Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal (FRF) a decis ca începând din sezonul 2021-2022 licenţierea pentru Liga I să depindă şi de punctajul academiei fiecărui club din primul eşalon. Federaţia Română de Fotbal a anunţat încheierea procesului de clasificarea a academiilor de fotbal pentru copii şi juniori pentru sezonul 2019-2020. FRF a demarat în 2019 procesul de clasificare pe baza standardelor de calitate a academiilor, cluburilor cu activitate de copii şi juniori şi centrelor pentru fotbal juvenil din ţara noastră. Proiectul a fost configurat cu sprijinul companiei olandeze NMC Bright, care are peste 15 ani de experienţă în evaluarea, clasificarea şi activitatea de consultanţă a academiilor de fotbal europene. Până la 15 martie 2019, cluburile doritoare s-au putut înscrie în procedura de evaluare. În şedinţa Comitetului Executiv s-a decis ca începând din sezonul 2021-2022, pentru a primi Licenţa de Liga I, cluburile din primul eşalon au nevoie de un punctaj al academiei de copii şi juniori de minimum 60 de puncte din cele 100 posibile. Evaluarea academiilor este un proces ce va avea loc anual.
Pe de altă parte, Comitetul Executiv al FRF a aprobat măsurile de dezvoltare a fotbalului feminin prin intermediul cluburilor cu echipe participante în Liga I. Începând cu sezonul 2020/2021, toate echipele care vor activa în campionatul Ligii I trebuie să îndeplinească cerinţa de a înregistra minimum 20 de jucătoare care să evolueze în Campionatul Naţional U15 feminin. Aceasta este o condiţie obligatorie pentru primirea licenţei de a evolua în Liga I. Echipele au posibilitatea de a semna un protocol de colaborare cu un club de fotbal feminin din Liga 1, Liga 2 sau Liga 3, caz în care echipa va participa în competiţiile de junioare cu numele clubului de Liga 1 masculin. Finanţatorul formaţiei FCSB, George Becali, a anunţat că va contesta în instanţă decizia Comitetului Executiv al FRF cu privire la condiţia obligatorie pentru obţinerea licenţei ca toate grupările din Liga I să aibă echipe de fotbal feminin, din sezonul 2020/2021: "Eu sunt gata să mă duc la judecător să întreb: «A exis-tat pe globul pământesc cineva care să te oblige să faci ceva ce nu vrei să faci? Noi nu mai avem demnitate. Are legătură cu demnitatea, în toată lumea ăia fac fotbal feminin că vor să facă. Eu nu spun că nu las femeile să joace fotbal. Le las, dar cine vrea să finanţeze asta?!» Facem competiţii, cum are federaţia competiţii separate, dar nu poţi să mă obligi pe mine ca să fac ceva ce nu-mi place. (...) La regula under 21 n-am contestat-o că ne-a păcălit. Asta o contest. Aici e vorba de hotărârea Comitetului Executiv, care se atacă la instanţele de judecată. E o hotărâre adminis-trativă, nu sportivă. Aşa se atacă. Dacă judecătorul spune aşa, după aia, eu, Becali... pentru mine e simplu: eu mă duc, cum se numeşte echipa asta de femei? SC Bucureşti 1975 de exemplu, îţi dau 10.000 de euro să te cheme FCSB. Îi cheamă FCSB şi n-am treabă cu ei. Am terminat cu nebuniile".
Federaţia speră ca aceste măsuri să contribuie la dezvoltarea fotbalului autohton, pe toate direcţiile sale, în timp ce reprezentanţii multor cluburi de Liga 1 consideră că le îngreunează activitatea şi nu vor avea efectul scontat.