Actualizare 10:40
Potrivit Directivei privind Prospectul (implementată în totalitate în legislaţia românească), este obligatoriu ca preţul maxim să fie menţionat în prospect, transmite Fondul Proprietatea.
Preţul maxim a fost stabilit la preţul de închidere de pe BVB din ziua precedentă.
----
Actualizare 10:10
Subscrierile pot fi făcute începând cu data de 6 octombrie 2016 şi până la data de 13 octombrie 2016 inclusiv, respectiv timp de 6 (şase) Zile Lucrătoare ("Perioada de Ofertă"), potrivit prospectului bnr.ro.
Acţionarul Vânzător poate extinde Perioada de Ofertă sau poate modifica alte date legate de Ofertă, respectând în fiecare caz legile din România.
Alocarea Valorilor Mobiliare Oferite va avea loc, şi Preţul Final de Ofertă şi numărul final al Valorilor Mobiliare Oferite alocate vor fi făcute publice, în Ziua Lucrătoare următoare ultimei zile a Perioadei de Ofertă care se estimează a avea loc în data de 14 octombrie 2016 ("Data Alocării")
Tranzacţia aferentă Acţiunilor Oferite va avea loc la data de sau în jurul datei de 17 octombrie 2016 ("Data Tranzacţiei cu Acţiuni"), iar transferul Acţiunilor Oferite se va realiza prin intermediul sistemului Depozitarului Central din România în termen de două Zile Lucrătoare de la Data Tranzacţiei cu Acţiuni (la data de 19 Octombrie 2016 sau în jurul acestei date) ("Data Închiderii") (a se vedea secţiunea "Decontare" de mai jos). Plata pentru GDR urmează a fi făcută în USD în fonduri disponibile în aceeaşi zi prin sistemele DTC, Euroclear şi Clearstream, Luxemburg la Data Închiderii. Tranzacţionarea necondiţionată a GDR pe Bursa de Valori din Londra este preconizată să înceapă la Data Închiderii sau în jurul acestei date.
Orice investitor român sau străin, persoană fizică sau juridică (cu sau fără personalitate juridică) poate subscrie în cadrul Ofertei, cu excepţia acelor investitori ale căror subscrieri în cadrul Ofertei ar constitui o încălcare a legislaţiei aplicabile. Investitorii care intenţionează să achiziţioneze Valori Mobiliare Oferite trebuie să se familiarizeze cu, şi să respecte, termenii şi condiţiile Ofertei din acest Prospect şi legile aplicabile Ofertei în jurisdicţiile în care se află şi restricţiile prevăzute în secţiunea "Restricţii de Vânzare şi Transfer" de mai jos.
Oferta este împărţită în trei tranşe ("Tranşele Ofertei") după cum urmează:
(1) un procent de 10% din Valorile Mobiliare Oferite (un număr de 364.110.011 Acţiuni (sub formă de Acţiuni Oferite şi de GDR Oferite)) va fi oferit iniţial către Investitorii Mici de Retail (astfel cum acest termen este definit mai jos) ("Tranşa Investitorilor Mici de Retail");
(2) un procent de 10% din Valorile Mobiliare Oferite (un număr de 364.110.011 Acţiuni (sub formă de Acţiuni Oferite şi de GDR Oferite)) va fi oferit iniţial către Investitorii Mari de Retail (astfel cum acest termen este definit mai jos) ("Tranşa Investitorilor Mari de Retail");
(3) Valorile Mobiliare Oferite rămase (un număr de 2.912.880.086 Acţiuni (sub formă de Acţiuni Oferite şi GDR Oferite)) vor fi oferite Investitorilor Instituţionali (astfel cum acest termen este definit mai jos) ("Tranşa Investitorilor Instituţionali").
În scopul prezentului Prospect:
"Investitori Instituţionali" înseamnă (i) instituţii de credit, (ii) firme de investiţii, (iii) organisme de plasament colectiv (fonduri de investiţii colective, societăţi de investiţii şi/sau societăţi de administrare a investiţiilor), (iv) societăţi de asigurare, (v) fonduri de pensii şi societăţi de administrare a respectivelor fonduri, (vi) traderi, (vii) societăţi fiduciare (trust companies), (viii) instituţii financiare internaţionale (IFI), şi (ix) alte instituţii financiare, inclusiv bănci depozitare; 307
"Investitori Mari de Retail" înseamnă orice persoană fizică sau persoană juridică care nu întruneşte
criteriile de mai sus pentru a fi calificat drept Investitor Instituţional şi care subscrie în total un număr de cel puţin 1.500.001 Acţiuni Oferite; "Investitori de Retail" înseamnă Investitorii Mici de Retail şi Investitorii Mari de Retail;
"Tranşele Investitorilor de Retail" înseamnă Tranşa Investitorilor Mici de Retail şi Tranşa Investitorilor Mari de Retail;
"Investitori Mici de Retail" înseamnă orice persoană fizică sau persoană juridică care nu întruneşte
criteriile de mai sus pentru a fi calificat drept Investitor Mare de Retail sau Investitor Instituţional.
Acţiunile oferite în cadrul fiecăreia dintre Tranşele Ofertei descrise mai sus (sub formă de Acţiuni Oferite sau GDR Oferite) sunt acţiuni din aceeaşi clasă (acţiuni ordinare), se supun aceluiaşi regim juridic şi conferă aceleaşi drepturi şi obligaţii deţinătorilor acestora.
Dimensiunea finală a fiecărei Tranşe a Ofertei va fi determinată de Acţionarul Vânzător în urma consultării cu Managerii, pe baza nivelului subscrierilor primite de la investitori, la Data Alocării (a se vedea secţiunea "Alocarea Valorilor Mobiliare Oferite" de mai jos). După consultarea cu Managerii, Acţionarul Vânzător poate, de asemenea, să realoce Valorile Mobiliare Oferite dintr-o Tranşă a Ofertei în altă Tranşă a Ofertei în funcţie de nivelul de subscriere din cadrul fiecărei Tranşe a Ofertei.
-----
Fondul Proprietatea a scos la vânzare un pachet de 6,4% din "Petrom", la un preţ maxim de 0,244 lei/unitate (0,0546 euro), după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) i-a aprobat, ieri, prospectul de ofertă.
Simion Tihon, broker la "Prime Transaction", a remarcat faptul că preţul maxim este foarte aproape de preţul la care statul a vândut Petrom în 2004. În condiţiile în care multe voci au spus că privatizarea Petrom s-a făcut la un preţ foarte redus, Simion Tihon ne-a declarat: "Ar fi o «performanţă» ca FP să reuşească să vândă sub acel preţ (0,0525 euro/acţiune). Până la această oră (n.r. aseară) nu a apărut prospectul de ofertă pentru a vedea cum se formează preţul şi cât are alocată fiecare tranşă (retail şi instituţionali) pentru o interpretare mai detaliată".
Semn că s-a adaptat pe deplin "standardelor locale", Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, a oferit, ieri, până la ora 19.00, foarte puţine detalii despre ofertă, lăsând investitorii să se întrebe, în lipsa publicării unui prospect, cum se va face alocarea, în condiţiile în care subscrierile încep astăzi.
"Este foarte greu să iei o decizie de investiţii, fără a avea acces la prospect", ne-a spus un investitor.
Fondul a transmis, ieri, că oferă până la 3.641.100.108 acţiuni SNP (reprezentând aproximativ 6,4% din capitalul social al societăţii) sub formă de acţiuni şi certificate globale de depozit.
Conform FP, preţul maxim al ofertei este de 0,244 lei per acţiune şi de 9,16 dolari per GDR pentru investitorii de retail. Investitorii instituţionali pot subscrie la orice preţ până la, şi inclusiv, preţul maxim.
Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct "Tradeville", ne-a transmis: "Preţul maximal, dar şi cantitatea propusă denotă, în opinia mea, încrederea administratorilor FP că, pentru moment, s-au atins minime ale preţului SNP. Acest lucru pare să cadreze şi cu schimbarea importantă de mesaj venită pe 28 septembrie din partea OPEC (n.r. acord preliminar privind plafonarea producţiei de petrol)".
Preţul final al ofertei este estimat a fi anunţat pe 14 octombrie 2016. Perioada de subscriere este de şase zile lucrătoare, începând cu data de 6 octombrie 2016 şi până în data de 13 octombrie 2016.
Conform FP, Petrom va aplica pentru admiterea la listare a GDR-urilor pe Lista Oficială a UK Financial Conduct Authority şi la tranzacţionare pe piaţa principală pentru valori mobiliare listate a London Stock Exchange.
În cadrul Ofertei, Goldman Sachs International va acţiona ca Sole Global Coordinator şi ca Joint Bookrunner al tranzacţiei, iar Banca Comercială Română, Erste Group şi WOOD & Company vor acţiona ca Joint Bookrunners.
Acţiunile SNP au încheiat şedinţa de ieri la 0,2405 lei/unitate, în scădere cu 1,43%. Anul acesta, titlurile SNP au înregistrat o scădere de -17,07%. Unii specialişti ne-au spus că oferta de vânzare cu preţ maxim este potrivită pentru acţiuni aflate în depreciere.
Fondul Proprietatea a transmis, de anul trecut, că analizează opţiuni strategice pentru o potenţială reducere a participaţiilor deţinute în OMV Petrom sub pragul de 15%, în condiţii favorabile.
Fondul deţine la acest moment aproximativ 19% din capitalul social emis al Petrom (reprezentând 22,87% din activul net al Fondului la 31 august 2016). În primăvara anului 2013, FP a încercat să înstrăineze 1,77% din Petrom, reuşind să plaseze doar 1,11%.
• Fondul Proprietatea a pierdut procesul cu ASF, privind onorariul administratorului FP
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a câştigat definitiv procesul iniţiat de Fondul Proprietatea (FP), prin care acesta a solicitat ASF să aprobe modificarea onorariului agreat cu administratorul Fondului, Franklin Templeton Investment Management Ltd., informează un comunicat al casei de avocatură Muşat & Asociaţii.
"Litigiul a fost iniţiat în anul 2012, la doi ani de la încheierea contractului de administrare dintre Franklin Templeton şi Fondul Proprietatea, când acţionarii Fondului au decis modificarea structurii onorariului stabilit prin contractul de administrare încheiat cu Franklin Templeton, solicitând avizul Autorităţii de Supraveghere Financiară pentru această majorare, potrivit dispoziţiilor legale. Autoritatea a respins în 2013 solicitarea Fondului Proprietatea, refuz în urma căruia Fondul a contestat în instanţă deciziile emise de Autoritatea de Supraveghere Financiară", informează Muşat & Asociaţii, care a reprezentat ASF.
Potrivit casei de avocatură, după mai bine de trei ani de la debutul procesului, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins în mod definitiv acţiunea promovată de Fondul Proprietatea, după ce şi Curtea de Apel Bucureşti a considerat neîntemeiate pretenţiile Fondului.
1. Franklin Templeton, cel mai prost manager?
(mesaj trimis de The Brute în data de 06.10.2016, 09:12)
sau cel mai neinformat, s-ar putea spune. Altfel este inexplicabila COINCIDENTA intergalatica care s-a produs. In data de 19 septembrie 2016 este eliminat concernul SNP din BLUE CHIP INDEX STOXX EU ENLARGED 15. La aceeasi data doamna Lacramioara Diaconu Pintea, aceeasi ravisanta doamna care cu multi ani in urma dadea celebra corectare a comunicatului prin care nu se mai dorea formarea unui joint venture intre Oltchim si Platforma Petrochimica Bradu, vine si ne spune ca SNP va acorda in viitor dividende :-) . Pe intreaga durata a prezentei in indexul international nu s-a auzit un cuvintel despre aceasta onoare care ar fi marit cu siguranta valoarea actiunilor SNP in ochii investitorilor. Mai mult de atat, prima intrare in index, care a avut loc in toamna anului 2012 a bulversat atat de mult fondul Blackrock incat a trebuit ca domnul Florin Georgescu sa initieze OMF 1286/2012 pentru a permite ca OMV PETROM sa efectueze micsorarea de capital in valoare de 13 (treisprezece) miliarde RON in aprilie 2013 si care din nou a trecut cu vederea conducerii FP. In anul 2013, dupa ce bilantul SNP a fost corespunzator corectat compania intra pentru a doua oara in indicele EU ENLARGED 15, desi scriptic ea nu iesise de fapt niciodata :-) Nici de data aceasta OMV, SNP sau FP iau act de acest eveniment major, acesta fiind prezentat in ZB. In anul martie 2015 Blackrock hotaraste inchiderea fondului ETF istoxx EU ENLARGED 15. Mai departe neacordarea dividendelor in anul 2016 pentru 2015, desi OMV PETROM este vaca de muls CASH a OMV si are pierderi care sunt de cel putin cinci ori mai mici decat ale OMV, aflat in situatie critica, martor fiind rezilierea contractului de virament a castigurilor:-) dintre OMV AG si OMV E&P GmbH, datorita rezultatelor catastrofale preconizate din nevoia de a tine seama de cererile de investitii norvegiene si oprirea productiei in Libya si Yemen. OMV AG, lucru pe care domnii Roiss si Seele in mentioneaza prin omisiune este de fapt un mic butic investitional si nici pe departe intreprinderea industriala listata pe bursa, ea avand doar un rol de holding de management, asa cum a fost transformata in anul 2014 si care in raportul anual individual prezinta intr-un mod senzational cifrele anual si anume : E&P fara Petrom, R&M fara Petrom...u.s.w.
Aceste amanunte au lipsit in prospectul initial, inclusiv faptul ca domnul presedinte Traian Basescu reprezinta un risc pentru activitatea firmei, asa cum era scris in 2011. Prin urmare singurul lucru pe care il putem face este sa le uram succes...
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de FP în data de 06.10.2016, 09:39)
Fondul Proprietatea vrea sa faca bani pentru actionarii sai nu fapte bune. Cine a cumparat SNP acum 10 ani nu a gastigat. OMV a stiut sa suga ce e mai bun din SNP si a sifonat cat a putut. De aceea Franklin a inteles ca nu ai ce discuta cu un hot. Statul Roman nu a stiut sa urmareasca corect companiile care sifonau economia. Cu un hot si un prost nu ai ce discuta.... bravo FP!
1.2. te bagi in laturi.... (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de The Brute în data de 06.10.2016, 10:28)
cine l-a pus pe domnul Mobius sa nu citeasca rapoartele financiare. La care milioane primeste de la FP putea sa observe cum raporreaza OMV incat sa micaoreze valoarea pe bursa a SNP. Sa nu FI vazut ca in intrat in Stoxx? Hahahaha. Sa nu FI observat ca amortizarile extraordinare in Romania nu pot FI justificate? Hahahaha. Sa nu FI stout ca OMV are provizioane de 1 miliard SI cashflow negativ fara Petrom? Ha ha ha...
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2016, 13:05)
Nu era nevoie ca Mobius sa citeasca rapoartele OMV,ca stia dinainte ce face OMV...
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2016, 13:13)
...asa cum au stiut toti investitorii dupa primii ani dupa ce OMV a preluat SNP,rezultatele bune intarziau sa apara si era /este evident ce face OMV la SNP
1.5. aici nu te joci cu stia sau nu stia (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de The Brute în data de 06.10.2016, 13:37)
nu e ca la ASF , uite IFRS , listam PE Londra vine RASul carpatin...Ai vazut ce-a patit in Turcia Dr Mobius cand ASF Türkiye a cercetat gurul pentru ca zis ca actiunile la IStambul scad. Egal CE apunem noi de unul ca e sfant SI altul e hotz. Important e CE semnezi. A particular Dr.Mobius in sedintele Consiliului de Supraveghere SNP?A luat atitudine cand a scazut capitalul social cu 13 miliarde? Stie ca in Romania se utilizeaza allta valoare de conversie a gazului decat in restul concernului OMV SI astfel se reduc rezervele SI cantitatile de petrol extras cu 10%? Nu Sie, la fel ca Moody. Nu-I problema, Il invatam. Da Te rog nu-l facei inocent, ca Te fac SI EU intelept:-) Daca asta e nivelul administatorilor de fond la Franklin Templeton si Blacktock nu vrei Sa Te faci SI Tu administrator?
1.6. Tu esti intelept cu diploma (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de The Brute în data de 06.10.2016, 13:42)
in primul an de la preluare castigul SNP a fost fulminant. Normal cand nu Mai aduci un miliard euro din rezerva geologica la cheltuieli, ca in 2004 SI faci reversari de amortizari extraordinare. Da nici n-aveai de unde Sa stii , daca nu citeai raportul Deloitte PE 2005 al auditorului pakistanez Ahmed Hassan:-)
1.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de marin în data de 06.10.2016, 15:54)
Regula este sa cumperi pe minime si sa vinzi pe maxime! Dar FP face tocmai invers: a cumparat banci austriece pe maxime si vinde SNP pe minime! Succes!
1.8. exact cum i se potriveste (răspuns la opinia nr. 1.7)
(mesaj trimis de The Brute în data de 06.10.2016, 21:31)
Ai spus perfect.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2016, 20:42)
Dormiti linistiti,Mobius lucreaza pentru voi!:)