FOTBAL ŞI BANI Insolvenţa cluburilor, drum cu sens unic!?!

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Sport / 31 martie 2015

Insolvenţa cluburilor, drum cu sens unic!?!

Intrarea în insolvenţă a unui club de fotbal este văzută de iubitorii acestui sport drept un semnal clar că urmează desfiinţarea. Fără exemple pozitive, insolvenţa pare un drum cu sens unic, o simplă găselniţă pentru amânarea sfârşitului.

Dinamo Bucureşti este primul club care este destul de aproape să iasă din insolvenţă, în această săptămână, joi, urmând ca Tribunalul Bucureşti să se pronunţe în acest caz. Dacă echipa din Şoseaua Ştefan cel Mare reuşeşte finalizarea cu succes a acestui demers, semnalul este unul foarte bun şi pentru celelalte echipe aflate în această situaţie, care la nivelul primei ligi este una dezastruoasă, în condiţiile în care aproape jumătate dintre cluburile care o compun se află în această stare. CFR Cluj, Dinamo, Oţelul, Rapid, Universitatea Cluj, Petrolul Ploieşti, FC Braşov sunt în stare de insolvenţă în acest moment. Trei dintre aceste formaţii ( CFR Cluj, Petrolul Ploieşti şi FC Braşov) încă nu au plan de organizare confirmat de administratorul sindic, aşa că nu se poate discuta prea curând de ieşirea din insolvenţă. Faptul că mai multe echipe care au apelat la această portiţă ( Poli Timişoara, FC Argeş, Gloria Bistriţa, UTA ...) au dispărut de pe harta fotbalului mare reprezintă un semnal foarte prost.

La începutul acestei luni preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Gino Iorgulescu, anunţa că forul pe care îl conduce a trimis o adresă la UEFA, pentru a afla dacă grupările din Liga I aflate în insolvenţă pot participa în sezonul viitor al cupelor europene. Răspunsul a sosit săptămâna trecută, forul continental întărind ceea ce deja se ştia, cluburile respective nu pot participa în ediţia viitoare a cupelor europene. Pe plan intern, lucrurile nu sunt foarte clare. Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a anunţat că până la finalul lunii aprilie se vor lua nişte decizii care să lămurească situaţia: "În două-trei săptămâni ne vom putea asuma nişte decizii în ceea ce priveşte insolvenţa. Dacă echipele vor fi retrogradate în cazul în care intră în insolvenţă, va trebui să vedem când vor fi retrogradate, imediat ce intră în insolvenţă.

Atunci va fi afectat sistemul competiţional, iar televiziunile nu vor mai da banii, sau la finalul sezonului, iar atunci va fi afectată integritatea competiţiei, pentru că jucătorii vor şti că oricum vor retrograda". În schimb, Viorel Duru, directorul Administraţiei de Licenţiere din cadrul FRF, a explicat, într-o declaraţie acordată Mediafax, că sancţiunile se aplică în etape şi sunt prevăzute în manualul de licenţiere şi de fair-play financiar: "Începând cu acest an, în procesul de licenţiere aplicăm noile sancţiuni. După cum ştiţi, s-a renunţat la sancţiunea cu retrogradarea pentru cluburile în insolvenţă şi s-a introdus depunctarea. Aşa că un club în insolvenţă, fără plan de reorganizare confirmat de instanţă, care aplică pentru licenţa de Liga I, ediţia 2015-2016, va fi penalizat cu 3 puncte la 30 aprilie, iar dacă nu îşi achită datoriile până la 20 mai va fi din nou sancţionat cu 1 punct. Dacă la 30 iunie, dată de referinţă în regulamentul de fair-play financiar pe care îl vom aplica în premieră anul acesta, clubul în cauză are datorii pe care nu şi le achită până la 30 septembrie, va fi sacţionat cu 1 punct. Apoi, un nou termen este 30 octombrie, dată care îi va aduce alte 2 puncte penalizare. Ţinând cont că la fiecare dată se aplică ambele criterii, mai exact datorii către alte cluburi şi datorii către angajaţi, un club în insolvenţă fără plan de reorganizare confirmat poate ajunge la o penalizare totală de 14 puncte".

Din nefericire, există informaţii că în următoarea perioadă alte două cluburi, din prima jumătate a clasamentului actual, se pregătesc să intre în insolvenţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb