ulterior listării la bursă a Fondului Proprietatea şi după reluarea procedurii de emitere a titlurilor de conversie, începând cu data de 2 mai 2011, s-a emis un număr de 5.589 de titluri de conversie, valoarea opţiunilor în acţiuni aferentă titlurilor de conversie emise totalizând 4.735.362.596 acţiuni.

Activitatea Comitetului Interministerial

Activitatea Comitetului Interministerial a început la finalul anului 2010. Potrivit doamnei Dorina Danielescu, de atunci au avut loc mai multe întâlniri şi şedinţe de lucru, atât la nivel de secretar de stat, cât şi la nivel de experţi din cadrul instituţiilor care compun comitetul. Întâlnirile şi şedinţele de lucru ale Comitetului Interministerial s-au desfăşurat atât la sediul ANRP, precum şi la sediul Guvernului.

În vederea fundamentării soluţiilor financiare, ANRP a avut numeroase întâlniri instituţionale cu reprezentanţii Serviciului Executări al Curţii Europene a Drepturilor Omului, cu Ministerul Finanţelor Publice (care face parte din comitetul de lucru), Uniunea Notarilor Publici, Institutul Naţional de Statistică, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, conform preşedintelui ANRP.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Scrie i articol .... reprezentantul Autoritatii.......... (dna Danielescu) ; s-a scris bine ? nu era corect: reprezentantul Atrocitatii??. 

    De ce Ungaria a despagubit numai pana la o anumita valoare,iar noi si altii ce dorim?Mai este ceva de distrus?De ce avem o clasa politica si parlamentara asa de slaba(sa nu-i zic corupta)?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb