Companiile trebuie să facă mai multe eforturi pentru a înţelege şi a gestiona utilizarea inteligenţei artificiale la nivelul consiliului de administraţie, pentru a guverna modul în care aceasta este folosită şi pentru a minimiza riscurile, a declarat un oficial al Fondului Suveran al Norvegiei, potrivit Reuters.
Conform sursei citate, Fondul de Investiţii al Băncii Naţionale a Norvegiei deţine participaţii în aproape 9.000 de companii la nivel global, echivalentul a 1,5% din toate acţiunile listate şi a stabilit ritmul în multe domenii legate de guvernanţa de mediu, socială şi corporativă (ESG) şi are o valoare de peste 1,7 trilioane de dolari.
În august, anul trecut, fondul a emis recomandări către companiile în care investeşte, solicitându-le să se implice în utilizarea inteligenţei artificiale ca o modalitate de a creşte profiturile, dar să facă acest lucru în mod responsabil.
"După un an, companiile în general trebuie să facă mai mult", a declarat Carine Smith Ihenacho, Directorul de Guvernanţă şi Conformitate al Fondului.
"În general, este nevoie de multă formare a competenţelor la nivelul consiliului de administraţie. Nu înseamnă că avem nevoie de o persoană expertă în AI. Avem nevoie ca întregul consiliu să înţeleagă cum este utilizată inteligenţa artificială ... să aibă o politică la nivel de consiliu şi să ştie dacă aceasta este folosită responsabil sau nu." a spus aceasta.
De asemenea, Carine Smith Ihenacho a afirmat că toate consiliile de conducere ar trebui să ştie clar care este politica internă în ceea ce priveşte inteligenţa artificială, la nivelul companiilor.
"Consiliile de Administraţie ar trebui să ştie: «Care este politica noastră privind AI? Suntem expuşi la riscuri mari sau mici? În ce mod interacţionează AI cu clienţii noştri? Suntem transparenţi în acest sens?». Este o întrebare de ansamblu la care ar trebui să poată răspunde" a adăugat ea.
Carine Smith nu a dat nume specifice al anumitor companii, dar susţine că fondul şi-a "împărtăşit punctul de vedere privind AI cu consiliile de administraţie ale celor 60 dintre cele mai mari companii din portofoliul fondului", potrivit unui raport din 2023 privind investiţiile responsabile.
Potrivit Reuters, în august anul trecut, fondul a declarat că se concentrează pe utilizarea inteligenţei artificiale în sectorul sănătăţii, deoarece această tehnologie va avea un impact deosebit de puternic asupra consumatorilor.
Fondul acordă, de asemenea, o atenţie specială companiilor mari din domeniul tehnologiei, deoarece acestea dezvoltă produse bazate pe inteligenţa artificială.
În aceste discuţii, Smith Ihenacho a spus că fondul insistă ca firmele de tehnologie să aibă regimuri adecvate pentru a înţelege riscurile pe care le prezintă produsele bazate pe AI.
"Aspectul pe care petrecem mai mult timp analizând este structura de guvernanţă. Este consiliul de administraţie implicat? Aveţi o politică adecvată privind AI?" a declarat Carine Smith.
Nouă dintre cele mai mari zece participaţii ale fondului în acţiuni sunt companii din domeniul tehnologiei, inclusiv Microsoft, Apple, Amazon şi Meta Platforms. Aceste companii au contribuit la obţinerea unui randament de 12,5% al portofoliului de acţiuni al fondului în prima jumătate a acestui an.
În total, aproximativ 26% din investiţiile în acţiuni ale fondului sunt în sectorul tehnologic - în creştere faţă de 21% în aceeaşi perioadă a anului trecut - astfel încât performanţa acestui sector are un impact direct asupra randamentului general al fondului.
Deşi fondul nu "vrea să descurajeze utilizarea AI," companiile trebuie să dezvolte tehnologia în mod responsabil, a spus Smith Ihenacho.
"Este fantastic ceea ce ar putea face AI pentru a susţine inovaţia, eficienţa şi productivitatea... noi susţinem acest lucru," a adăugat Carine Smith.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.08.2024, 20:34)
Obligam sa foloseasca AI ca sa nu mai platim oameni. Noua ordine mondiala
1.1. Dezastru (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Neamțul55 în data de 16.08.2024, 22:38)
Robotizarea generalizată și capitalismul vor distruge omenirea, și asta peste câteva decenii