FORUMUL BRCC: ''România este ţară din UE cu cea mai mare independenţă energetică şi prezintă oportunităţi remarcabile de investiţii''


Miscellanea / 11 aprilie 2022

''România este ţară din UE cu cea mai mare independenţă energetică şi prezintă oportunităţi remarcabile de investiţii''

În procesul de digitalizare susţinut prin PNRR, prin care peste 2,2 miliarde de euro urmează să fie investite în România, autorităţile au o nouă propunere de valoare unică pentru investitorii străini care doresc să dezvolte business-uri în România: suntem ţara cu cea mai mare independenţă energetică din UE, se arată într-un comunicat de presă remis redacţiei. Contextul războiului din Ucraina a arătat lumii necesitatea de a avea resurse proprii de gaze şi de a nu mai depinde de importurile din Rusia. Declaraţia a fost făcută în cadrul primei ediţii a BRCC FORUM: New Horizons for UK-Romania Trade and Investment. Conferinţa în format hibrid a reunit peste 50 de reprezentanţi ai mediului de afaceri Marea Britanie - România şi reprezentanţi ai sectorului public, care au dezbătut, în cadrul celor trei paneluri, subiecte precum oportunităţile de investiţii din peisajul economic britanic - românesc, beneficiile asupra eficienţei la nivel de economie, inovaţia şi creşterea productivităţii agregate, impactul start-up-urilor şi IMM-urilor pe piaţa din România, precum şi mai multe studii de caz de la companii care dezvoltă afaceri internaţionale între Marea Britanie şi România.

"Nu este deloc riscant să investeşti în România. Este o ţară UE, o ţară NATO şi este foarte sigură. Mai mult decât atât, este cea mai independentă ţară din UE din punct de vedere energetic, conform datelor din 2020. De exemplu, un raport recent arată că România era dependentă de importurile de energie în proporţie de 28%, comparativ cu media UE de 57%. Imaginaţi-vă că Italia, de exemplu, are un grad de dependenţă este 73%, iar Germania este dependentă de importurile de energie în proporţie de 64%. Din această perspectivă, România este o ţară şi mai sigură", a spus Bogdan Mihăilescu, ministru consilier şi şef al Departamentului Economic şi Comercial, din cadrul Ambasadei României în Regatul Unit.

În cadrul aceluiaşi eveniment, paneliştii au dezbătut şi pe marginea schimbărilor mediului de afaceri în contextul geopolitic complicat al războiului din Ucraina, care a generat o creştere a interesului investitorilor străini faţă de România.

"A existat interes în special în sectoarele de apărare şi securitate, atât pentru investiţii, cât şi pentru furnizare către statele de frontieră. Deci există, deşi este aproape greşit să spunem, oportunităţi în momente dificile. Cred că România este încă o ţară şi va continua să fie o ţară de mare interes", a spus Anne-Marie Martin - Director al Camerelor de Comerţ Britanice.

Conferinţa a acoperit toate punctele cheie ale relaţiilor comerciale bilaterale, precum şi potenţialul climatului de afaceri din România, de la climatul fiscal şi digitalizarea relaţiei mediul privat - stat, până la capacităţile forţei de muncă cu înaltă pregătire şi noul rol central al ţării în context geopolitic.

"Este cu adevărat o realizare cum România a continuat să-şi accelereze creşterea şi vizibilitatea globală în ultimii ani faţă de concurenţii săi regionali. Acum vedem că seturile de abilităţi ale forţei de muncă româneşti devin din ce în ce mai diverse, constituind cel mai important factor de atragere a investiţiilor străine.

Au trecut de mult vremurile în care România era alternativa mai ieftină, A devenit alegerea necesară alături de costurile încă atractive cu forţa de muncă, disponibilitatea şi stabilitatea forţei de muncă plus un peisaj fiscal şi politic mai stabil.", a spus Colin Lovering, proaspăt numit preşedinte al Camerei de Comerţ Britanice Române.

Interesul tot mai mare al investitorilor străini se datorează în principal forţei de muncă din ce în ce mai calificate şi educate, dar mai degrabă ieftine, permiţând companiilor să acceseze resurse umane valoroase la costuri avantajoase.

