Fost deputat PDL, condamnat la şapte de ani de închisoare pentru corupţie

Valentin Busuioc
Anticorupţie / 20 martie 2015

Fostul deputat PDL Alin Trăşculescu a fost condamnat, astăzi, de Tribunalul Bucureşti, la şapte de ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de fapte de corupţie, decizia nefiind definitivă, scriu surse din presă.

Astfel, instanţa l-a găsit vinovat pe Trăşculescu de trafic de influenţă, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la spălare de bani, delapidare şi uz de fals.

În acelaşi dosar, a fost condamnat, la 5 ani de închisoare cu executare, Marian Varvariche, pentru complicitate şi instigare la delapidare, complicitate la spălare de bani, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

Magistraţii au dispus şi condamnarea, tot cu executare, a lui Adrian Cristian Ene (la 5 ani) şi Dorian Geolfan (la 5 ani şi 4 luni), reprezentanţi ai unei societăţi comerciale, acuzaţi de delapidare, fals în înscrisuri sub semnătură privată, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, complicitate la delapidare şi complicitate la spălare a banilor.

Toate sentinţele pot fi contestate la Curtea de Apel Bucureşti.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) l-a trimis în judecată şi pe omul de afaceri Marian Calotă, care, între timp, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, cazul său fiind judecat separat de cel al lui Trăşculescu şi al celorlalţi trei inculpaţi.

Procurorii au acuzat că, în perioada noiembrie 2010 - noiembrie 2012, Alin Silviu Trăşculescu şi Marian Valeriu Calotă au constituit o asociere pentru obţinerea de sume de bani prin traficarea influenţei, la care au aderat şi Marian Varvariche, Adrian Cristian Ene şi Dorian Geolfan.

În cei doi ani, Trăşculescu, în calitate de deputat şi preşedinte al PDLVrancea, ar fi pretins de la Mircea Vintilescu, reprezentantul unei firme (denunţător în cauză), iniţial 50.000 euro, care ulterior a fost majorată la 150.000 euro. De asemenea, Trăşculescu ar fi cerut 1,1 milioane lei, din care ar fi primit, prin Calotă, în trei tranşe, 374.000 lei, susţin anchetatorii.

DNA detaliază: "Banii au fost pretinşi cu ajutorul inculpatului Calotă Marian-Valeriu, care l-a constrâns prin ameninţare pe denunţător să remită lui Trăşculescu Alin-Silviu sumele solicitate. Pentru obţinerea acestor foloase, Trăşculescu Alin-Silviu a lăsat să se creadă că are influenţă asupra reprezentanţilor autorităţilor locale din judeţul Vrancea, pentru a-i determina să solicite realizarea unor obiective de investiţii în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) şi asupra funcţionarilor din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului cu atribuţii de verificare, avizare şi aprobare în derularea procedurii specifice aceluiaşi program, precum şi asupra reprezentanţilor unei societăţi comerciale, pentru a-i determina să deruleze o relaţie contractuală cu firma administrată de denunţător".

În perioada noiembrie 2010 - noiembrie 2012, la solicitarea lui Trăşculescu, Marian Calotă ar fi falsificat mai multe contracte comerciale încheiate între firma sa, SC Maryna Exclusiv SRL, şi societatea denunţătorului, "aceste înscrisuri fiind folosite pentru efectuarea plăţilor corespondente şi justificarea acestora în evidenţele contabile ale celor două societăţi comerciale", menţionează Direcţia Naţională Anticorupţie. Din banii obţinuţi astfel, Calotă şi-ar fi însuşit, din contul SC Maryna Exclusiv SRL, pe baza unor înscrisuri false, 198.400 lei, pe care i-ar fi folosit în interes personal şi în interesul altor persoane.

"Însuşirea sumei de 198.400 lei de către inculpatul Calotă Marian-Valeriu a fost justificată contabil de către inculpaţii Varvariche Marian, Ene Adrian-Cristian şi Geolfan Dorian sub aparenţa unor operaţiuni comerciale fictive şi pe baza unor înscrisuri false", se mai arată în comunicatul DNA.

Totodată, pe 10 noiembrie 2012, Calotă a fost prins în flagrant primind de la denunţător 50.000 lei, pe care ar fi urmat să îi dea lui Trăşculescu.

O zi mai târziu, procurorii anticorupţie i-au reţinut pe Trăşculescu şi Calotă. Întrucât Trăşculescu era atunci deputat, DNA l-a informat pe ministrul Justiţiei despre percheziţia şi reţinerea acestuia. Camera Deputaţilor a constatat, pe 20 noiembrie 2012, încetarea calităţii de deputat a lui Alin Trăşculescu, ca urmare a demisiei sale.

Pe 29 noiembrie 2012, Tribunalul Bucureşti l-a arestat preventiv pe Alin Trăşculescu, care a fost eliberat pe 7 decembrie 2012, în urma unei decizii definitive a Curţii de Apel Bucureşti.

De asemenea, procurorii au pus sechestru pe bunuri mobile ale lui Trăşculescu, Calotă, Ene şi Geolfan, în vederea confiscării.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Sa vedem cit se recupereaza din sumele date si luate ca mita. Caz de urmarit pentru postaci

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb