Bogdan Drăgoi, fostul consilier prezidenţial pe economie şi fost ministru al Finanţelor în guvernul Mihai Răzvan Ungureanu, candidează pentru un post de administrator în Consiliul de Administraţie al Societăţii de Investiţii Financiare Banat-Crişana (SIF1), potrivit listei publicate pe site-ul societăţii.
Bogdan Drăgoi (34 de ani) a fost consilier al preşedintelui Traian Băsescu în perioada 2012 - 2014, ministru al Finanţelor in Guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu în perioada februarie - mai 2012 şi secretar de stat în Ministerul Finanţelor în ianuarie 2009 - februarie 2012.
Pentru cele patru posturi disponibile în Consiliul de Administraţie al SIF Banat-Crişana şi-au depus anterior candidaturile şi Grigore Chiş - directorul general al SSIF Broker Cluj-Napoca, Augustin Dănilă - fost director de dezvoltare şi în prezent broker la SSIF Broker Cluj-Napoca, Dobrescu Cătălin - directorul de tranzacţionare al SIF Banat-Crişana, Dumitru Laviniu Beze - preşedintele Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital, precum şi Mircea Oancea - director general al Fondului de Garantare a Drepturilor din Sistemul de Pensii Private şi fost preşedinte şi director general adjunct în cadrul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
Numărul persoanelor care doresc să ocupe unul dintre cele patru posturi a urcat la 14 astăzi, ultima zi pentru depunerea candidaturilor. Pe lângă Bogdan Drăgoi, pentru un post în CA al SIF Banat-Crişana şi-au anunţat azi candidaturile şi avocatul Octavian Avramoiu - fost şef de cabinet al lui Drăgoi în perioada în care acesta a fost ministru, Daniela Arieta Sabău - economist, Mariana Cornelia Costinaş - manager al sucursalei din Cluj a SIF Banat-Crişana, Dan Weiler - consultant independent şi membru în CA la mai multe societăţi, Mihai Buliga - preşedintele CA al SSIF Broker Cluj-Napoca, Adrian Henorel Niţu - în prezent conferenţiar la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad şi fost deputat, fost consilier de stat şi fost consilier local, Ionel Ciucioi - preşedintele CA al Vrancart Adjud (VNC), companie controlată de SIF Banat-Crişana, precum şi Adrian Mitroi - lector la ASE.
Adrian Henorel Niţu, Ionel Ciucioi şi Adrian Mitroi au fost propuşi de Consiliul de Administraţie al SIF Banat-Crişana, iar ceilalţi candidează la propunerea acţionarilor. SIF Banat-Crişana a anunţat, în luna ianuarie, că a convocat pe 2 martie AGA pentru alegerea a patru administratori şi completarea Consiliului de Administraţie, în componentă căruia se mai regăsesc la acest moment trei membri. Titlurile SIF Banat-Crişana au deschis în urcare cu 0,3%. Din Consiliul de al Administraţie al SIF1 fac parte în prezent Ştefan Dumitru - vicepreşedinte şi administrator neexecutiv, Ion Stancu - administrator neexecutiv şi membru al Comitetului de audit, precum şi Valentin Chiser - administrator neexecutiv şi membru al Comitetului de audit.
ASF a retras în decembrie avizul de administrator al SIF Banat-Crişana acordat lui Dragoş Bîlteanu, care a pierdut astfel posturile de director general, preşedinte şi membru al CA, şi a respins solicitarea de avizare a lui Najib El Lakis pentru un post în CA, în contextul unei anchete derulate de DIICOT. Decizia ASF a impus SIF Banat-Crişana obligaţia să convoace în termen de 30 de zile adunarea acţionarilor şi să includă pe ordinea de zi un punct referitor la numirea unor noi administratori, pentru completarea Consiliului de Administraţie.
DIICOT a anunţat, în prima parte a lunii decembrie, că desfăşoară o anchetă privind delapidarea patrimoniului SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia (SIF4), precum şi manipularea pieţei de capital.