Fost director din DGRFP Bucureşti, urmărit penal pentru abuz în serviciu

Andrei Stan
Anticorupţie / 28 iunie 2017

Fost director din DGRFP Bucureşti, urmărit penal pentru abuz în serviciu

Fostul director al Direcţiei Juridice în cadrul Direcţiei Generale Regională a Finanţelor Publice (DGRFP) Bucureşti, Octavian-Ciprian Topan, este urmărit penal penal pentru de abuz în serviciu în legătură cu ajutorul dat unor oameni de afaceri care au fraudat bugetul Uniunii Europene şi bugetul de stat şi a fost pus sub control judiciar pe o durată de 60 de zile, informează un comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

În acelaşi dosar au mai fost puşi sub control judiciar doi foşti administratori ai unei societăţi comerciale - Marin Ciupitu şi Alexandru Emilian Mirea - acuzaţi de folosirea, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate, folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat diminuarea ilegală a resurselor ce trebuie virate către bugetul general al Uniunii Europene şi evaziune fiscală.

Cei doi vor depune, în termen de 5 zile de la data emiterii ordonanţelor, câte o cauţiune în valoare de 150.000 de lei respectiv 50.000 de lei.

De asemenea, procurorii anticorupţie au mai dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspecţii Paul Petrof, la data faptelor director executiv al Direcţiei Regionale Vamale Bucureşti, acuzat de favorizarea făptuitorului şi instigare la infracţiunea de abuz în serviciu, Ion Mirea, la data faptelor ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Poliţiei Sectorului 1 Bucureşti, pentru complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată, Eleonora Carmen Luminiţa Rotaru şi Nicolae Pasmangiu, la data faptelor consilieri superiori în cadrul Direcţiei Regionale Vamale Bucureşti, pentru favorizarea făptuitorului şi abuz în serviciu.

În ordonanţele procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt: "În perioada decembrie 2013-iunie 2014, inculpaţii Ciupitu Marin şi Mirea Alexandru Emilian, în calitate de administratori ai unor societăţi comerciale, au întocmit în fals un număr de şapte declaraţii vamale de import, pe care le-au folosit ulterior la Autoritatea Vamală. Acţionând în această manieră, cei doi inculpaţi au urmărit atât eludarea unei taxe antidumping cât şi prejudicierea bugetului naţional şi al Uniunii Europene cu suma de 889.768 de lei (din care 75% urma să revină bugetului U.E., iar 25% bugetului naţional).

Ca urmare a unei anchete desfăşurate de Oficiul de Luptă Antifraudă (O.L.A.F.), Direcţia Regională Vamală Bucureşti a emis decizii pentru regularizarea situaţiei privind obligaţiile suplimentare stabilite în sarcina celor doi administratori, după efectuarea controalelor vamale.

Întrucât, în urma procedurii prealabile administrative contestaţiile formulate de către cei doi administratori cu privire la impunerea acestor sume de bani de către Autoritatea Vamală au fost respinse, aceştia au formulat acţiuni în contencios administrativ în vederea anulării celor şapte decizii.

În vederea ştergerii urmelor infracţiunii, dar şi pentru păstrarea beneficiilor materiale ilegal obţinute, inculpatul Ciupitu Marin a acţionat pe două paliere. Pe de o parte a apelat la suspectul Petrof Paul, director executiv al Direcţiei Regionale Vamale Bucureşti, iar pe de altă parte, sprijinit şi de către ofiţerul de poliţie judiciară, Mirea Ion, tatăl celuilalt om de afaceri, l-a abordat pe inculpatul Topan Octavian-Ciprian, director al Direcţiei Juridice din cadrul Direcţiei Regionale a Municipiului Bucureşti".

Anchetatorii susţin că, în intervalul decembrie 2015-aprilie 2016, Marin Ciupitu şi Paul Petrof au pus la cale o strategie infracţională prin care au urmărit constituirea, în mod fraudulos, a unor documente vamale ce urmau a fi utilizate ulterior de către cei doi administratori, în cadrul proceselor civile aflate în curs, iar în acest sens i-au identificat pe cei doi consilieri vamali cu privire la care s-au asigurat că vor fi obedienţi şi vor concretiza rezoluţiile lor infracţionale.

DNA precizează: "În continuarea demersului infracţional, cu încălcarea dispoziţiilor legale, au fost întocmite două ordine de control, unul semnat chiar de suspectul Petrof Paul, prin care se dispuneau practic noi controale în legătură cu realitatea conţinutului declaraţiilor vamale de import ale societăţilor administrate de cei doi oameni de afaceri. La rândul lor, suspecţii Rotaru Luminiţa-Eleonora-Carmen şi Pasmangiu Nicolae, cu încălcarea flagrantă a prevederilor legale, au întocmit două procese verbale care infirmau rezultatele anchetei O.L.A.F., atestând, în acelaşi timp, că cele două societăţi nu au fraudat nici bugetul Uniunii Europene, nici bugetul naţional. Documentele respective au fost folosite ulterior de inculpaţii Ciupitu Marin şi Mirea Alexandru Emilian în cadrul proceselor civile".

Pe de altă parte, în perioada 27 februarie 2015-27 aprilie 2016, Marin Ciupitu l-a determinat pe Octavian-Ciprian Topan să nu-şi îndeplinească sau să-şi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu, astfel încât cei doi oameni de afaceri să obţină hotărâri judecătoreşti favorabile şi să-şi păstreze avantajele materiale dobândite prin săvârşirea infracţiunilor, mai spun procurorii.

DNA conchide: "Inculpatul Topan Octavian-Ciprian a dat curs acestei solicitări şi, cu încălcarea dispoziţiilor art. 81 din Codul de Procedură Civilă, privind limitele reprezentării, în mod personal şi fără a avea un mandat special din partea şefului ierarhic, a efectuat acte procedurale de dispoziţie prin care a urmărit şi a obţinut favorizarea celor doi administratori, fapte concretizate prin pronunţarea unor hotărâri judecătoreşti favorabile acestora. Practic, inculpatul a renunţat la calea de atac a recursului formulată anterior de consilierii juridici din cadrul instituţiei aflaţi în subordinea sa, iar în unele cazuri a fost de acord cu pretenţiile civile formulate de cei doi oameni de afaceri".

Inculpaţilor li s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb