"Fondul Proprietatea" va funcţiona dacă... vrea Guvernul

Cătălin Bălan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 12 iulie 2006

Varujan Vosganian: "Listarea Fondului Proprietatea la Bursă va fi decisă doar de companiile cu capital majoritar de stat"

Viorel Ştefan: "E greu de spus dacă se va realiza un consens politic privind Fondul Proprietatea"

Problemele cu care se confruntă Fondul Proprietatea pot fi rezolvate doar prin modificarea legii actuale de funcţionare a acestuia, situaţie ce ţine de modul în care Guvernul doreşte să vadă această instituţie funcţională şi să schimbe legea în vigoare. Chiar dacă Ordonanţa de Guvern va fi adoptată în iulie şi obţinută autorizarea CNVM, procedurile de listare a Fondului pot demara abia în noiembrie, potrivit estimărilor lui Varujan Vosganian, preşedintele Comisiei de Buget, Finanţe, Bănci din Senat. Şi asta dacă lucrurile merg "aşa cum trebuie şi dacă există o voinţă a Guvernului şi a clasei politice care să voteze în Parlament ordonanţa fără discuţii populiste ca la ordonanţa privind Loteria şi Imprimeria", spune Varujan Vosganian.

Problemele cu care se confruntă Fondul Proprietatea au fost dezbătute ieri de Varujan Vosganian, Gabriela Anghelache, preşedintele CNVM, Alexandru Păunescu, preşedintele Fondului, şi Ingrid Zaarour, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Restituiri şi Despăgubiri. Aceştia au semnalat faptul că "în administraţia locală lucrurile nu merg foarte bine căci primarii nu îşi îndeplinesc obligaţiile ce ţin de solicitările de despăgubire şi deja o parte din aceştia au fost sancţionaţi", a spus Varujan Vosganian.

Domnia sa a adăugat că "autorităţile locale tergiversează acest proces pentru că au interese locale sau sunt incompetente", adăugînd că "şi capacitatea de evaluare a dosarelor de despăgubire este redusă în acest moment pentru că nu pot fi evaluate decît 2.000 de dosare pe lună, ceea ce este foarte puţin, iar în acest ritm vom termina evaluarea în şase-şapte ani".

Cu toate acestea, cea mai delicată problemă a Fondului rămîne modificarea legii de funcţionare, deoarece în acest moment 50 de companii, din cele 114 cîte reprezintă portofoliul Fondului, sunt deja listate la Bursă, iar ponderea lor în totalul activelor Fondului este de doar 10%-15%. În opinia preşedintelui Comisiei senatoriale "aceste companii nu pot decide listarea Fondului pentru că unele deja au capital majoritar privat, iar altele sunt deja neinteresante pe piaţă". Din acest motiv "trebuie restrînsă obligaţia procedurilor de iniţiere a listării Fondului doar la companiile majoritare de stat şi din acestea să fie un procent care să depăşească 50% din totalul activelor Fondului", a afirmat sursa citată.

Comisia întrunită la Senat nu a pus în discuţie însă problema reclamei Fondului Proprietatea, acuzată de politicieni şi societatea civilă că prezintă informaţii false. "Cel mai important lucru este să convingem clasa politică şi să existe o voinţă clară de susţinere a Fondului de către toate partidele" şi nu atît convingerea opiniei publice prin reclamă, consideră preşedintele Comisiei din Senat, deoarece "opinia publică va fi convinsă cînd primul cetăţean care a solicitat despăgubirea va primi banii". Senatorul liberal a recunoscut că "şi din partea Alianţei este nevoie de o poziţie clar exprimată", amintind că "se sugerează că Fondul Proprietatea este doar o iniţiativă liberală, dar nu este adevărat pentru că se bazează pe principiile constitutive ale întregii Alianţe".

Pe de altă parte, Viorel Ştefan, vicepreşedintele Comisiei Buget, Finanţe, Bănci şi senator PSD, ne-a spus că "după un an pierdul cu acest Fond e greu de spus dacă va mai putea realiza consensul politic şi să fie corectată şi legea pînă la sfîrşitul anului". Domnia sa a declarat că "ideea Fondului nu a fost dezbătută public, iar din acest motiv acesta va eşua", adăugînd că "Fondul Proprietatea va fi un al şaselea SIF, adică nu va respecta regulamentul unui plasament colectiv în care întîi trebuie desemnat administratorul, strategia şi abia apoi portofoliul şi cine subscrie la Fond". Mai mult, Varujan Vosganian a spus că dacă Fondul va merge bine, problema despăgubirii deponenţilor la CEC pentru achiziţionarea unei maşini Dacia înainte de 1989 va fi rezolvată în aceeaşi manieră.

Procedura de listare a Fondului, de gestionare a activelor acestuia în ce priveşte plasamentele şi tranzacţiile, de management a Fondului după ce va fi autorizat de CNVM se poate derula până la finele anului, cu participaţia "voinţei politice" de care vorbea Varujan Vosganian. Pînă atunci însă foştii proprietari trebuie să spere că partidele din Alianţa DA nu se vor mai certa şi că modificarea legii va trece prin Parlament cel puţin cu aceeaşi rapiditate cu care se derulează reclama Fondului.

În acest moment, în ţara noastră sunt 800.000 de cereri de restituiri şi despăgubiri, iar dintre acestea aproape un sfert nu pot primi restituiri în natură, adică vor primi acţiuni. Din cele 180.000 de solicitări care vor fi despăgubite prin Fondul Proprietatea, aproape 40.000 au fost deja înregistrate la Agenţia pentru Restituiri. Cu toate acestea, numai 1.800 au încheiat procedura de evaluare şi au primit titluri de valoare şi doar între 100 şi 200 au fost deja convertite în acţiuni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb