Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, cel mai mare din lume, în condiţiile în care gestionează active în valoare de 1.000 de miliarde de dolari, şi-a prezentat ieri noile sale aşteptări celor aproximativ 9.100 de firme în care investeşte, subliniind că acestea ar trebui să acorde prioritate combaterii corupţiei, informează Reuters, potrivit Agerpres.
Fondul a apreciat, printre altele, că board-urile companiilor ar trebui să se asigure că firmele au politici anticorupţie şi proceduri pentru prevenirea şi combaterea corupţiei, iar aceste politici ar trebui comunicate în mod clar angajaţilor. "Datele cu privire la guvernanţa corporativă şi sustenabilitate pot influenţa deciziile noastre de investiţii. Obiectivul nostru este să reducem riscurile pentru fond", a declarat Yngve Slyngstad, directorul general al Norges Bank Investment Management, divizia Băncii Centrale a Norvegiei care gestionează fondul suveran de investiţii.
"Vrem ca firmele să treacă de la vorbe la fapte astfel încât să avem o imagine mai clară a oportunităţilor şi riscurilor financiare. Companiile ar trebui să aibă mecanisme de denunţare care să ofere o cale confidenţială atunci când raportarea pe linie ierarhică nu este adecvată sau denunţătorul vrea să rămână anonim", se mai arată în documentul publicat de Fondul suveran al Norvegiei.
Acest fond direcţionează fondurile realizate din producţia de petrol şi gaze a Norvegiei şi investeşte în aproximativ 9.100 de companii din întreaga lume, precum şi în obligaţiuni şi proprietăţi imobiliare. În conformitate cu legislaţia norvegiană, fondul nu are voie să investească în firme care produc arme nucleare şi mine de teren sau care sunt implicate în încălcarea sistematică a drepturilor omului.
"Fondul este gestionat în beneficiul generaţiilor viitoare şi ne bazăm pe practici de business sustenabile pentru a genera randamente pe termen lung", a conchis Yngve Slyngstad.