Hong Kong-ul a fost desemnat, de Forumul Economic Mondial (FEM), pentru al doilea an consecutiv, cel mai mare centru financiar, datorită solidităţii mediului de afaceri, infrastructurii şi regimului fiscal favorabil.
Analizele rivale au la bază numai valoarea tranzacţiilor derulate pe o piaţă, astfel că plasează New York-ul sau Londra în fruntea clasamentului. Raportul de Dezvoltare Financiară publicat de FEM subliniază creşterea centrelor de tranzacţii din Asia şi influenţa Chinei, de pe poziţia sa de a doua economie mondială.
Conform raportului, pieţele de capital în stagnare, slăbirea creşterii economice şi declinul încrederii în organizaţiile financiare au menţinut neschimbate faţă de 2011 primele şase poziţii din clasamentul menţionat.
"Incertitudinea macroeconomică, dar şi problemele legate de reglementare contribuie la inhibarea finanţării din industria financiară", a declarat Giancarlo Bruno, director al FEM, adăugând: "Deşi raportul a remarcat îmbunătăţiri ale unor indicatori care au legătură cu sectorul bancar, acestea reprezintă doar un mic pas în ceea ce va fi un drum lung către redresare".
În clasamentul FEM, Hong Kong-ul este urmat de Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Singapore, Australia şi Canada. Locurile 7 - 10 sunt ocupate de Japonia, Elveţia, Olanda şi Suedia.
Raportul a analizat factori legali şi de reglementare, mediul de afaceri, stabilitatea financiară, serviciile bancare şi non-bancare, pieţele şi accesul la aceste pieţe.
"În pofida acestor puncte solide, Hong Kong-ul are o piaţă a obligaţiunilor relativ nedezvoltată, iar sectorul său financiar nu a fost pe deplin liberalizat".
Conform raportului, responsabilii politici au sarcina "monumentală" să redreseze încrederea în pieţe, într-un moment în care investiţiile sunt afectate de scăderea încrederii.