FONDUL PROPRIETATEA / VIRGIL METEA, ROMGAZ: "Listarea FP a impulsionat ofertele companiilor de stat"

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 21 ianuarie 2015

"Listarea FP a impulsionat ofertele companiilor de stat"

Listarea Fondului Proprietatea (FP) a contribuit la accelerarea şi buna desfăşurare a ofertelor derulate pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a unor companii cu capital de stat din portofoliu, precum şi la impulsionarea implementării guvernanţei corporative în cadrul societăţilor listate, ne-a declarat Virgil Metea, directorul general al Romgaz, producătorul naţional de gaze.

Listarea Fondului la BVB din 25 ianuarie 2011 a fost considerată un moment important pentru piaţa noastră de capital, a amintit domnia sa.

De asemenea, listarea FP la Londra este posibil să atragă noi jucători internaţionali importanţi pe piaţa autohtonă de capital şi să crească vizibilitatea BVB şi a emitenţilor cotaţi, apreciază directorul general al Romgaz.

Domnul Metea a subliniat: "Prezenţa FP pe BVB a determinat o creştere a lichidităţii pieţei de capital, fondul având cel mai mare free-float şi fiind cea mai lichidă acţiune de la Bursă. Vizibilitatea externă a pieţei de capital din România a crescut prin aportul adus de listarea FP asupra creşterii lichidităţii, a oportunităţii oferite investitorilor străini mari de a investi pe piaţa de capital din România, dar şi prin eforturile susţinute de promovare depuse de managementul fondului".

Colaborarea cu FP, în calitatea acestuia de acţionar semnificativ al Romgaz, este apreciată de Virgil Metea ca fiind activă, datorită participării la deciziile strategice luate de producător, a susţinerii şi sprijinului pe parcursul procesului de listare a acţiunilor Romgaz. "Sprijinirea implementării practicilor de guvernanţă corporativă în cadrul societăţii şi asigurarea respectării acestora sunt o altă componentă a colaborării cu FP în cadrul Romgaz", a adăugat oficialul companiei.

Deşi Romgaz s-a listat pe piaţa de capital după FP, respectiv 12 noiembrie 2013, conducerea producătorului de gaze consideră că existenţa fondului în acţionariatul societăţii are un efect constructiv: "Prin promovarea acţiunilor proprii atât în ţară, cât şi în străinătate (conferinţe, seminarii, simpozioane, întâlniri cu analiştii şi investitorii), FP promovează, implicit, societăţile la care acesta deţine acţiuni. Existenţa unor acţionari de seama FP a contribuit, cu siguranţă, la redefinirea comportamentului în afaceri, în modul de abordare a guvernanţei corporative, chiar la un anumit comportament a instituţiilor statului faţă de societate, câştigul fiind nu numai al Romgazi, ci şi al acţionarilor, salariaţilor şi a celorlalte părţi interesate".

Potrivit datelor BVB, 70% din acţiunile Romgaz sunt deţinute de stat prin Ministerul Energiei, 10% - Fondul Proprietatea, iar restul titlurilor se află în posesia altor acţionari.

La jumătatea lunii iunie a anului trecut, FP a vândut, printr-un plasament privat, un pachet de 4,99% din acţiunile Romgaz (SNG), preţul rezultat în urma operaţiunii fiind de 33,5 lei/acţiune. Astfel, Fondul a atras 644,6 milioane lei în urma tranzacţiei, iar în cazul certificatelor de depozit (GDR) tranzacţionate pe bursa de la Londra şi vândute de FP în cadrul plasamentului, preţul rezultat a fost de 10,32 dolari/titlu.

Astfel, FP şi-a diminuat participaţia în SNG la circa 10%.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb