FOTBAL ŞI BANI Tiki - taka a abdicat, trăiască noul rege, Felipe al VI-lea!

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Companii #CM Fotbal 2014 / 20 iunie 2014

Tiki - taka a abdicat, trăiască noul rege, Felipe al VI-lea!

"Dictatura" fotbalistică a Spaniei a fost stopată în această săptămână, campioana en-titre fiind eliminată de la Mondialul brazilian, după două înfrângeri drastice, 1-5 cu Olanda şi 0-2 cu Chile. Chiar dacă nu e o premieră, Spania este a patra campioană eliminată în faza grupelor, după Brazilia (1966), Franţa (2002) şi Italia (2010), trebuie spus că în momentul "căderii" reprezentativa iberică este şi dublă campioană europeană, acest lucru mărind şocul eşecului prematur. Imperiul fotbalistic spaniol s-a prăbuşit exact în ziua în care Juan Carlos a semnat decretul de abdicare, Felipe al VI-lea de Burbon a devenit regele Spaniei, după ce a depus, ieri, jurământul, în cursul unei ceremonii sobre.

Din punct de vedere al cifrelor Spania domina tot înainte de startul turneului final, inclusiv în ceea ce priveşte valoarea de piaţă a jucătorilor care alcătuiesc lotul lărgit: 751.000.000 euro. În materie de fotbal la nivel de club lucrurile au fost tranşate de spanioli în acest an, Real Madrid a cucerit Liga Campionilor, FC Sevilla este deţinătoarea Europa League, iar Supercupa Europei va fi disputată de aceste două echipe. Până în această săptămână şi la nivel de echipă naţională lucrurile au mers din plin, Spania a câştigat tot ce se putea câştiga în ultimii şase ani, Campionatul European (2008 şi 2012), Campionatul Mondial (2010). În doar şase zile mândria fotbalistică spaniolă a suferit două lovituri grele, care au dus la ratarea calificării, astfel că meciul cu Australia, ultimul din cadrul grupei, a devenit un simplu amical. Vicente Del Bosque, selecţionerul Spaniei, a căutat câteva explicaţii pentru acest eşec usturător: "Am pus suflet, dar ne-a lipsit ceva, ar fi trebuit să ne dorim mai mult. Au fost mai buni decât noi, aşa că probabil că eliminarea este corectă. Noi nu am fost deloc eficienţi la finalizare. Echipa a avut caracter, însă cred că şi ghinionul a avut un cuvânt greu de spus. Încă nu vreau să vorbesc despre viitorul meu şi al echipei naţionale. Nu e momentul potrivit acum pentru asta".

Aşa cum era de aşteptat, presa din întreaga lumea a acordat deja spaţii largi acestui eşec prematur, al unei echipe ce părea în urmă cu o săptămână de neîvins, presa spaniolă alternând tonul compătimitor cu criticile nemiloase. AS are un ton melancolic: "A fost frumos atât cât a ţinut. S-a închis un cerc şi încep discuţiile despre ce va urma", în timp ce Marca nu iartă jocul slab din meciul cu Chile: " Campionii au fost eliminaţi de la CM după ce s-au făcut de râs şi cu Chile". "Spania a fost precum Titanicul", a titrat El Pais. Mundo Deportivo: "Venită la Mondial ca mare favorită, Spania a fost scoasă pe uşa din dos. Actualii jucători ar trebui să-şi pună întrebări, nu să caute scuze. Trebuie să trăim în prezent şi putem spune că Spania a devenit o caricatură a celei care a triumfat în trecut". "Tiki-taka a murit", a titrat Bild, L'Equipe vorbeşte de o problemă a campioanelor mondiale : "Spania a depus coroana. Să fii campion mondial nu te protejează de nimic. A treia oară în ultimele 4 ediţii de CM, deţinătoarea trofeului iese din faza grupelor, ca Franţa în 2002 şi Italia în 2010", iar Gazzetta dello Sport admite că ultimele două meciuri reprezintă începutul sfârşitului pentru un sistem de succes: "Dezastru pentru Spania. Final trist pentru o Spania care a câştigat totul. Final pentru tiki-taka".

Un colos fotbalistic a căzut, în mai puţin de trei săptămâni vom vedea cine îi ia locul.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Asteptam sa abdice Mondialii autohtoni ca sa mai avem si noi fotbal!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb