Fotbalul fără spectatori în tribune îşi pierde mare parte din farmec. La această concluzie au ajuns atât cei implicaţi în fenomen, de la fotbalişti la oficiali, cât şi telespectatorii. Liga Profesionistă de Fotbal insistă pe lângă autorităţi în legătură cu revenirea publicului în arenele fotbalistice, mai ales că în ultimele săptămâni autorităţile au făcut mai mulţi paşi pe drumul revenirii la normalitate. Dincolo de dorinţe, în plan realist, a fost avansat şi un termen: luna aprilie. Carol Eduard Novak, Ministrul Tineretului şi Sportului consideră că scenariul cel mai plauzibil pentru a realiza visul fanilor este luna aprilie, dar totul depinde şi de evoluţia pandemiei şi de consultările cu specialiştii din Ministerul Sănătăţii: "Cu puţin noroc şi calm în două luni vom ajunge la o oarecare normalitate, dacă evoluam cu vaccinarea". Conducerea LPF consideră realistă propunerea, iar secretarul general, Justin Ştefan, apreciază deschiderea ministrului la dialog: "În ceea ce priveşte aducerea spectatorilor pe stadion trebuie să fac o precizare clară. Nu fac o propunere populistă, înainte trebuie să avem o discuţie cu MTS, cu Ministerul Sănătăţii, să evaluam situaţia, să vedem regulile de deschidere, capacitatea stadioanelor, blocarea scaunelor dezafectate, verificarea temperaturii. Există deja reguli de la UEFA şi asta vrem să discutăm cu MTS, mă bucur pentru deschiderea domnului Novak şi mă bucur că avem un dialog. Este un plan foarte bun. Suporterii trebuie să fie în stadioane, iar dacă facem o schemă foarte bine organizată, nu ar fi problemă de a pune în pericol sau de a alimenta pandemia. Am discutat cu domnul Burleanu despre EURO 2020, azi (n.r. Ieri) avem şedinţă la Ministerul Sănătăţii, cu domnul Voiculescu, pentru testele rapide, costă foarte mult testele actuale. Domnul Voiculescu a fost foarte deschis şi a inclus în valul II sportivii calificaţi la Olimpiadă şi azi discutăm despre redeschiderea stadioanelor. Noi dorim să avem spectatori! (...) Aş zice că ar fi un termen fericit identificat de domnul Novak, e clar că nu poţi deschide stadioanele de azi pe mâine, e nevoie de o planificare. Deschiderea înainte de EURO 2020 ar fi o soluţie de probă, dacă vom avea spectatori din luna aprilie este bine, încep să fie temperaturi mai bune, nu cred că este absolut nicio problemă."
Anterior, Justin Ştefan a făcut şi o comparaţie cu alte locuri aglomerate: "Am făcut o comparaţie cu pârtiile de schi, am fost în Poiana Braşov, am, văzut că se schiază în linişte acolo, e aglomeraţie, am văzut îmbulzeli la telescaune. Acele pârtii de schi sunt active şi atunci nu înţeleg de ce pe alea le ţinem deschise şi stadioanele... Atenţie! Acolo nu e controlat, în sensul că nu poţi să vezi ce face fiecare, pe când într-un stadion... Lucrurile pot fi controlate mult mai bine. Şi nu înţeleg de ce stadiaoenle le ţinem închise sau măcar hai să ne întâlnim şi să facem un plan. Pentru că incertitudinea asta nu face bine nimănui. Oamenii nu mai au răbdare şi au nevoie de clarificări. Sunt cluburi care au foarte mulţi suporteri. Ai Craiova, ai Dinamo, ai Arad, ai Sepsi, ai FCSB, cluburi din ligile inferioare, Rapid, Steaua Bucureşti. Nimeni nu le spune nimic şi e ca şi cum aceste milioane de suporteri nu ar exista şi nu sunt ai nimănui. Am realizat că nimeni nu i-a preţuit vreodată pe fanii ăştia. În fotbalul românesc asta a fost o problemă. (...) Deschiderea stadioanelor ar reprezenta şi un exerciţiu pentru Euro 2021. Dacă deschidem stadioanele din timp, vom avea o experienţă în ceea ce priveşte organizarea meciurilor şi nu ne vom trezi cu surprize. Totul se redeschide în România, dar stadioanele rămân închise".
Pe de altă parte, legat tot de fotbal şi de spectatori, dar la un alt nivel competiţional, Coordonatorul proiectului de la Bucureşti pentru Euro 2020, Gică Popescu a anunţat că două dintre scenariile forului european sunt cu fani în tribune: "Acum câteva zile, am avut o nouă şedinţă şi FRF ne-a informat că se lucrează la câteva scenarii pentru Campionatul European. Două dintre ele sunt cu spectatori. S-ar putea să avem surpriza să vedem EURO cu spectatori în tribune. Sigur, într-un anumit procent".
Pe 8 martie 2020, meciul dintre Csikszereda - Petrolul Ploieşti a fost ultimul, din ţara noastră, la care s-a permis accesul spectatorilor.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.02.2021, 15:57)
sportul , inclusiv fotbalul , trebuie trait pe viu si practicat in natura , nu in casa la tv . ori noua ordine mondiala nu mai vrea oameni liberi , care sa se bucure de viata , ci , cu masca si la zece metri distanta unul de altul , sa nu puna ceva la cale , asta e in mintea celor care au imbatranit urat , si au ciuda pe cei tineri .
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Anonim în data de 09.02.2021, 16:19)
Aveți dreptate. Nenorociții ăștia sociopati au parte de tați reci la suflet, de mame care nu i-au strâns în brate și nici nu i-au iubit.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.02.2021, 22:07)
Mai aveti rabdare cu footbalul , deocamdata este pandemie de COVID ...Peste vreo doi ani mai vedem...