FOTBAL ŞI BANI Mai scump, dar mai puţin valoros

D.N.
Ziarul BURSA #Sport / 1 iulie 2015

Mai scump, dar mai puţin valoros

Cluburile autohtone primesc anul acesta de la televiziuni cele mai mari sume oferite până acum pentru o ediţie de campionat. Primele tranşe au fost virate încă de ieri, iar cluburile nou promovate au avut surpriza să constate că vor încasa cu aproximativ 400.000 de euro mai mult decât se aşteptau atunci când au promovat pe prima scenă. Situaţia este însă una paradoxală, televiziunile plătesc mai mulţi bani pentru un produs care este în mod evident mai slab valoric decât în urmă cu un an sau doi. Nu e vorba de dispariţia de pe prima scenă a unor cluburi de tradiţie, foste campioane (Rapid, Oţelul Galaţi), ci de faptul că mulţi jucători peste media campionatului au decis în acest an să părăsească Liga 1 (Texeira, Prepeliţă, Arlauskis, Sepsi, Bumba, Deac, Chanturia, Dore, Fatai, Laban, Astafei... ). Echipele nu au reuşit să facă achiziţii la nivelul plecărilor şi cu siguranţă că acest fapt diminuează valoarea competiţiei interne.

Preşedintele Ligii Profesioniste, de Fotbal, Gino Iorgulescu, a făcut un anunţ mai puţin obişnuit pentru o competiţie normală, acela că echipele au solicitat ca sumele pe care le primesc din drepturile TV să nu fie făcute publice: "Cluburile au solicitat să nu dăm sume, cât ia campioana sau ocupanta unui alt loc, pentru că au probleme cu acţionarii, cu sponsorii, şi nu vor să se creeze discuţii. Dar putem să spunem doar că nou-promovatele iau anul acesta în jur de 1.200.000 euro fiecare. Cu această sumă, cluburile mai mici îşi acoperă aproximativ 70 % din buget, iar cele din partea de sus a clasamentului 50 %". O lipsă de transparenţă demnă de o cauză mai bună, lăsându-se să se înţeleagă că fanii unei echipe şi publicul larg în general nu ar trebui să afle cât încasează o echipă din drepturile TV, ce buget are şi dacă un acţionar investeşte sau nu investeşte într-o echipă în numele căreia vorbeşte pe toate canalele.

Un alt aspect legat de tranşele în care banii vor ajunge la cluburi în următorul sezon a fost explicat de Gino Iorgulescu în cadrul unei conferinţe de presă: "Grila TV pentru următoarele sezoane competiţionale a fost aprobată de Adunarea Generală. Liga a hotărât ca în sezonul regulat, să fie împărţiţi banii la fel ca anii trecuţi, adică 30 % în mod egal şi 70 % în funcţie de clasamentul din anul precedent. În ceea ce priveşte rata a doua a contractului, va fi împărţită egal, 50 % cu 50 %. Prin urmare, cei 50 % rezervaţi celor şase echipe din play-off după acelaşi sistem: 30 % în mod egal şi 70 % în funcţie de clasamentul de la finalul sezonului regulat. Celelalte 50 de procente se vor împărţi după acelaşi principiu, 30 % cu 70 %, celor opt echipe din play-out. Am hotărât aşa pentru că anul trecut echipele din prima parte a clasamentului au făcut un compromis şi au acceptat ca aceşti 30 % să se împartă în mod egal, ca să se ajute mai mult cluburile din partea a doua a clasamentului, cu condiţia ca anul acesta să se recupereze pierderea de anul trecut. Cluburile trebuie să factureze, iar noi le vom vira banii. În ianuarie, când intră rata a doua, atunci vom da o parte din bani în ianuarie, să zicem cât ia o nou-promovată, 600.000 de euro, iar diferenţa o să o dăm când se termină sezonul regulat, adică în februarie".

Cluburile din Liga I vor câştiga cu 5.750.000 de euro mai mult din drepturile TV, având în vedere că ediţia de campionat care va începe săptămâna viitoare se va desfăşura după noul sistem play-off / play-out, la start urmând să se alinieze cu patru formaţii mai puţin decât în sezonul trecut, 14 în loc de 18. Noua ediţie de campionat va debuta vineri 10 iulie, cu partida FC Voluntari - CSMS Iaşi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb