Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri a acordat, prin contracte, unui număr de 3 beneficiari finanţare nerambursabilă, în valoare totală de 89.581.135,86 lei.
Valoarea maximă eligibilă nerambursabilă, acordată din fonduri publice (Fondul European de Dezvoltare Regională şi Bugetul de Stat) este de 58.912.812,47 lei.
Astfel, proiectul intitulat Creşterea eficienţei energetice la nivelul instalaţiei de preparare din cadrul SNS SA SALROM - Salina Cacica, al cărui beneficiar este SNS Salrom, are o valoare totală de 18.039.896,64 lei, din care valoarea maximă eligibilă nerambursabilă, acordată din fonduri publice (Fondul European de Dezvoltare Regională şi Bugetul de Stat) este de 5.891.096,50.
Obiectivul specific al proiectului îl constituie realizarea de investiţii în echipamente tehnologice şi funcţionale superioare din punct de vedere energetic şi tehnologic celor existente în prezent. Astfel, va fi posibilă reducerea consumului de energie cu circa 40-50% prin utilizarea procedeului de recompresie mecanică a vaporilor în procesul tehnologic de la salina Cacica.
Acest Proiect este încadrat în Programul Operaţional Sectorial "Creşterea Competitivităţii Economice", axa prioritară 4 "Creşterea eficienţei energetice şi a securităţii furnizării, în contextul schimbărilor climatice", operaţiunea "Sprijinirea investiţiilor în instalaţii şi echipamente pentru întreprinderi din industrie, care să conducă la economii de energie, în scopul îmbunătăţirii eficienţei energetice".
SC Tymbark Maspex Romania SRL (Vălenii de Munte) este un alt beneficiar căruia îi va fi acordată finanţare pentru proiectul Extinderea reţelei de distribuţie a energiei electrice - Spor de putere Tymbark Maspex Romania, în valoare totală de 6.777.609 lei, din care valoarea maximă eligibilă nerambursabilă, acordată din fonduri publice (Fondul European de Dezvoltare Regională şi Bugetul de Stat) este de 1.936.451 lei.
Investiţia în extinderea reţelei de distribuţie a energiei electrice 20 kV a SC Tymbark Maspex SRL Vălenii de Munte are drept obiectiv general crearea unei infrastructuri energetice necesare pentru alimentarea cu energie electrică a noilor activităţi economice ce vor fi dezvoltate în cadul platformei industriale a acestei companii. În acest fel se urmăreşte creşterea securităţii furnizării alimentării cu energie electrică şi creşterea eficienţei enegetice la nivelul platformei industriale Tymbark Maspex SRL Vălenii de Munte.
Acest Proiect este încadrat în Programul Operaţional Sectorial "Creşterea Competitivităţii Economice", axa prioritară 4, operaţiunea "Sprijinirea investiţiilor în extinderea şi modernizarea reţelelor de transport al energiei electrice, gazelor naturale şi petrolului precum şi al reţelelor de distribuţie a energiei electrice şi gazelor naturale, în scopul reducerii pierderilor în reţea şi realizării în condiţii de siguranţă şi continuitate a serviciilor de transmport şi distibuţie - partea de distribuţie".
Municipiul Oradea va fi beneficiarul unei finanţări pentru proiectul Valorificarea energiei geotermale în ascociaţie cu pompe de căldură şi gaze naturale, pentru producerea agentului termic de încălzire şi preparare a apei calde de consum la consumatorii cartierului Nufărul I- Oradea, în sumă totală de 64.763.630,22 din care valoarea maxima eligibilă nerambursabilă, acordată din fonduri publice (Fondul European de Dezvoltare Regională şi Bugetul de Stat) este de 51.085.264,97lei.
Scopul acestui proiect constă în înlocuirea energiei termice provenite din cărbune pentru prepararea agentului termic încălzire şi apă caldă de consum cu energie geotermală provenită de la forajele de adâncime. Totodată se va construi o staţie termică geotermală echipată cu schimbătoare de căldură în plăci, pompe de căldură şi boilere pe gaz, se va înlocui actuala reţea de transport agent primar şi apă geotermală cu o reţea nouă.
Acest Proiect este încadrat în Programul Operaţional Sectorial "Creşterea Competitivităţii Economice", axa prioritară 4, operaţiunea "Sprijinirea investiţiilor în modernizarea şi realizarea de noi capacităţi de producere a energiei electrice şi termice, prin valorificare resurselor energetice regenerabile: a biomasei, a resurselor hidroenergetice (în unităţi cu putere instalată mai mică sau egală cu 10 MW), solare, eoliene, a biocombustibilului, a resurselor geotermale şi a altor resurse regenerabile de energie".