Activităţile agricole generează 40% din sursă de venit pentru România rurală, în condiţiile în care nivelul actual de angajare urmează un trend descendent, prezintă un raport al Băncii Mondiale (BM). Deşi, potrivit raportului, angajarea în agricultură a scăzut sub 20% din totalul forţei de muncă în noile state membre ale Uniunii Europene, nivelul acesteia rămâne mai ridicat în România, fiind estimat anul acesta la 32%. "Acum doi ani ponderea forţei de muncă din agricultură se cifra la 44% din total. Odată cu aderarea la UE, libera circulaţie a forţei de muncă a dus la migraţia lucrătorilor din mediul rural", ne-a declarat Viorel Matei, vicepreşedintele Ligii Asociaţiei Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).
Cauzele care au determinat scăderea drastică a numărului de muncitori din sectorul agricol sunt, în opinia lui Viorel Matei, atât nivelul scăzut de salarizare, cât şi mecanizarea producţiei.
Domnia sa ne-a explicat: "În ultimul timp se pare că fermele mari au înţeles această problemă şi au luat măsurile de rigoare, prin creşterea salariilor, cât şi prin stabilitatea locului de muncă. Situaţia la sate este destul de proastă, populaţia este îmbătrânită iar tinerii se orientează spre alte domenii, mai atractive".
Totodată, potrivit raportului BM, ţara noastră prezintă o structură fermieră bipolară, în care producătorii agricoli mari coexistă cu cu fermele mici aflate la limita (semi)-subzistenţei.
Viorel Matei ne-a declarat: "Agricultura de la noi prezintă fluctuaţii dar devine din ce în ce mai concentrată. La momentul actual putem discuta de o mecanizare a acestui sector în proporţie de 60% ceea ce nu poate duce decât la sporirea competitivităţii".
Totuşi, o posibilă accentuare a reculului în privinţa gradului de ocupare a forţei de muncă din agricultură nu ar avea consecinţe dramatice, consideră vicepreşedintele LAPAR.
"Înainte de anul 1989, în agricultură activau circa 25% din totalul de forţă de muncă. Dacă vom ajunge la un nivel sub 20%, cum sunt alte state din UE, înseamnă că, în sfârşit economia noastră, implicit agricultura, au început să funcţioneze", a conchis Matei.