Freedom Organisation for the Right to Enjoy Smoking Tobacco (Forest EU) a transmis, printr-o scrisoare adresată Senatului României, că, în ciuda faptului că produsele din tutun au fost retrase de la expunerea în punctele de vânzare din Marea Britanie, în aprilie 2015, nu există nicio dovadă că această interdicţie ar fi dus la scăderea ratei fumatului în rândul tinerilor, se arată într-un comunicat remis Redacţiei noastre.
"Nu există dovezi că scoaterea pachetelor de ţigări şi a ţigaretelor electronice din raza vizuală a consumatorilor şi din unităţile de comerţ cu amănuntul duce la scăderea fumatului. Produsele din tutun au fost retrase de la expunerea în punctele de vânzare din Marea Britanie în aprilie 2015, cu scopul declarat al diminuării numărului de tineri care fumează. Însă după patru ani, nu există nicio dovadă că această interdicţie ar fi dus la scăderea ratei fumatului în rândul tinerilor", declară sursa citată.
Conform Eurobarometru, în decizia de a fuma contează, în proporţie covârşitoare, anturajul, în majoritatea statelor europene, inclusiv în ţara noastră - 82%. Ambalajul conta într-o pondere de numai 4%, iar aceasta înainte ca 65% din feţele pachetului să fie imprimate cu avertismente de sănătate combinate (text şi imagini horror).
Forest EU consideră ca iniţiativa legislativă în cauză afectează dreptul de alegere şi informare a consumatorilor şi distorsionează concurenţa iar consumatorii nu vor avea cum să ştie dacă se lansează produse noi, pentru că acestea vor fi ascunse în dulapuri, sertare sau după perdele, iar produsele deja cunoscute vor fi, teoretic, privilegiate.
"Se va produce astfel fenomenul de "îngheţare a pieţei" existente, instituindu-se o barieră comercială la intrarea pe piaţă. În această situaţie, singurele produse aflate în avantaj şi care vor beneficia de vizibilitate, inclusiv pentru minori, vor fi cele de contrabandă sau contrafăcute, fără avertismente de sănătate sau coduri de trasabilitate şi fără garanţia calităţii", a precizat Forest EU.
Potrivit documentului, organizaţia UE "respinge modificarea definiţiei fumatului, considerând că, prin calificarea ca fum a emisiilor care prin natura lor sunt cu totul altceva, proiectul ar induce confuzie în legislaţia românească şi ar compromite opţiunea fumătorilor pentru produsele alternative, considerate de autorităţile europene ca mai puţin nocive decât ţigaretele, ceea ce, de fapt, ar afecta sănătatea publică".
În scrisoarea adresată Senatului României se precizează că recentele îmbolnăviri şi decese din SUA au fost cauzate de utilizarea în ţigaretele electronice a unor lichide cumpărate de pe piaţa neagră, care conţineau o substanţă extrasă din marijuana (THC - canabidol şi uleiuri cu vitamina E), substanţe interzise în UE.