FOTBAL, ECHIPA NAŢIONALĂ Calificare la locul de muncă

Dan Nicolaie
Ziarul BURSA #Sport / 13 octombrie 2021

Sursa foto: frf.ro

Sursa foto: frf.ro

Dan Nicolaie

Echipa naţională a reuşit mai multe meciuri bune în această toamnă şi are şanse foarte mari să ajungă la meciurile de baraj pentru calificarea la turneul final al Cupei Mondiale. După multe căutări, selecţionerul Mirel Rădoi a reuşit să găsească reţeta potrivită şi în partidele cu Germania (scor 1-2) şi Armenia (1-0) echipa a arătat destul de bine, cu un mare plus pe partea de ambiţie. Fără o carieră în spate, Rădoi a reuşit să se "califice la locul de muncă" şi acest lucru se vede inclusiv în exprimarea echipei. Din nefericire, aşa cum s-a mai întâmplat în istoria naţionalei, orgoliul este mai puternic decât simţul măsurii şi după primele jocuri bune selecţionerul anunţă că nu doreşte să mai continuie după ce i se încheie contractul în luna noiembrie, lăsând baltă echipa înainte de posibilele meciuri de baraj. Iluzionându-se că cineva o să plângă după el, Rădoi acţionează pripit, aşa cum a făcut-o de câteva ori şi ca selecţioner, iar marele perdant este chiar el.

Lucrurile sunt clare, în prima parte a mandatului său, inclusiv partida de baraj pentru Euro 2020, pierdută cu Islanda, Rădoi a arătat multe slăbiciuni şi a fost criticat pe bună dreptate având în vedere rezultatele, când lucrurile au început să meargă şi să existe o oarecare logică în exprimarea echipei, a decis să renunţe. Selecţionerul şi-a expus pe larg punctual de vedere, întărind că decizia s-a este irevocabilă: "În momentul de faţă ar trebuie să vorbim despre partidele rămase şi nu despre soarta mea. Nu încerc să pun presiune pe conducerea federaţiei să vină cu un contract... Nu vreau să creăm un alt subiect. Oricine, din luna noiembrie încolo, poate fi în faţa dumneavoastră, aşa că orice este posibil. Vreţi să mai fiu aici, după ce în tur voiaţi să-mi dau demisia? Mi-e greu să cred că după partida cu Islanda, când voiaţi să plec, acum vreţi să mai rămân la echipa naţională vreo doi ani, să mai staţi cu mine pe aici? Dacă am spus aşa, aşa e. Din luna noiembrie, echipa naţională trebuie să-şi găsească antrenor. Eu nu voi mai fi, contractul meu se termină, îmi văd de treaba mea, echipa naţională rămâne în continuare, să aduceţi pe cine vreţi dumneavoastră. Sunt 90 la sută sigur că în momentul acesta putem spera la locul al doilea.

Chiar dacă avem două partide, din punctul meu de vedere nu avem decât o finală. Dacă noi reuşim să câştigăm cu Islanda acasă şi noi mergem pentru a putea să jucăm la un baraj de campionat mondial şi mergem în Liechtenstein, cu tot respectul pentru ei, şi nu reuşim să câştigăm acolo, dacă noi avem nevoie de victorie, atunci nu avem ce să căutăm pe acel teren, nu avem ce să căutăm la un baraj de campionat mondial. Rămânem în Liechtenstein dacă e nevoie. Le-am spus şi jucătorilor, trebuie să-şi arunce ghetele, eu, legitimaţia de antrenor, cu tot respectul pentru ei. În momentul în care noi ştim că vrem să ajungem al un mondial după 24 de ani şi avem de jucat 90 de minute un meci, nu mă interesează nici dacă intră spectatorii pe teren. Va trebui să câştigăm. Marea majoritate a felicitărilor trebuie să se îndrepte către băieţi, pentru că, din punct al determinării şi al atitudinii, în aceste două partide pe care le-am avut în luna octombrie, nimeni nu ne poate reproşa absolut nimic. (...) După meciul din tur, de la Erevan, nu multă lume ne mai dădea şanse să fim pe locul 2. Acum depindem doar de noi. Din punctul meu de vedere, chiar dacă mai sunt două meciuri, mai e doar o finală. Dacă noi câştigăm acasă cu Islanda şi mergem în Liechtenstein pentru o victorie şi nu putem să o luăm, atunci înseamnă că nu avem ce să căutăm la un baraj de Cupă Mondială. Oriunde ne-am duce, dacă am avea această determinare şi atitudine, indiferent de adversar, cel puţin adversarii cu care ne putem compara, e clar că valoarea va veni mereu deasupra şi vom putea câştiga meciurile". Evident că Rădoi putea anunţa că nu doreşte prelungirea contractului după ultimul meci din grupă, dar cel mai probabil a dorit să pună presiune, nu doar pe actuala conducere a Federaţiei Române de Fotbal.

La Casa Fotbalului se fac dejB liste cu posibilii înlocuitori, nu lipsesc Hagi, Olăroiu, Petrescu, Gâlcă, dar după cum s-a mai văzut, actuala conducere a FRF are uneori capacitatea să surprindă (nu mereu plăcut) atunci când vine vorba de alegerea selecţionerilor echipei naţionale. Până atunci cel mai important este să fie câştigat următoarele două partide cu actualul antrenor, după care se pot face şi celelalte socoteli.

Ultimele partide ale grupei : 11 noiembrie: România - Islanda, Germania - Liechtenstein, Armenia - Macedonia de Nord; 14 noiembrie: Liechtenstein - România, Armenia - Germania, Macedonia de Nord - Islanda.

Clasament: Germania - 21 puncte, România - 13, Macedonia de Nord - 12, Armenia - 12, Islanda - 8, Liechtenstein - 1

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Să plece, atitudine tipica pentru noua generatie, nu suporta criticile se imbata de la cel mai mic succes.

    Pentru ca nu vom fi cap de serie la baraj o sa avem una dintre : Serbia, Croatia, Suedia, Elvetia, Scotia sau Polonia, in deplasare. Asadar, in afara de Scotia avem ZERO sanse ,punct !

    Radoi, Mutu, Bratu, Lobont sunt prea tineri si cu insuficienta experienta ca antrenori. Acum sel ectionerul ar trebui sa fie cel putin din generatia lui Hagi, care sa fi castigat campionate si sa aiba experienta internaionala ca antrenor. Burleanu si Stoichita pun doar antrenori pe care pot sa-i dirijeze cum vor ei.

    ipocrizie maxima , dupa ce au sarit pe el sa-si dea demisia , aceiasi ii reproseaza ca de ce s-a suparat , ca ar trebui sa suporte orice de la oricine . dupa ce o sa plece se va vedea ce bine- i fara el . succes Radoi , lasa jigodiile sa se manance intre ele !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb