Fondurile denominate în euro, noul pariu al investitorilor

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 noiembrie 2010

Fondurile denominate în euro au atras, în luna octombrie, cei mai mulţi bani de la investitori, 70% din subscrierile totale în fondurile deschise mergând spre cele denominate, potrivit datelor publicate de Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF).

Fondurile denominate au apărut de puţin timp pe piaţa locală, primul fond denominat în euro fiind lansat anul trecut. În prezent, în piaţă sunt şase fonduri denominate, dupa ce, luna trecută, au mai fost lansate OTP Euro Bond şi Raiffeisen USD, denominat în dolari.

Cei mai mulţi bani au fost atraşi de fondul Raiffeisen Euro, investitorii plasând în acesta 11,2 milioane de euro. Fondul OTP Eurobond a atras 0,8 milioane de euro investiţii, iar Raiffeisen USD a atras de la investitori 2,9 milioane de dolari.

"În luna octombrie, investitorii au preferat fondurile cu grad redus de risc, în detrimentul fondurilor mixte şi de acţiuni, tendinţă deja caracteris-tică pentru industria locală", a declarat pentru "BURSA" Nicolae Albu, directorul de investiţii al Erste Asset Management. În opinia sa, această evoluţie se datorează, în principal, apetitului redus de risc al investitorilor, pe fondul incertitudinilor economice şi al tensiunilor politice locale, dar şi al înrăutăţirii climatului financiar internaţional.

"În următoarele luni, aceste tendinţe se vor menţine. Nu există niciun catalizator puternic care să determine o schimbare radicală a atitudinii investitorilor faţă de activele locale cu risc, de genul acţiunilor", a mai completat domnul Albu, precizând că se aşteaptă ca subscrierile nete în fondurile mutuale să fie mai reduse, atât pe fondul diminuării veniturilor disponibile ale unor investitori ca urmare a efectului măsurilor de austeritate, cât şi al disponibilizărilor suplimentare anunţate în sectorul public pentru acest final de an.

Potrivit datelor AAF, fondurile monetare s-au plasat pe locul doi în ceea ce priveşte sumele atrase de la investitori, cu 27,7 milioane de lei. Fondurile divesificate au fost singurele care au avut retrageri de capital, investitorii scoţând din aceste fonduri 4,6 milioane de lei, în timp ce fondurile care îşi plasează banii în acţiuni, au închis luna octombrie cu 51 de investitori mai puţin, iar activele acestora au stagnat la 234 milioane de lei.

La finele lunii octombrie, valoarea totala a activelor fondurilor deschise de investiţii a ajuns la 5,34 miliarde de lei, în creştere cu 2,6% faţă de luna anterioară.

Numărul investitorilor în fondurile mutuale a ajuns la 214.286, iar valoarea totală a subscrierilor a ajuns la 101,3 milioane de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb