Actualizare 16:30 Cristian Buşoi: "Insolvenţa RADET, cea mai proastă decizie a primarului Firea"
Dintre toate soluţiile pe care le avea la dispoziţie pentru RADET, primăria a aleas-o pe cea mai proastă posibil, a declarat astăzi Cristian Buşoi, preşedinte PNL Bucureşti.
"Decizia de a băga RADET în insolvenţă este cea mai proastă decizie administrativă a primarului Firea, care va avea consecinţe deopotrivă asupra desfăşurării activităţii companiilor cu care RADET este în legătură, asupra posibilităţii de refacere a sistemului de termoficare şi asupra bucureştenilor", a declarat Cristian Buşoi.
Acesta a declarat că existau trei soluţii alternative la insolvenţă: plata de către Primăria capitalei a datoriei urgente de 250 de milioane de lei pentru care există hotărâri definitive şi irevocabile, fuziunea dintre RADET şi ELCEN sau desfiinţarea RADET şi înfiinţarea unei noi societăţi.
Cristian Buşoi a spus că intrarea RADET în insolvenţă are drept consecinţă imposibilitatea accesării de fondurilor europene nerambursabile pentru refacerea infrastructurii termice.
"Primăria nu va putea accesa 180 de milioane de euro, bani europeni nerambursabili pentru a începe odată refacerea infrastructurii termice ciuruite şi învechite, care are pierderi enorme suportate acum de primărie şi bucureşteni. Nu se vor putea accesa aceste fonduri pentru că intrarea în insolvenţă înseamnă că RADET nu va putea să-şi ia licenţa de funcţionare şi nici să-i fie delegat serviciul de furnizare, acestea două fiind condiţii obligatorii pentru a putea accesa bani europeni", a declarat preşedintele PNL Bucureşti.
(G.F.)
-------
Actualizare 15:12 Gabriela Firea: "Insolvenţa RADET, cea mai sigură cale de protejare a bucureştenilor în privinţa furnizării apei calde"
Primarul General al Municipiului Bucureşti, Gabriela Firea, a susţinut astăzi că decizia de intrare în insolvenţă a RADET reprezintă o cale de protejare a intereselor bucureştenilor, în sensul asigurării furnizării de agent termic până la soluţionarea problemei datoriilor faţă de ELCEN, cel mai mare producător de energie termică din Capitală.
"Am văzut că sunt diverse persoane care aruncă pe piaţă tot felul de zvonuri false cu scopul de a crea o stare de panică în rândul cetăţenilor din Bucureşti. Vreau să precizez foarte clar că intrarea în insolvenţă a RADET reprezintă o cale sigură de protejare a bucureştenilor. Această decizie a fost luată în urma somaţiilor repetate primite din partea ELCEN cu privire la plata datoriei istorice. Intrarea în insolvenţă reprezintă o metodă legală prin care se asigură protecţia de diverşi creditori şi permite firmei să îşi continue activitatea pentru a-şi putea achita datoriile. Mesajul meu către bucureşteni este că vor avea apă caldă şi agent termic fără întrerupere", a declarat primarul general, potrivit unui comunicat trimis redacţiei.
Gabriela Firea subliniat că insolvenţa RADET nu va afecta în niciun fel derularea procedurilor de absorbţie a fondurilor europene de către muncipalitate, în vederea reabilitării sistemului de termoficare.
Aceasta a precizat: "Un alt zvon aruncat cu rea-intenţie în spaţiul public este că intrarea în insolvenţă ar afecta accesarea de către municipalitate a fondurilor europene disponibile pentru reabilitarea sistemului termic din Capitală. Este un zvon fals. Accesarea fondurilor europene nu va fi afectată în niciun fel. Eu am fost la Bruxelles şi am discutat toate aceste aspecte cu oficialii europenei. Am reuşit să reintrăm în calendar după ce fostul primar Sava lăsase totul baltă cu riscul de a pierde aceste sume foarte importante. Cu aceşti bani vom putea redimensiona conductele de termoficare, ceea ce va însemna o reducere semnificativă a pierderilor din reţea şi implicit o scădere a facturilor plătite de bucureşteni".
Edilul a mai precizat că datoria istorică a RADET nu este înregistrată în contabilitate Primăriei Generale, drept pentru care achitarea acesteia de către municipalitate ar constitui o ilegalitate.
"Sunt tot felul de politicieni care încearcă să profite de situaţia dificilă a RADET şi cer Primăriei să plătească datoria istorică a regiei. Le spun şi lor, îi informez şi pe bucureşteni că o astfel de plată ar fi ilegală, pentru că datoria nu e înregistrată la primărie. Noi am făcut ceea ce este legal: am plătit la zi subvenţiile restante din luna aprilie, neachitate de fosta administraţie şi am făcut şi investiţiile prevăzute pentru reparaţiile şi avariile la reţeaua de termoficare", a mai spus primarul general.
Gabriela Firea a făcut un apel la politicenii care au reprezentanţi în Consiliul General al Municipiului Bucureşti să dea dovadă de maturitate şi înţelepciune şi să renunţe la lansarea de zvonuri false şi alarmiste. "Nu cred că aceasta este maniera corectă de a face politică. Cetăţenii au dreptul să fie corect informaţi. Prin urmare, îi rog pe politicieni să fie mai echilibraţi şi să se informeze mai bine atunci când aruncă zvonuri în spaţiul public. Nu cred că aceste tentative de manipulare le pot aduce un plus electoral", a subliniat primarul general.
(S.A.)
------------
Insolvenţa RADET, declarată de Primăria Capitalei, se va rostogoli, ca un bulgăre de zăpadă, peste Elcen şi Romgaz, ne-a spus, ieri, Gabriel Dumitraşcu, fostul preşedinte al RADET, care consideră că decizia de ieri a Consiliul General al Municipiului Bucureşti a fost luată "pe picior".
Conducerea Regiei de distribuţie a energiei termice din Capitală a fost mandatată să ceară intrarea în insolvenţă, conform hotărârii Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Decizia finală va fi luată de instanţa de judecată.
Preşedintele Consiliului de Administraţie al RADET Sorin Chiriţă a precizat că, la acest moment, conducerea companiei nu poate spune care este datoria reală. Acesta a afirmat: "Ne punem sub protecţia Tribunalului. Insolvenţa îngheaţă penalităţile. Vorbim de o reorganizare judiciară, nu de faliment. (...) Suntem la zi cu subvenţia".
Acesta a mai afirmat că furnizarea de energie nu va fi sistată.
Insolvenţa RADET reprezintă singura cale de a asigura continuitatea serviciului public de alimentare cu energie termică şi menţinerea locurilor de muncă, a precizat primarul general, Gabriela Firea, potrivit unui comunicat de presă.
În schimb, fostul preşedinte RADET Gabriel Dumitraşcu ne-a spus: "A fost o decizie luată pe picior de Primăria Capitalei şi argumentez această afirmaţie prin faptul că, pe ordinea de zi a Consiliului General, erau alte subiecte legate de demararea proceselor de selectare pe ordonanţa 109 a administratorilor, mandatarea pentru semnarea contractelor de mandat ale actualilor administratori, pentru că actualii amdinistratori nu au contracte de mandat semnate, ceea ce este pe lângă lege, deci ei nu puteau funcţiona şi lua decizii. Lovitura - insolvenţa RADET - a venit ca un trăznet!
Insolvenţa RADET aprobată de Primăria Capitalei se va rostogoli ca un bulgăre de zăpadă peste Elcen şi Romgaz.
Imaginaţi-vă că Elcen (Electrocentrale Bucureşti) nu dispune de cash-ul necesar pentru a achiziţiona gaze de la Romgaz, gaze necesare pentru prepararea energiei termice pe care să o livreze mai departe".
Domnul Dumitraşcu a precizat că şi Consiliul pe care l-a condus a propus insolvenţa Radet, însă în anumite condiţii: "Noi, când am propus insolvenţa, la începutul verii, am spus aşa: decizia privind insolvenţa trebuia luată înainte de septembrie, pentru a avea timp să reorganizezi tot sistemul în poziţie de insolvenţă, dar cel mai important lucru a fost că Primăria Capitalei trebuie să ofere un angajament clar de plată - că va asigura sumele necesare pentru a rula necesarul de cash flow pe Radet - Elcen -Romgaz.
În caz contrar, aşa cum s-a pus problema în Consiliu ieri, fără un angajament al Primăriei, riscul ca Bucureştiul să rămână fără căldură este major".
Potrivit domnului Dumitraşcu, Romgaz, care este listată la Bursa de Valori Bucureşti, va trebui să evalueze riscul de neîncasare: "În fapt, e vorba de aproape jumătate de miliard de lei (n.r. datoria Elcen faţă de Romgaz), sumă care în mare parte este provizionată, conform situaţiilor financiare din 2015".
În opinia domnului Dumitraşcu este dificil de spus cât timp poate sta Radet în insolvenţă: "Ieşirea din insolvenţă se face atunci când planul de reorganizare aprobat este îndeplinit. Un plan de reorganizare nu poate depăşi trei ani. Pe datele actuale, în trei ani, Radet ar trebui să plătească datoria actuală de 3,6 miliarde de lei. Cred că suma se poate ajusta cu cel puţin 800 de milioane şi să rămână de plătit 2,5-2,6 miliarde lei. Dar Radet lucrează cu un profit reglementat de maximum 5% din cifra de afaceri.
La o cifră de afaceri de 1,2 miliarde de lei, în doi ani, poate avea 120 milioane profit. Doar atât poate crea Radet surplus de cash în doi ani, vorbind teoretic. Cu aceşti bani ar trebui să mulţumească creditorii, iar cel mai mare este Elcen".
Gabriel Dumitraşcu a catalogat prestaţia primarului general Gabriela Firea, de ieri, drept "total neprofesionistă şi impredictibilă": "Acum o săptămână spunea că nu va fi nici o problemă şi că va găsi soluţii, acum două săptămîni spunea la fel, acum o lună, la fel, iar acum, dincolo de ordinea de zi, a venit cu acest subiect intempestiv. Mi se pare că toată predictibilitatea şi transparenţa de care se discuta s-a pierdut în 24 de ore".
Fostul preşedinte Radet ne-a mai spus că administratorul special, în cazul insolvenţei, va fi desemnat de Consiliul general.
În opinia domniei sale, vina pentru situaţia Radet este exclusiv a conducerilor Municipiului Bucureşti, în succesiunea lor, din ultimii 12 ani.
Recent, Elcen a anunţat că aproape jumătate din locuitorii Capitalei vor rămâne fără apă caldă în perioada următoare, după ce Distrigaz a decis limitarea debitului de gaze naturale către Electrocentrale Bucureşti, din cauza datoriilor.
Ulterior, Distrigaz Sud Reţele SRL a instituit poprire pe toate conturile bancare ale societăţii Electrocentrale, care au fost blocate, din dispoziţia executorului judecătoresc, iar poprirea a fost extinsă şi asupra terţilor popriţi, clienţi ai ELCEN, printre care şi RADET Bucureşti.
ELCEN a mai anunţat că a luat decizia ca poprirea pe conturile RADET să rămână de 100%.
Ulterior, Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, şi ministrul Energiei, Victor Grigorescu, au dat asigurări că bucureştenii nu vor avea de suferit în urma conflictului economic dintre ELCEN şi RADET.
Ieri, Gabriela Firea a declarat: "Având în vedere că suntem somaţi de către ELCEN că în zece zile se opreşte agentul termic, dacă nu se achită presupusul debit istoric, nu mai avem altă cale de salvare a RADET decât punerea sub protecţia Tribunalului prin insolvenţă. Subliniez faptul că insolvenţa nu înseamnă faliment, ci reorganizare judiciară şi asigurarea continuităţii serviciului public de alimentare cu energie termică şi menţinerea locurilor de muncă".
Şi ministrul Energiei Victor Grigorescu a salutat decizia Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Domnia sa a declarat: "Insolvenţa înseamnă, în primul rând, plata facturilor la zi.
Cu privire la situaţia ELCEN, în acest moment Consiliul de Administraţie analizează cele mai bune soluţii pentru a continua, în termeni corecţi, relaţia comercială cu RADET şi de a se proteja, la rândul ei, de efectele insolvenţei RADET.
Măsurile de restructurare nu sunt o scuză pentru neplată şi mă bucur că am agreat în săptămânile anterioare, împreună cu Primarul General al Capitalei, necesitatea plăţii facturilor curente. Această responsabilitate revine autorităţilor locale şi mă aştept s-o îndeplinească. Sper că acest lucru este bine înţeles de toată lumea.
Plăţile către ELCEN nu sunt un moft, ci o necesitate absolută pentru a plăti furnizorii la timp şi pentru a produce apă caldă şi căldură pentru populaţie".
La începutul lunii, Romgaz Mediaş a anunţat că a încheiat cu Electrocentrale Bucureşti două noi contracte de vânzare/cumpărare gaze naturale, pentru perioada 1 august 2016 - 30 septembrie 2017.
Primul contract are o valoare de 405,791 milioane lei şi vizează vânzarea/cumpărarea de gaze naturale destinate pieţei libere, categoria non-casnici, iar cel de-al doilea, de 529,772 milioane lei, vizează vânzarea/cumpărarea de gaze naturale destinate pieţei libere, categoria producători de energie termică.
Conform raportului transmis de Romgaz, plata se va face în avans, iar factura de regularizare este scadentă în 30 de zile de la data emiterii.
În data de 29 iulie, Romgaz a semnat cu Electrocentrale Bucureşti o convenţie de eşalonare pentru datoria restantă în cuantum de 110,418 milioane lei, pentru o perioadă de 36 luni, cu intrare în vigoare în 31 iulie 2016, şi un document privind recunoaşterea datoriei restante în sumă de 187,249 milioane lei, cu scopul stingerii unui litigiu care face obiectul unui dosar înregistrat la Tribunalul Sibiu.
ELCEN produce energie electrică şi termică simultan şi este cel mai mare producător de energie termică din România. Compania asigură circa 40% din totalul agentului termic produs la nivel naţional, acoperind 90% din necesarul municipiului Bucureşti.
1. sunteti un om chibzuit, felicitari
(mesaj trimis de The Brute în data de 22.09.2016, 01:08)
domnule Dumitrascu,
singura solutie este cumpararea actiunilor RADET si astfel se rezolva blocajul financiar.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.09.2016, 08:10)
vrem acum repede sa cumparam 500 de autobuze , vrem sa investim 900 mil lei in alei pt biciclete , dar abia , cu mari eforturi , am gasit 11 mil lei sa platim o parte din datoria Radet-Elcen-Distrigaz.
Marea surpriza pt doamna Gabi cred ca ar putea sa fie insolventa Elcen. Nu stiu daca e bine , acum in prag de iarna , sa deschizi cutia pandorei.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.09.2016, 08:22)
Macar sa vddem sutobuze si biciclete dar mi d teama ca nici pe astea nu o sa le duca la capat. Psd ul o sa moara cu firea de gat
2.2. ai uitat (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Obama în data de 22.09.2016, 10:26)
de 50 mil lei donatie pentru catedrala puterii; sa fie fara numar de la doamna Gabiiii
3. Papa, caldurica si lumanarica
(mesaj trimis de Ionel de la ENEL în data de 22.09.2016, 09:26)
Modificam DEX-ul dupa doamna Firea?
Insolvenţa înseamnă asigurarea continuităţii serviciului public de alimentare cu energie termică.
Cer cu tarie, pentru a dormi linistit, ca toti prestatorii de servicii sa-si declare insolventa.
3.1. esti un intelept ca ai inteles:-) (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de The Brute în data de 22.09.2016, 10:05)
alea 11 milioane in ce baza sunr: 2, 10 sau 16?ai auzit ca nu poate estima cifra exacta a datoriilor.Din istorie de poate observa ca a stat in Firea lui Ponta sa aplice metoda insolventei, mult mai eficienta decat cea a reducerii la absurd:-)
4. sper sa mi se pară
(mesaj trimis de Obama în data de 22.09.2016, 10:28)
ca ar fi de la aceste inginerii facute de dna Gabi, dar eu de o saptamana nu mai am apa calda la robinet, ci doar călâie..
4.1. nasol frate (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de oana în data de 22.09.2016, 16:50)
ce sa facem daca asa a iesit la vot. D-na Firea atotstiutoarea care va face sa umble cainii cu colaci in coada prin Bucuresti. Solutia de urgenta mi se pare ca va fi achizitia centralelor termice individuale. Sunt si in rate. Dar oricum pentru multi va fi nasol la iarna. Si vedeta de la Antena va trimite oamenii la Guvern ca doar nu o sa isi asume idiotenia, nu?
5. Teapa
(mesaj trimis de H2o în data de 22.09.2016, 11:57)
Teapa pare sa fie. Luata de romgaz...de ce nu a executat gajul pe termocentrala acum cateva luni nu inteleg..dar poate ca e de inteles cand statul este administrator la o companie de asemenea dimensiuni....program de rascumparare a actiunilor sau va probusiti...romgaz!!! Ne ati spus sa cumparam actiuni la 28 ca e vine pretul e 23 ce drac de ncredere sa mai avem in listarile viitoare.ma uit la hidro are profit istoric ..se va lista cu surle si trambite dupa care va patii ca romgaz ...crestem pretul nu crestem pretul statul roman a dar teapa propriilor cetateni(investitori)
6. Nota de plata
(mesaj trimis de Dyogene în data de 22.09.2016, 13:34)
Ati furat, ati furat, ati furat, bucurestenii v-au votat, v-au votat, v-au votat. Si acuma vine nota de plata. Winter is coming!
7. avem incredere in gaby
(mesaj trimis de bogdan p. în data de 22.09.2016, 13:54)
Nenea din poza ne-a obisnuit cu scenariile apocaliptice pe care le prezinta si e de mirare ca i se mai da ocazia sa-si debiteze aiurelile.
In prezent , incalzirea apartamentelor din Bucuresti cu calorifere electrice e mai ieftina decat racordarea la termoficare , in conditiile in care pretul gigacaloriei e puternic subventionat. Primaria nu are bani sa plateasca subventia si de aici aceste interminabile discutii.
Schema de alimentare cu caldura a Bucurestiului e invechita si neeconomica , in conditiile in care centralele ELCEN au amplasament excentric fata de reteaua de termoficare , de aici inevitabilele pierderi pe retea .Productia de energie electrica produsa de ELCEN nu prezinta interes. E nevoie de un sistem descentralizat de producere a energiei termice.
Dupa alegeri probabil va trebui marit pretul gigacaloriei. Ar trebui de asemenea urgentata unificarea ELCEN – RADET , dupa grila de salarii de la RADET. Vom scapa macar de discutiile despre salariile mari si sporurile de la ELCEN.
7.1. gaby asta (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de Obama în data de 22.09.2016, 14:36)
nu face decat sa dea din gura. degeaba insiri tu teorii, fara calcule nu se ia nicio decizie.
dna gaby , cum ii spui, a zis ca se rezolva. nu pare ca se rezolva, ci ca o da din lac in put, mai ales daca elcen intra si ea in insolventa.
presimt ca trebuie sa ne incalzim apa la foc la iarna
8. soluția e lichidarea RADET
(mesaj trimis de Stan Patitul în data de 22.09.2016, 17:47)
Doresc RADET și întregului sistem anacronic centralizat, bazat pe captivitatea consumatorilor, moarte rapidă, dar în chinuri!
O companie căpușată de politruci, ineficientă și coruptă precum RADET trebuia să dispară de mult.
9. S-a rostogolit și se va ... !!!
(mesaj trimis de anonim în data de 22.09.2016, 21:10)
Instant în preț GAZ, implicit în buzunar la TOȚI. Hoață soluție !!!???.