Andrei Babadac, consilier la InvestRomania "Climatul de atragere a companiilor străine să investească în România în ultimii 2 ani este din ce în ce mai bun, odată cu redeschiderea economiei, noi cei de la investRomania am văzut o creştere a solicitărilor făcute de investitorii interesaţi să dezvolte proiecte în România, iar ISD-ul a crescut cu 141% în 2021 faţă de 2020. Calitatea de muncă foarte calificată, la un preţ foarte competitiv este principala atracţie pentru investitori. De exemplu, toţi inginerii noştri vorbesc cel puţin o limbă străină, ceea ce nu se regăseşte foarte des în alte ţări."

Au fost expuse, de asemenea şi avantajele sectorului IT dezvoltat din România, vorbitorii subliniind necesitatea parteneriatelor public-privat, ca factor cheie pentru creşterea mediului de afaceri şi pentru creşterea capacităţilor acestuia de extindere către pieţele internaţionale.

Mihaela Tudor, antreprenor PR & Media, fondator şi CEO la TUDOR Communications & 2Value.ro "Avem companii româneşti excepţionale, care pot ajuta afacerile să se digitalizeze. Tehnologia este foarte bine dezvoltată în România şi aici există şi se pot dezvolta soluţii pentru orice tip de afacere. Cel mai important lucru este stabilirea unor parteneriate public-private puternice pentru dezvoltarea afacerilor. Din păcate, nu ne gândim suficient la viitor şi ne lipseşte o viziune. România vine cu oportunităţi de a deveni antreprenor foarte uşor. Trebuie să-i învăţăm pe oamenii din România să gândească pe termen lung, pe 10 ani, pe 50 de ani. Pentru ca lucrurile să meargă înainte, avem nevoie de o viziune, de un plan, iar, ca români, trebuie să ne unim, să ne punem unii pe alţii pe aceeaşi lungime de undă."

Se aşteaptă ca finanţarea UE prin Planul Naţional de Rezilienţă să consolideze procesele de digitalizare ale statului şi să ofere noi perspective de dezvoltare a afacerilor.

Bogdan-Mihai Dumea, Secretar de Stat - Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării "Digitalizarea este acum principalul obiectiv al Ministerului, pentru uşurarea vieţii cetăţenilor în interacţiunea cu statul. De fapt, avem mai multe surse de finanţare la dispoziţie; Pentru digitalizare avem 2,2 miliarde de euro care vor fi investiţi. Va fi un mare pas înainte şi vom folosi aceste fonduri pentru un viitor mai bun pentru ţara noastră. Este un volum de investiţii fără precedent. Mobilizarea atât a sectorului privat, cât şi a statului va fi foarte importantă. Toate ţările europene vor avea oportunităţile de a veni aici şi de a investi şi folosind aceste fonduri."

Avantajele geografice ale României, precum şi sectoarele bine dezvoltate ale economiei ţării, cum ar fi IT&C, contribuie, de asemenea, la lista de atracţii pe care România le are de oferit investitorilor din Marea Britanie.

"Multe afaceri din Marea Britanie sunt mari comercianţi internaţionali, iar România are o poziţionare excelentă. Se află la intersecţia a 3 pieţe mari: UE, Orientul Mijlociu şi Asia Centrală. Dacă te uiţi la România din Est, e poarta de intrare în UE. Suntem cu 6 zile pe mare mai aproape de China decât portul Amsterdam, aşa că puteţi aduce mărfuri din Asia mai repede. Putem avea un preţ de închiriere pentru spaţii industriale de până la 2 euro pe metru pătrat, ceea ce este de necrezut. Unul dintre cele mai atractive sectoare, care contribuie foarte mult la PIB, este sectorul IT&C. Peste 6 miliarde de euro este cifra exporturilor, iar Marea Britanie este un mare consumator de servicii IT&C. Este un ecosistem foarte vibrant pentru companiile IT şi start-up-uri şi văd un mare potenţial de cooperare în acest domeniu între România şi Marea Britanie. Cred cu adevărat că dezvoltarea legăturilor dintre cele 2 ţări şi cele 2 pieţe este cel mai important lucru pentru creşterea comerţului şi a investiţiilor. Recent a fost lansat în Marea Britanie un centru de competenţe românesc, care se va concentra în întregime pe oportunităţile din România. Va prezenta potenţialul de investiţie existent în România către companiile britanice, va oferi sfaturi şi va lucra îndeaproape cu BRCC", a conchis Bogdan Mihăilescu, ministru consilier şi şef al Departamentului Economic şi Comercial, din cadrul Ambasadei României în Regatul Unit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb