Fondurile de pensii Pilon II - randamente de 9-10%

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 - 15 august 2023

Fondurile de pensii Pilon II - randamente de 9-10%

Anul trecut, toate fondurile de pensii obligatorii au avut randamente negative Mihai Bobocea, APAPR: "Calmarea tuturor factorilor perturbatori din 2022 a făcut ca, atât valoarea titlurilor de stat, cât şi cea a acţiunilor să înregistreze creşteri" Adrian Codirlaşu, CFA România: "Pe titlurile de stat se pierde în termeni reali, pentru că inflaţia este mai mare decât randamentele" "Cu cât se trece mai mult din contribuţie către sistemul privat de pensii, cu atât beneficiarul va avea mai mulţi bani la pensionare", spune analistul CFA

Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II au avut randamente nominale de 9 - 10%, în primele şapte luni ale acestui an, recuperând căderile din 2023 când, pentru prima dată de la lansarea sistemului de pensii private în ţara noastră, fondurile obligatorii au încheiat un an cu randamente nominale negative.

Conform specialiştilor, temperarea inflaţiei, oprirea creşterii dobânzilor şi disiparea efectelor şocului invaziei Rusiei în Ucraina au fost benefice pentru evoluţia titlurilor de stat şi a acţiunilor, principalele două tipuri de instrumente financiare din portofoliile fondurilor de pensii private. Totuşi, inflaţia ridicată face ca în termeni reali titlurile de stat să înregistreze pierderi, care trebuie compensate prin randamentele superioare obţinute de componenta de acţiuni, ce poate avea randamente reale pozitive.

Fondurile de pensii Pilon II - randamente de 9-10%

Mihai Bobocea: "Listarea Hidroelectrica a avut un efect pozitiv evident asupra valorii celorlalte acţiuni listate"

Mihai Bobocea, consilier al Board-ului şi purtătorul de cuvânt al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), spune că temperarea tuturor factorilor perturbatori din 2022 a făcut ca atât valoarea titlurilor de stat cât şi a acţiunilor să înregistreze creşteri, care s-au transpus în evoluţia fondurilor Pilon II.

"În prima jumătate a acestui an, fondurile de pensii private au avut rezultate pozitive foarte bune, recuperând minusul temporar din 2022.

Anul trecut, inflamarea inflaţiei şi a dobânzilor la nivel global, precum şi incertitudinile cauzate de războiul din Ucraina au dus la deprecieri atât pe zona instrumentelor cu venit fix (titluri de stat, obligaţiuni) cât şi pe pieţele de acţiuni, iar aceste minusuri au fost resimţite de toţi investitorii instituţionali de peste tot din lume. În schimb, anul acesta calmarea tuturor factorilor perturbatori din 2022 a adus evoluţii contrare în sens pozitiv, atât valoarea titlurilor de stat şi bondurilor cât şi a acţiunilor înregistrând creşteri. Portofoliile echilibrate şi relativ bine diversificate ale fondurilor de pensii private - mai ales pe partea de acţiuni - au facilitat, de asemenea, transferul acestor evoluţii pozitive în rezultate nete favorabile pentru participanţi", ne-a transmis Mihai Bobocea.

Fondurile de pensii Pilon au o expunere de 20 - 25% din portofolii pe acţiuni, în cea mai mare parte listate la Bursa de Valori Bucureşti, fiind cel mai important investitor instituţional din piaţa noastră. De la începutul anului şi până în data de 4 august, indicele BET-TR, ce reflectă evoluţia celor mai importante acţiuni de la BVB plus dividendele acordate de companii, a avut un avans de 16,4%.

Conform purtătorului de cuvânt al APAPR, deocamdată, impactul direct al listării Hidroelectrica a fost marginal pentru performanţa fondurilor Pilon II, întrucât valoarea acţiunilor Hidro a început să fie reflectată în portofoliile fondurilor de pensii abia după data listării la cota bursei, respectiv 12 iulie, spre finalul perioadei de referinţă pentru randamentele foarte bune înregistrate de fondurile de pensii.

"Acestea fiind spuse, nu este de neglijat efectul pozitiv evident avut de listarea Hidro asupra valorii celorlalte acţiuni listate, odată cu venirea acestui emitent valoros la cota bursei", a conchis Mihai Bobocea.

Listarea Hidroelectrica la BVB sporeşte şansele pieţei noastre de accedere în ierarhia celor emergente conform MSCI, promovare care ar trebui să ne pună pe radarul unor investitori internaţionali de calibru mai mare.

Adrian Codirlaşu: "Acţiunile protejează mai bine puterea de cumpărare a banilor decât obligaţiunile"

Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al CFA Romania, atrage atenţia asupra expunerii mari a fondurilor de pensii Pilon II pe titluri de stat, al căror randament pe perioade mai îndelungate de timp este inferior inflaţiei.

"Fondurile de pensii din România sunt puternic expuse pe titluri de stat emise de guvernul României. Anul trecut, într-un mediu cu dobânzi în creştere, titlurile de stat au avut o pierdere puternică de valoare, dar care s-a recuperat într-o oarecare măsură în acest an. De la randamente de 2-3% la care se tranzacţionau anul trecut, au crescut la peste 8%, iar acum au coborât la un randament situat între 6% şi 7%. Iar asta s-a văzut în evoluţia fondurilor", ne-a spus analistul CFA.

La finele lunii iunie, ultima dată pentru care există date disponibile, expunerea fondurilor de pensii Pilon II pe titluri de stat (fără obligaţiuni municipale sau corporative) era între 55% în cazul Metropolitan Life şi 69% pentru BRD Pensii, conform raportărilor administratorilor.

"Din păcate, pe titlurile de stat se pierde în termeni reali, pentru că inflaţia este mai mare decât randamentele. Pot fi ani în care randamentul titlurilor de stat este superior inflaţiei, dar pentru un ciclu economic randamentul se situează sub inflaţie. Aceasta este principala deficienţă a titlurilor de stat şi, automat, a expunerii mari a fondurilor de pensii pe instrumente purtătoare de dobândă", ne-a spus Adrian Codirlaşu.

Un alt element care a contribuit la randamentele fondurilor de pensii Pilon II în acest an este evoluţia acţiunilor de la Bursa de Valori Bucureşti, a punctat vicepreşedintele CFA Romania. "În opinia mea, acţiunile protejează mai bine puterea de cumpărare a banilor decât obligaţiunile. În perioade cu inflaţie ridicată, pentru companii cresc costurile, care la rândul lor le transferă în preţuri. Prin urmare, când este inflaţie profitul companiilor tinde să crească, astfel încât şi preţurile acţiunilor tind să crească", spune Adrian Codirlaşu.

Analistul CFA a amintat că, de la începutul anului viitor creşte cota de contribuţie la Pilonul II, ceea ce este un lucru foarte bun. "Cu cât se trece mai mult din contribuţie către sistemul privat de pensii cu atât beneficiarul va avea mai mulţi bani la pensionare", a spus Adrian Codrilaşu. "Sistemul privat de pensii este net superior faţă de cel public".

Conform măsurilor din PNRR, contribuţiile la pensiile private obligatorii vor creşte de la 3,75% cât sunt în prezent, la 4,75%, începând cu 1 ianuarie 2024.

Potrivit unui comunicat al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România din luna iunie, după 15 ani de funcţionare (20 mai 2008 - 22 mai 2023), fondurile de pensii private obligatorii ajunseseră la un număr total de peste opt milioane de participanţi, în timp ce activele nete aflate în administrare depăşiseră 107,7 miliarde RON (circa 21,6 miliarde de euro), un maxim istoric pentru sistem în acel moment.

De la lansarea sistemului şi până în data de 22 mai a acestui an, randamentul mediu anualizat al fondurilor Pilon II era de 7,41%, comparativ cu o rată medie anuală a inflaţiei de 4,38% pentru aceeaşi perioadă, conform APAPR.

Opinia Cititorului ( 29 )

  1. Din cei 8 milioane de "participanți" la pilonul II, maxim 5 milioane și ceva (angajați în prezent, din care nu toți plătesc pilonul II - cei care aveau peste 35 de ani în 2008)) sunt activi, adică plătesc contribuție. Restul cine sunt? Unii sunt pensionari anticipat, care-și pot scoate banii doar la limită de vârstă, însă între timp nu mai contribuie la fond. Dar nu pot fi aproape trei milioane, este enorm. Deci?

    1. sunt unele venituri din care se poate trai si la care nu e obligatorie contributia la pensie: ex, chirii, dividende, arenda, airbnb, cred ca si dobanzi etc . apoi mai sunt cei ce au lucrat in Romania dar acum lucreaza pe afara. multi.

      si cei ce au lucrat dar acum ii intretine altcineva, mama, amanta , sotul etc. 

      si cei ce lucreaza la negru, pe cont propriu.

      etc. 

      Categoriile enumerate nu (mai) contribuie la pilonul II. Unii dintre ei sunt cel mult "participanți" pasivi, adică au contribuit puțin cândva, dar nu o mai fac. Își vor lua ceva bănuți vreodată. Atunci, de unde triumfalistul "peste 8 milioane de participanți"? Noțiunea de participant presupune o implicare (contribuție în acest caz) activă, prezentă.

      aha, n-am inteles intrebarea. probabil diferenta sunt cei ce nu sunt angajati, dar contribuie voluntar la fondul de pensii de stat, si de acolo ti se trimite si acel 2% sau cat e la pansia privata. pfa urile platesc pensie, si acelea sunt aproape un milion.

      si profesiile liberale, avocati , notari experti contabili topografi la fel platesc pensie dar nu sunt angajati, cabinetele medicale la fel, cred ca da bine calcului dc le aduni pe toate

    ...

    1. :))

    Fondurile de pensii acum au intrări mult mai mari decât ieșirile. Dar va veni o vreme când platile vor crește și vor trebui să vândă din dețineri ca sa le facă față. S-ar putea ca atunci sa se duca stabilitatea asta a preturilor actiunilor de la BVB. Și cuio rsă vanda, că nu prea au contraparte la BVB.

    Formula de Calcul este simpla: a-b=c!!!

    avem asa: 

    Pension Funds Total Assets Including Social Security Level ( ARATA GROZAV CUM URCA.... Dar.....) (a) 

    MINUS (-) 

    Pension Funds Including Social Security Total Liabilities Level (ARATA GROZAV CUM URCA MAI MULT) (b) 

    EGAL (=) 

    Pension Funds Total Funded Assets Including Social Security Level-Pension Funds Including Social Security Total Liabilitis Level ( This Is Some Pretty Deep Doo-Doo ) (-c) 

    => 

    A - B = - C 

    Va pupa Jean, zi buna la abureli si ciordeala / prosteala. 

    s c c r e t  

    eu vad ca la 30.12.2021 pana la 04.08.2023 unii contribuabili la pilonul II sunt pe ZERO sau chiar MINUS AVAND IN VEDERE INFLATIA MARE din aceasta perioada chiar daca au contribuit in aceasta perioada lunar la pilonul II.

    si dc e acest randament, in 2022 a fost minus, real, la o inflatie de 16%, deci va dati seama cam ce lovitura, si anul asta abia au scos inflatia de 10%

    1. Așa este, dar pe termen lung fondurile Pilon Ii au batut inflația.

      nu bati inflatia cand investesti in titluri de stat 80% din activele pilonului II.

      Dc tin bine minte aveau randament de 2-3% /an , la o inflatie de 2-2,5 %. tot ce au batur in 10 ani, au pierdut in 2022

      nu imi amintesc in schimb sa bata deflatia!

      gen coada la paine si oua din 82 gen coada la paine din 32 gen coada la paine din 47 gen coada la paine din 92 gen coada la paine din 2010-2012 

      s c c r e t 

      pilonul 2 e o facatura pentru amantele politice - deci, esti fortat din banii tai sai dai unui fond, care la randul sau baga banii in depozite la banci de stat si titluri de stat... si pentru asta le dai comision ca ei sa aiba salarii de mii si zeci de mii de euro... tzeapa! toate randamentele alea sunt inventii in consecinta a "marcarii la piata"... sa vedem cum o sa iasa pilonul 2 din FP ;) nu au adancime intr-atata. sa ne raporteze la vanzare cat e randamentul - care va fi de 2-3 ori mai mic ca inflatia... o tzeapa ca si Euroins sub acoperirea lui Armeanu si Wlassopol de la A.S.F. - cel din urma fiind si tatal copilului lui Lia Olguta Vasilescu care probabil la pus acolo pentru salariile alea de 15 000 euro + pe luna sa-i achite o pensie de intretinere mai mare pentru copil... rusine!

      De la infiintare și pana acum Pilonul II a batut inflatia. Au dat și comunicate in sensul asta și cine nu crede poate sa și calculeze. Trebuie comparat randamentul mediu anualizat cu inflația anualizata. Cine are curiozitate și răbdare poate sa calculeze să vadă că au batut inflația datorita componentei de actiuni. Pentru titluri de stat randamentul a fost usor real negativ, dar investesc mult în titluri de stat pentru că sunt forțați de legislație.

      Randamentul mediu anualizat al fondurilor Pilon II este in jur de 7 la suta.

      INSEAMNA CA EU AM LUAT TEAPA CU BCR PENSII. Din 2013 pana azi a crescut de la 14000 la cca 22000 adica aprox 57%. dar numai inflatia a fost atat poate si mai mult, cu ultimii ani 8%+16% compounded +10% pe anul asta. si ce a fost inainte inflatie cca 2% pe an 7 ani.

      clar sunt pe maxim 0 real. nominal au ei cv crestere 

      Randamentul anualizat de 7 la suta al Pilonului II este nominal. Real e vreo 3 la sută. Nu știu exact cazul BCR, dar fondurile au mers cam la fel. Cred că poți să intrebi administratorul despre randamentul real.

      e corect ce zice 6.9... randamentele anualizate sunt varza - nu nominale ce declara ei, dar reale, alea care conteaza... unici care fac bani din pilonul 2 sunt administratorii pilonului...

      raspuns pentru 6.7; la moetropolitan in perioada iunie 2018 - iunie 2023, rata de rentabilitate anualizata este 5.65%... vezi pe site este anuntul...

      OK perfect. 2018 inflatie 2%

      2019 inflatie 2% 

      2020 INFLATIE 2% 

      2021 inflatie 8%  

      2022 inflatie 16% 

      2023 inflatie 10%

      dc aduni aceste rate de inflatie iti da 40% dar nu se aduna ca sunt compuse, se aplica inflatie la inflatie deci mult mai mult nu mai calculez, dar si 40%:6 =5% doar inflatia pe an, compusa probabil peste 6%(pe care am rotunjit-o in jos) 

      Compusa e pe la 8.6%

    Maui cel mai distrugator incendiu din ultimii 100 de ani.

    s c c r e t 

    La speciale cât o fi randamentul?

    ...

    Biscuiti baieti, biscuiti. Asta vom cumpara din pensia de la pilonul II. O teapa mare ca la noi orice se poate. Nu ne mai saturam sa luam tepe din ''90 incoace. A devenit o placere. Nimeni nu scapa. Scapa doar politicienii ca ei mereu ne dau tepe.

    1. teapa urmeaza sa se ingroase si mai tare ca urma a deprecierii RON fata de EUR... cu regret. nemaivorbind ca pilonul II - victima de regula a titlurilor de stat nu face altceva decat sa perpetueze ingrasarea cuantumului personalului la stat - cand stii ca ai de la cine sa te imprumuti, nu-ti mai controlezi cheltuiala... dupa, tot noi o sa acoperim gaurile cu impozite mai mari... ciclu perpetuu. pilonul II trebuie prin lege schimbat sa inceapa a investi in instrumente cu venit fix dar inafara tarii. nemaivorbind de un plafon al comisionului de administrare, costuri anuale, salarii etc... plus o data la trimestru sa-si publice portofoliul integral - poate ca deja o fac si nu am gasit eu unde... dar in detalii - ce au cumparat cand la ce pret

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb