Fondurile atrase de companii prin listarea la Londra au scăzut cu peste 90% în acest an, din cauza incertitudinilor economice, potrivit unei noi cercetări publicate de KPMG, informează news.ro.
Analiştii au spus că piaţa a încetinit din cauza previziunilor slabe de creştere economică, a ratelor dobânzilor în creştere şi a precauţiei cu privire la performanţele firmelor britanice.
Până în prezent, 40 de firme s-au listat pe pieţele de investiţii principale şi alternative ale Bursei de Valori din Londra, potrivit datelor publicate miercuri de KPMG.
Numărul firmelor este în scădere faţă de 123 de anul trecut, dar în creştere de la 38 în 2020.
Fondurile totale atrase au scăzut de la 14,3 miliarde de lire sterline (17,7 miliarde de dolari) la 1 miliard de lire sterline, arată cercetarea.
Declinul vine pe fondul unei încetiniri mai ample a ofertelor publice iniţiale, despre care S&P Global a constatat că au scăzut cu 45% de la an la an, în primele trei trimestre, la nivel global.
Numărul de listări la bursele din Uniunea Europeană a scăzut într-o proporţie similară cu cea din Regatul Unit până în acest an, cu aproximativ 66%, arată cifrele furnizate CNBC de firma de date de piaţă PitchBook.
Cu toate acestea, Londra nu a reuşit să realizeze nicio IPO de succes, de tipul celor care care strâng mai mult de un miliard de lire sterline.
În UE, Porsche a atras 19,5 miliarde de euro la debutul său de la Frankfurt, în septembrie.
Cifrele publicate anterior pentru primele nouă luni ale anului situează scăderea fondurilor europene atrase cu 76%-80%, în termeni anuali, indicând o scădere mai puţin severă decât cea de 93% din Regatul Unit.
La fel ca şi în alte economii, inflaţia din Regatul Unit a atins un nivel maxim al ultimilor 41 de ani, iar banca centrală a început să majoreze ratele dobânzilor.
Dar Marea Britanie a fost afectată şi de instabilitatea politică, haosul de pe piaţa sa de obligaţiuni, complexităţile comerciale şi de reglementare în curs ale Brexit-ului şi previziunile privind cea mai lungă recesiune înregistrată vreodată.
1. Sunt consevintele politice Brexit
(mesaj trimis de Opinie în data de 15.12.2022, 12:09)
Hiperinflatie peste tot, saracirea populatiei, lipsa resurse si acorduri de comert. Asta au adus Johnson si Farage. Johnson tocmai primeste plati uriase pt discursuri motivationale in SUA, sper ca macar asta sa trezeasca electoratul britanic, ca monarhia lor nu e deranjata de loc!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.12.2022, 12:31)
Tot brexit si la NYSE?Presedintele de acolo spune ca veniturile din IPO au scazut cu 93%.
Sa urmaresti bursele nu e totuna cu propaganda politica.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.12.2022, 14:49)
Englezii stau bine inca,
avand miliarde ptr.inarmare,armata si Ucraina
3. Titlu
(mesaj trimis de Protaru în data de 15.12.2022, 15:37)
Perioada banilor ieftini a luat o pauza.