FOTBAL ŞI BANI Calificarea - infuzie de capital, ratarea grupelor - insolvenţă sau vânzare

D.N.
Ziarul BURSA #Sport / 20 august 2015

Calificarea - infuzie de capital, ratarea grupelor - insolvenţă sau vânzare

Dubla dintre Steaua şi Rosenborg, din cadrul play-off-ului Europa League, este capitală pentru viitorul echipei bucureştene. Calificarea va aduce din bonusurile oferite de UEFA, drepturile TV şi vânzarea de bilete aproximativ 10.000.000 de euro. Ratarea grupelor Europa League poate atrage intrarea în insolvenţă sau încercarea de vânzare a echipei.

Meciul de astăzi, cu Rosenborg, este vital pentru soarta calificării. Pe lângă revanşa pentru dubla din urmă cu un deceniu, când norvegienii au stopat-o pe Steaua din drumul spre grupele Ligii Campionilor, Steaua trebuie să se bată şi pentru asigurarea confortului financiar pentru următorul sezon. Miza este una egală cu bugetul echipei pentru un sezon, 10.000.000 de euro. Banii ar veni din bonusurile oferite de UEFA, cota de market - pool şi vânzarea biletelor. În plus, ar creşte şi vizibilitatea jucătorilor ceea ce se poate concretiza în viitoare transferuri care ar aduce bani în conturile clubului. Ratarea calificării ar echivala cu dispariţia unei surse majore de venit, astfel că s-ar pune serios problema intrării în insolvenţă, ceea ce ar fi un adevărat dezastru pentru imaginea Ligii 1.

În luna iulie, după dubla cu slovacii de la Trencin, finanţatorul echipei, George Becali, a vorbit în premieră despre intrarea în insolvenţă. După ce echipa a fost eliminată din Liga Campionilor, de către Partizan Belgrad, tema insolvenţei a fost reluată. Finanţatorul a introdus în discuţie şi o altă posibilitate, declarând la TV că dacă Steaua va rata şi calificarea în grupele Europa League va scoate clubul la vânzare, 20 de milioane de euro fiind preţul cerut, iar dacă nu există niciun client atunci se va ajunge la depunerea cererii de intrare în insolvenţă: "Banii sunt scoşi pe hârtie. Suntem pe profit, dar nu i-am scos. Jucătorii sunt consideraţi mijloace fixe, adică patrimoniu. Banii sunt în jucători. Eu mai am de scos 20 de milioane de euro. Dacă văd că nu ne calificăm cu Rosenborg, fac ofertă publică: cine vrea să dea 20 de milioane, să ia Steaua şi cu asta, basta! Nu mă mai înjură pe mine ăla şi ăla, cu nervi şi jigniri. Dacă trebuie să mai dau eu bani, nu mai dau. Insolvenţa e soluţia!"

Steaua are şi alte probleme, legate de banca tehnică. Mirel Rădoi, director sportiv în organigrama clubului, care de fapt este antrenorul echipei, a fost sancţionat de UEFA cu interzicerea dreptului de a sta pe banca tehnică a echipei în meciurile din cupele europene, deoarece nu are licenţă de antrenor, a anunţat Comisia de Control, Etică şi Disciplină a forului continental. De asemenea, clubul Steaua a fost amendat cu 50.000 de euro, pentru că Rădoi ar fi încălcat regulile UEFA şi ar fi dat indicaţii jucătorilor în meciul cu Partizan Belgrad, fără să aibă acest drept. În urma acestei decizii, preşedintele Consiliului de Administraţie al FC Steaua, Valeriu Argăseală, a anunţat că Rădoi nu va sta pe banca de rezerve la meciul de astăzi, echipa urmând să fie condusă de pe marginea terenului de Masimmo Pedrazzini, care în acte apare drept antrenor principal. Partida Steaua - Rosenborg va începe la ora 21.00 şi va fi arbitrată de o brigadă din Italia cu Luca Banti la centru, ajutat la cele două tuşe de Alessandro Costanzo şi Alfonso Marazzo. Croatul Alojzije Supraha este delegatul UEFA pentru acest joc, iar grecul Georgios Bikas se va ocupa de supervizarea arbitrilor.

Tot astăzi, de la ora 19.00, în play-off-ul Europa League, va evolua şi Astra Giurgiu, care se va lupta pentru calificarea în grupe cu olandezii de la AZ Alkmaar. În tabăra giurgiuvenilor starea de spirit este cu totul alta decât la Steaua, ratarea calificării nu este privită ca o dramă, preşedintele clubului, fostul portar Daniel Coman, dând asigurări că pot fi găsite şi alte surse de finanţare dacă se pierd banii de la UEFA: "Nu cred că vom avea probleme financiare, nici dacă nu ne calificăm în grupe. Eu zic că suntem capabili să aducem bani la club, pentru a avea linişte din toate punctele de vedere". În cazul unei calificări, Astra ar urma să încaseze aproximativ 7.000.000 de euro.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Daca ratarea calificarii inseamna despartirea de Becali, atunci totri suporterii stelisti trebuie sa tina pumnii pentru norvegieni.

    Steaua nu poate valora 20.000.000 de euro in acest moment, nu are palmares, nu are istorie, nu are stadion, nici baza de antrenament, doar un lot, care poate disparea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb