Fondul suveran al Norvegiei: Companiile au nevoie de mai multă competenţă AI la nivelul conducerii

SABIN S. BRANDIBURU
Internaţional #IT / 16 august

Fondul suveran al Norvegiei: Companiile au nevoie de mai multă competenţă AI la nivelul conducerii

Companiile trebuie să facă mai multe eforturi pentru a înţelege şi a gestiona utilizarea inteligenţei artificiale la nivelul consiliului de administraţie, pentru a guverna modul în care aceasta este folosită şi pentru a minimiza riscurile, a declarat un oficial al Fondului Suveran al Norvegiei, potrivit Reuters.

Conform sursei citate, Fondul de Investiţii al Băncii Naţionale a Norvegiei deţine participaţii în aproape 9.000 de companii la nivel global, echivalentul a 1,5% din toate acţiunile listate şi a stabilit ritmul în multe domenii legate de guvernanţa de mediu, socială şi corporativă (ESG) şi are o valoare de peste 1,7 trilioane de dolari.

În august, anul trecut, fondul a emis recomandări către companiile în care investeşte, solicitându-le să se implice în utilizarea inteligenţei artificiale ca o modalitate de a creşte profiturile, dar să facă acest lucru în mod responsabil.

"După un an, companiile în general trebuie să facă mai mult", a declarat Carine Smith Ihenacho, Directorul de Guvernanţă şi Conformitate al Fondului.

"În general, este nevoie de multă formare a competenţelor la nivelul consiliului de administraţie. Nu înseamnă că avem nevoie de o persoană expertă în AI. Avem nevoie ca întregul consiliu să înţeleagă cum este utilizată inteligenţa artificială ... să aibă o politică la nivel de consiliu şi să ştie dacă aceasta este folosită responsabil sau nu." a spus aceasta.

De asemenea, Carine Smith Ihenacho a afirmat că toate consiliile de conducere ar trebui să ştie clar care este politica internă în ceea ce priveşte inteligenţa artificială, la nivelul companiilor.

"Consiliile de Administraţie ar trebui să ştie: «Care este politica noastră privind AI? Suntem expuşi la riscuri mari sau mici? În ce mod interacţionează AI cu clienţii noştri? Suntem transparenţi în acest sens?». Este o întrebare de ansamblu la care ar trebui să poată răspunde" a adăugat ea.

Carine Smith nu a dat nume specifice al anumitor companii, dar susţine că fondul şi-a "împărtăşit punctul de vedere privind AI cu consiliile de administraţie ale celor 60 dintre cele mai mari companii din portofoliul fondului", potrivit unui raport din 2023 privind investiţiile responsabile.

Potrivit Reuters, în august anul trecut, fondul a declarat că se concentrează pe utilizarea inteligenţei artificiale în sectorul sănătăţii, deoarece această tehnologie va avea un impact deosebit de puternic asupra consumatorilor.

Fondul acordă, de asemenea, o atenţie specială companiilor mari din domeniul tehnologiei, deoarece acestea dezvoltă produse bazate pe inteligenţa artificială.

În aceste discuţii, Smith Ihenacho a spus că fondul insistă ca firmele de tehnologie să aibă regimuri adecvate pentru a înţelege riscurile pe care le prezintă produsele bazate pe AI.

"Aspectul pe care petrecem mai mult timp analizând este structura de guvernanţă. Este consiliul de administraţie implicat? Aveţi o politică adecvată privind AI?" a declarat Carine Smith.

Nouă dintre cele mai mari zece participaţii ale fondului în acţiuni sunt companii din domeniul tehnologiei, inclusiv Microsoft, Apple, Amazon şi Meta Platforms. Aceste companii au contribuit la obţinerea unui randament de 12,5% al portofoliului de acţiuni al fondului în prima jumătate a acestui an.

În total, aproximativ 26% din investiţiile în acţiuni ale fondului sunt în sectorul tehnologic - în creştere faţă de 21% în aceeaşi perioadă a anului trecut - astfel încât performanţa acestui sector are un impact direct asupra randamentului general al fondului.

Deşi fondul nu "vrea să descurajeze utilizarea AI," companiile trebuie să dezvolte tehnologia în mod responsabil, a spus Smith Ihenacho.

"Este fantastic ceea ce ar putea face AI pentru a susţine inovaţia, eficienţa şi productivitatea... noi susţinem acest lucru," a adăugat Carine Smith.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Obligam sa foloseasca AI ca sa nu mai platim oameni. Noua ordine mondiala

    1. Robotizarea generalizată și capitalismul vor distruge omenirea, și asta peste câteva decenii

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb