FOTBAL ŞI BANI Cluburile nu renunţă la niciun cent din drepturile TV!

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Sport / 9 iunie 2015

Cluburile nu renunţă la niciun cent din drepturile TV!

Adunarea Generală a Ligii Profesioniste de Fotbal a respins, prin vot, propunerea companiei Intel Sky Broadcast LTD, deţinătoarea drepturilor TV pentru Liga 1, de a diminua contractul pentru sezonul viitor. Majoritatea cluburilor, doar două au votat pentru propunerea ISB, nu a dorit să renunţe la niciun cent, în condiţiile în care deţinătorii drepturilor ar fi cerut să plătească mai puţin cu aproximativ 6.000.000 de euro pentru sezonul 2015-2016, 21.500.000 euro în loc de 27.500.000. De asemenea, s-a decis ca sistemul competiţional pentru sezonul viitor să rămână cel votat în urmă cu un an: 14 echipe.

În acest moment, cluburile au trimis "mingea" în terenul celor de la ISB, care trebuie să-i comunice preşedintelui LPF, Gino Iorgulescu, mandatat să negocieze, dacă sunt dispuşi să respecte contractul şi colaborarea să continuie conform înţelegerii iniţiale. În condiţiile actuale, ruperea contractului ar reprezenta o mişcare extrem de riscantă pentru bugetele tuturor cluburilor care compun Liga 1. Conform preşedintelui LPF,Gino Iorgulescu, întreaga situaţie va fi lămurită în cadrul unei alte Adunări Generale, programate pe 19 iunie: "După discuţii cu cluburile am fost împuternicit să am discuţii cu ISB-ul ca aceştia să ducă la bun sfârşit contractul. Pe 19 iunie vom avea o altă Adunare Generală, să vedem dacă se va respecta contractul sau ce decizii va trebui să ia Liga Profesionistă de Fotbal. Am discutat oferta ISB, dar cluburile au decis respectarea contractului. În funcţie de discuţii, cluburile vor decide ce se va face, dacă reziliem contractul, dacă acceptăm o altă variantă. Daune se pot cere în instanţă, cu termene foarte lungi şi e clar că nu ne-ar avantaja o dispută în acest sens. Bine ar fi să se respecte contractul. Cluburile au mari probleme financiare şi pot intra în colaps dacă tergiversăm discuţiile şi nu decidem ceva clar pe 19 iunie. Am ajuns la acest parteneriat pentru că oferta a fost foarte bună. Nu cred că în cadrul unei licitaţii obţineam la fel de mulţi bani. De bine de rău, un an au fost luaţi bani buni, care au permis cluburilor să termine campionatul. (...) Contractul este unul cu garanţii, pe 15 iunie ISB trebuie să dea garanţiile, 17.000.000 de euro, dacă nu vin aceşti bani vom lua o hotărâre în Adunarea Generală. Dacă se va rupe contractul avem o problemă foarte mare, până la această oră nu avem o altă ofertă. Dacă acest sistem competiţional cu 14 echipe şi play-off şi play-out se va dovedi un eşec cu siguranţă că îl vom schimba anul viitor". Potrivit secretarului general al LPF, Iustin Ştefan, contractul nu poate fi modificat unilateral şi consideră că este unul foarte bine făcut. Conform unor surse, în ciuda pierderilor financiare înregistrate în ultimul an, ISB va respecta înţelegerea cu LPF şi sezonul viitor, când speră să înregistreze profit.

Drepturile TV au constituit pentru Liga Profesionistă de Fotbal o sursă constantă de bani, dar şi de probleme, din cauza modului în care acestea au fost vândute în ultimul deceniu. Liga Profesionistă de Fotbal a fost sancţionată la începutul acestui an cu 185.664 lei pentru că nu a respectat angajamentele luate în perioada când acest for era condus de Dumitru Dragomir, este vorba de precedentul contract semnat de LPF cu compania RCS & RDS. Consiliul Concurenţei a anunţat, în ianuarie, că a sancţionat Liga Profesionistă de Fotbal pentru faptul că nu şi-a respectat angajamentele luate: "În ceea ce priveşte LPF, aceasta a fost sancţionată cu 185.664 lei pentru că nu a respectat angajamentele pe care şi le-a asumat, referitoare la drepturile de difuzare a meciurilor de fotbal în sezoanele competitionale 2011- 2012, 2012 - 2013, 2013-2014. Consiliul Concurenţei a constatat că LPF a încălcat angajamentele prin faptul că nu a vândut drepturile de televiziune aferente pachetelor 3, 4, 5, 6, 7 şi 9 prin intermediul unei licitaţii deschise, transparente şi nediscriminatorii, ci sub forma unui singur pachet de drepturi. De asemenea, LPF a cesionat anumite categorii de drepturi cu caracter exclusiv, deşi angajamentele asumate prevedeau cesionarea cu titlu neexclusiv a acestor categorii de drepturi. În ceea ce priveşte drepturile de transmisie directă radio, LPF le-a cesionat exclusiv către Societatea Română de Radiofuziune, printr-un contract încheiat pe o perioada de 3 (trei) ani, neexistând o pachetizare a meciurilor. În prezent, Consiliul Concurenţei derulează o nouă investigaţie asupra modului în care LPF a vândut drepturile de televizare ale meciurilor din cadrul competiţiei Liga I. Această investigaţie a fost declanşată în urma unei plângeri. Liga Profesionistă de Fotbal a vândut drepturile de televizare ale meciurilor de fotbal ce se desfăşoară în cadrul competiţiei Liga I către compania Intel Sky Broadcast LTD, pentru o perioadă de 5 ani. Compania a decis să le valorifice prin intermediul a două posturi de televiziune în regim "cu plată" (n.r. posturile sunt Look TV şi Look Plus). Investigaţia nu vizează modalitatea în care compania Intel Sky Broadcast LTD valorifică aceste drepturi de televizare, ci comportamentul membrilor LPF. Autoritatea de concurenţă acceptă angajamente doar în situaţia în care acestea sunt o măsură mai eficientă decât continuarea investigaţiei".

Liga Profesionistă de Fotbal a anunţat pe 4 martie 2014 că a semnat un parteneriat media pe cinci ani cu firma Intel Sky Broadcast din Malta, având ca obiect comercializarea drepturilor de difuzare a meciurilor din Liga I. Conform contractului, Liga Profesionistă de Fotbal va încasa anual de la Intel Sky Broadcast suma netă de 27.500.000 de euro pe sezon în cei cinci ani. În mai 2014, grupul RCS & RDS a depus o plângere la Consiliul Concurenţei împotriva LPF, susţinând că vânzarea drepturilor de difuzare a meciurilor s-a făcut cu încălcarea legislaţiei în vigoare. Pe 30 iulie 2014, Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie în urma acestei plângeri. Look TV şi Look Plus, posturi deţinute în trecut de Arpad Paszkany, dar care între timp şi-au schimbat acţionariatul, au transmis în exclusivitate turul ediţiei trecute de campionat. În ianuarie 2015, deţinătorii drepturilor au parafat o înţelegere cu RCS & RDS, conform căreia şi Digi Sport să transmită partidele din Liga 1 şi Cupa Ligii până în 2019.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb