Fondul suveran al Norvegiei cumpără acţiuni Petrom

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 16 decembrie 2013

Fondul suveran al Norvegiei cumpără acţiuni Petrom

Fondul "Franklin Templeton Investment Funds Norges" a cumpărat 17,8 milioane titluri "Petrom" (SNP) în luna decembrie, pentru care a plătit 8,3 milioane lei, se arată într-o serie de rapoarte remise Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Numele fondului se datorează, conform unor surse, faptului că FT acţionează drept subcontractant al Norges Bank Investment Management (NBIM), administratorul fondului suveran norvegian. NBIM este divizia de investiţii a Băncii Centrale a Norvegiei (Norges Bank).

Norges Bank a venit în ţara noastră, anul trecut, pentru a se întâlni cu administratorii de investiţii care operează pe plan local, intenţia sa fiind să încheie un contract cu unul dintre aceştia, pentru operarea unui fond care să tranzacţioneze pe piaţa de capital românească, potrivit unor surse.

Utilizarea de manageri de investiţii externi face parte din strategia NBIM. "Oferim mandate externe de administrare în pieţe şi segmente unde nu este practic sau posibil, în mod realist, să construim expertiză internă", se arată pe pagina de internet a instituţiei financiare.

Ţara noastră a intrat, anul trecut, în rândul statelor în care fondul suveran de investiţii al Norvegiei deţine active, potrivit raportului anual pe 2012 întocmit de NBIM.

Fondul, al cărui nume complet este Government Pension Fund Global, a fost înfiinţat în anul 1990, cu scopul să servească drept instrument al politicii fiscale a statului nordic şi este alimentat de veniturile generate de industria petrolieră şi a gazelor naturale a Norvegiei.

Guvernul de la Oslo utilizează o parte din banii depozitaţi în fondul suveran pentru a-şi finanţa parţial bugetul, în limita a 4% din această sumă.

Valoarea sa actuală este de aproximativ 4,983 miliarde coroane norvegiene (555,1 miliarde euro).

Fondul este mandatat să menţină 60% din active sub formă de acţiuni, 35% în obligaţiuni şi 5% în proprietăţi imobiliare. Instituţia şi-a schimbat în ultima perioadă strategia pentru a beneficia de creşterea economiilor din afara Europei. Tranziţia presupune reducerea treptată a alocării de 50% din portofoliu acţiunilor europene şi creşterea ponderii pieţelor din celelalte regiuni, potrivit raportului pe anul trecut.

Premierul Norvegiei, Erna Solberg, a propus în această vară, în timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, ca fondul să fie divizat în mai multe entităţi, ca să poată să fie mai bine administrat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Haideti dragilor, pe astia nu ii mai injura nimeni?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb