FOTBAL ŞI BANI Drepturile TV încaieră cabliştii cu Liga şi clienţii

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Sport / 14 iulie 2014

Drepturile TV încaieră cabliştii cu Liga şi clienţii

Fotbalul autohton produce scandaluri chiar şi când este în vacanţă. Vânzarea drepturilor TV ale Ligii 1 şi difuzarea acestora a reuşit să-i "încaiere" pe cablişti, să provoace un scandal între Liga Profesionistă şi compania care a difuzat meciurile în ultimii ani şi nu în ultimul rând să creeze tensiune între viitorul difuzor şi clienţii acestuia.

Ce începe prost se termină şi mai prost. La umbra alegerilor tensionate de la Federaţia Română de Fotbal, care au avut loc în luna martie, Liga Profesionistă a semnat, într-un anonimat suspect, un parteneriat media valabil cinci ani cu firma Intel Sky Broadcast din Malta, având ca obiect comercializarea drepturilor de difuzare a meciurilor din Liga I. Conform contractului, Liga Profesionistă de Fotbal va încasa anual de la Intel Sky Broadcast suma netă de 27.500.000 de euro pe sezon în cei cinci ani. Pe 2 aprilie, televiziunile Look TV şi Transilvania Live au anunţat că au încheiat un memorandum de înţelegere cu Intel Sky Broadcast Ltd. privind difuzarea în direct a meciurilor de fotbal din campionatul Liga I şi Cupa Ligii şi din acest moment au început scandalurile.

LPF vs RCS&RDS

În luna mai, grupul RCS & RDS, a depus o plângere la Consiliul Concurenţei împotriva LPF, susţinând că vânzarea drepturilor de difuzare a meciurilor s-a făcut cu încălcarea legislaţiei în vigoare. Abia săptămâna trecută Liga profesionistă de Fotbal a oferit un comunicat vizavi de acţiunile RCS & RDS, încercând să lanseze nişte punţi de comunicare. În comunicat, printre altele, LPF susţine: "RCS & RDS faţă de acţiunile companiei RCS&RDS din ultima perioadă prin care aceasta încearcă să manipuleze opinia publică şi justiţia din România în legătură cu pretinse încălcări ale legislaţiei concurenţei de către Liga Profesionistă de Fotbal, vă aducem la cunoştinţă următoarele: Compania RCS&RDS a cunoscut încă din data de 2 aprilie 2014 că partenerul media al Ligii Profesioniste de Fotbal, compania Intel Sky Broadcast Ltd, a iniţiat negocieri cu distribuitorii de servicii de programe audiovizuale, prin intermediul unei cereri publice de oferte, în vederea difuzării meciurilor din cadrul competiţiei Campionatul Naţional "Liga I". În acest sens, compania RCS&RDS a avut şi are în continuare posibilitatea de a se adresa reprezentantului Intel Sky Broadcast Ltd în România, respectiv Societatea de Avocaţi "Ţuca, Zbârcea şi Asociaţii", pentru a purta negocieri cu privire la difuzarea jocurilor din competiţia Campionatul Naţional "Liga I". RCS&RDS a transmis Ligii Profesioniste de Fotbal mai multe scrisori cu singurul scop de a încerca, cu rea-credinţă, preconstituirea unor mijloace de probă pentru iniţierea unor demersuri neîntemeiate în justiţie, lăsând impresia lipsei unei intenţii serioase de a găsi soluţii pentru difuzarea jocurilor din cadrul competiţiei Campionatul Naţional "Liga I" şi în sezonul 2014/15.(...) În final, faţă de buna colaborare care a existat de-a lungul timpului între Liga Profesionistă de Fotbal şi compania RCS&RDS, ne manifestăm speranţa că reprezentanţii acestei companii vor renunţa la demersurile şicanatorii şi vădit nelegale îndreptate împotriva Ligii Profesioniste de Fotbal şi avem încredere că vor găsi soluţiile comerciale pentru ca abonaţii RCS&RDS să poată viziona şi pe mai departe meciurile din Campionatul Naţional".

UPC vs abonaţi

După o campanie publicitară extinsă, în care a anunţat că în următorii cinci ani fotbalul din Liga 1 va fi văzut la UPC, compania de cablu a trecut la primele măsuri care îi vizează pe clienţii actuali. Astfel, toţi abonaţii UPC au fost anunţaţi că vor primi "pachetul fotbal" gratuit în luna iulie. Până la 1 august abonaţii trebuie să anunţe dacă mai vor pachetul sau nu, în caz că nu fac acest lucru la următoarea factură vor trebui să achite 10 lei în plus la abonament, atât cât costă "pachetul fotbal". Această măsură i-a nemulţumit pe mulţi dintre abonaţii UPC. "Am 67 de ani şi în viaţa mea nu m-am uitat la fotbal, de ce să mă aboneze ei la un pachet care nu mă interesează? Normal era să mă întrebe dacă vreau sau nu.", ne-a declarat doamna Ioniţă, din Bucureşti. Câteva răspunsuri a oferit compania pentru paginademedia.ro: "Comunicam permanent cu clienţii noştri, suntem la curent cu dorinţele lor şi cunoaştem interesul crescut pentru fotbal, de aceea am ales să le oferim tuturor clienţilor de televiziune digitală acces gratuit, timp de o lună, la cele trei canale - Look TV, Look TV HD si Look Plus HD. Decizia de păstrare sau dezactivare a pachetului opţional le aparţine în totalitate. Clienţii pot alege în orice moment dezactivarea sau reactivarea acestui pachet opţional. UPC a pus la dispoziţia lor o serie de metode simple şi accesibile: apel la număr gratuit, accesarea paginii web dedicate, SMS cu tarif normal". O parte dintre clienţi susţin că aceeaşi schemă a fost făcută şi cu o extraopţiune de internet, gratis o lună, după care dacă abonatul nu o dezactiva era taxat cu 5 lei lunar.

RCS&RDS vs UPC

Compania RCS&RDS nu a ratat momentul să atace concurenţa. Astfel că pe site-ul digi24.ro a apărut o ştire care anunţă că "UPC creşte automat facturile de la 1 august" : "Factura abonaţilor UPC creşte automat de la 1 august. Compania de cablu a introdus în abonamentele clienţilor opţiunea extra fotbal, fără să-i întrebe dacă vor acest lucru. Ademeniţi cu o lună gratis pentru această nouă opţiune, abonaţii sunt înştiinţaţi prin poştă că, dacă nu vor opţiunea extra fotbal, trebuie să ceară dezactivarea acesteia. În caz contrar, vor plăti câte 10 lei pe lună în plus la abonament. Practic, de luna viitoare, clienţii UPC primesc facturi mărite pentru un serviciu pe care nu l-au solicitat. Li se acordă o lună gratis, după care sunt puşi la plată. Câte 10 lei pe lună. De spus că luna gratis este iulie, luna în care nu există competiţii fotbalistice. Abonaţii UPC pot totuşi să renunţe la pachetul extra, în cazul în care nu şi-l doresc, apelând două numere de telefon. Această manevră comercială apare în contextul discutabil al încredinţării directe a drepturilor de difuzare a Ligii 1, procedură care, până acum, se realiza transparent, în baza unor licitaţii". O precizare este necesară, în luna iulie se desfăşoară partide din Cupa Ligii şi este programată prima etapă a Ligii 1.

Întreaga poveste legată de difuzarea partidelor din Liga 1 este departe de a se fi terminat, este aşteptată în continuare poziţia Consiliului Concurenţei, dar sunt de urmărit şi paşii pe care îi vor face cei de la RCS&RDS şi Romtelecom, pentru că în mod evident au numeroşi abonaţi care îşi doresc să urmărească partidele din Liga 1, abonaţi care pot migra către concurenţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb