FOTBAL ŞI BANI Miză uriaşă pentru echipa naţională!

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Sport / 15 noiembrie 2013

Miză uriaşă pentru echipa naţională!

Primul episod din dubla deceniului la fotbal se consumă astăzi în Grecia. Meciul de baraj dintre echipa naţională a ţării noastre şi formaţia similară a Greciei reprezintă o şansă enormă pentru fotbalul autohton de a se redresa din punct de vedere sportiv şi financiar, asanarea morală este de lungă durată şi nu poate fi rezolvată pe gazon. Faptul că după 12 ani echipa naţională se află la aproximativ 180 de minute de un turneu final de Campionat Mondial reprezintă un mare pas înainte. Miza este uriaşă, o calificare aducând milioane de euro către Federaţia Română de Fotbal şi alte zeci de milioane către cluburi din eventualele transferuri ale unor jucători care au şansa să-şi demonstreze calităţile în faţa întregii lumi.

Conform statisticilor, Grecia porneşte cu un uşor avantaj. Din punctul de vedere al valorii loturilor, adversarii noştri de azi stau mult mai bine : România - 55.950.000 euro, Grecia- 71.450.000 euro. Cei mai bine cotaţi jucători ai celor două echipe sunt Gabriel Torje (4.000.000 euro) şi Konstantinos Mitroglu (4.500.000 euro), valorile sunt relativ apropiate, dar destul de mici în comparaţie cu liderii majorităţii echipelor deja calificate la turneul final. În clasamentul coeficienţilor FIFA, Grecia se clasează pe locul 15, în timp ce ţara noastră se afă 14 locuri mai jos. Acestea sunt doar câteva date, dar din fericire pe teren pot apărea oricând surprize. Dacă echipa naţională se află la capătul unui deceniu foarte slab din punct de vedere al rezultatelor, grecii au traversat cei mai buni 10 ani din istoria fotbalului lor, perioadă încununată cu un titlu european. Din fericire echipa Greciei este una îmbătrânită, iar acest lucru a început să se vadă în exprimarea greoaie a echipei, care reuşeşte cu greu să marcheze, chiar şi în meciuri cu echipe mai slab cotate. Partea proastă este că la fel de greu primeşte gol.

Victor Piţurcă este convins că selecţionerul Greciei nu are cu ce să-l surprindă din punct de vedere tehnico-tactic: "E foarte circumspect antrenorul Greciei după meciul jucat anul trecut cu noi. Echipa Greciei a jucat cu noi în acel meci amical exact cum au făcut-o de-a lungul preliminariilor din grupa lor. Am făcut un joc foarte bun, am reuşit să marcăm şi ne-am mai creat destul de multe ocazii. Nu cred că va mai fi acelaşi scenariu, dar sper să fie. Ne gândim tot timpul de ce manieră vor juca grecii, însă ei au un joc specific al lor din care cu greu mai pot ieşi. Eu cred că vor juca de aceeaşi manieră în care au făcut-o în ultimii doi ani. E mai greu să vină cu altceva în plus. Sunt două jocuri şi trebuie să fiu extrem de atent, amândouă meciurile trebuie jucate la aceeaşi intensitate. Îmi doresc să marcăm în Grecia, să vedem dacă vom reuşi. Dacă am ajuns aici, atunci este cel mai important meci pentru noi. Nu ştiu dacă lumea va ieşi în stradă, dar cu siguranţă vom face români fericiţi şi ăsta este un motiv pentru care aş fi fericit dacă reuşim calificarea. Îmi doresc să marcăm în Grecia". Jucătorii noştri sunt conştienţi că grecii au avantajul experienţei, Răzvan Cociş spunând că aceasta poate fi o armă cu două tăişuri: "Ar fi bine ca grecii să ne ia de sus, ar fi un avantaj pentru noi. Ştim ce joacă, ştim că sunt o echipă ambiţioasă, că joacă de mult timp împreună. Joacă destul de mult defensiv, se agaţă de orice. Se poate spune că e meciul carierei pentru majoritatea dintre noi. Suntem câţiva care am fost şi la Campionatul European, dar Campionatul Mondial este cotat mai bine. Nu e o performanţă calificarea la baraj, dar e un lucru bun pentru că mulţi nu credeau că se va putea ajunge aici. Deci trebuie să ne mulţumim şi cu lucrul ăsta. Iar dacă suntem aici trebuie să dăm mai mult de 100 % pentru a ne califica". Atacantul grec Dimitrios Salpingidis (PAOK Salonic) a declarat că Naţionala Greciei este foarte motivată şi va încerca să câştige ambele meciuri: "Am evitat Franţa şi Suedia la baraj, dar asta nu înseamnă că meciurile cu România vor fi simple. Şansele sunt 50-50. Teoria «dacă nu pot câştiga un meci, măcar să nu-l pierd» e corectă, dar niciodată nu ştii ce surprize îţi rezervă partida. Vom încerca să câştigăm ambele meciuri cu România. Nu se pot face predicţii, într-o fază, într-un moment, o greşeală poate schimba totul. Suntem foarte motivaţi, vom da totul pentru calificare şi sperăm ca noi să fim cei care obţinem biletele pentru Brazilia. Îmi aduc aminte de România generaţiei lui Hagi, un fotbalist uriaş, l-am admirat încă din copilărie".

Partida de astăzi va începe la ora 21.45 şi se va disputa pe Stadionul Giorgios Karaiskakis din Pireu, fiind condusă de o brigadă din Portugalia, alcătuită din Pedro Proenca Oliveira Alves Garcia (central), Bertino Cunha Miranda (arbitru asistent 1), Jose Tiago Garcias Bolinhas Trigo (arbitru asistent 2) şi Nuno Duarte Pereira Gomes (rezervă).

Militarii Batalionului 151 Infanterie, "Lupii negri", care se află în teatrul de luptă din Afganistan, le-au transmis jucătorilor naţionalei României un mesaj video de încurajare pentru barajul de calificare la Campionatul Mondial. Dotaţi cu steaguri şi cu un fular pe care era imprimat mesajul "Hai, România!", "Lupii negri" şi-au încurajat naţionala ca nişte veritabili suporteri aflaţi pe stadion.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb