Fotbalul este în continuare "bolnav de corupţie"

D.N.
Ziarul BURSA #Sport / 9 octombrie 2017

Fotbalul este în continuare "bolnav de corupţie"

Fotbalul autohton are în continuare probleme cu justiţia. În ciuda condamnărilor dictate în ultimii ani, oficialii unor instituţii fotbalistice sau ai unor cluburi sunt tentaţi în continuare să calce strâmb. Săptămâna trecută s-a derulat un nou episod jenant, în care un om de fotbal a fost reţinut pentru fapte de corupţie. Secretarul Asociaţiei de Fotbal Bucureşti, Claudiu Baboia, fost arbitru, a fost reţinut de către procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi complicitate la dare de mită, iar fostul jucător al lui Dinamo, Claudiu Drăgan a fost pus sub control judiciar, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la dare de mită. Chiar dacă acest dosar nu va provoca un nou cutremur în fotbalul autohton, moral, cu siguranţă că acesta a fost zguduit serios.

Potrivit procurorilor nu e vorba de o singură infracţiune, izolată, ci de mai multe în care există un actor principal: "Din actele de urmărire penală efectuate până la momentul actual, a reieşit faptul că, la data de 19.05.2017, în interesul Asociaţiei Club Sportiv UTA Bătrâna Doamnă Arad, într-un hotel din municipiul Suceava, Vlădulescu Ionuţ Gabriel i-a remis suma de 13.500 de lei, promisă anterior, arbitrului partidei de fotbal Foresta Suceava - Sepsi Sf. Gheorghe, pentru a favoriza prima echipă (la momentul respectiv UTA Bătrâna Doamnă Arad şi Sepsi Sf. Gheorghe erau contracandidate în Liga a II-a pentru promovarea directă în Liga I). La realizarea acestui demers au contribuit şi inculpaţii Drăgan Claudiu şi Stana Dorin, director sportiv, respectiv secretar în cadrul Asociaţiei Club Sportiv UTA Bătrâna Doamnă Arad, în timp ce inculpatul Baboia Claudiu-Gabriel, secretar al Asociaţiei Municipale de Fotbal Bucureşti, a intermediat contactul dintre arbitrul în cauză şi Vlădulescu Ionuţ Gabriel. De asemenea, la data de 02.06.2017, inculpatul Baboia Claudiu-Gabriel i-a oferit suma de 3000 de lei arbitrului partidei de fotbal Progresul Spartac - ACS Regal, din Liga a IV-a, pentru a favoriza prima echipă, iar ulterior i-a remis suma de 1000 de lei. Prin ordonanţa procurorului s-a dispus reţinerea inculpatului Baboia Claudiu Gabriel, iar la data de 05.10.2017 a fost sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti în vederea luării măsurii arestării preventive a inculpatului Baboia Claudiu Gabriel pe o durată de 30 de zile. Faţă de inculpaţii Drăgan Claudiu şi Vlădulescu Ionuţ-Gabriel s-a dispus în cauză măsura preventivă a controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile. Activitatea de urmărire penală este continuată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Direcţia Generală Anticorupţie."

Dosarele "Valiza", "Transferurile", "Mită pentru arbitri", strict legate de activitatea fotbalistică au făcut vâlvă în ultimii ani. S-au dictat condamnări, au avut loc arestări şi au fost instrumentate dosare penale pentru fapte de corupţie care acoperă aproape toată gama criminalităţii financiare: coruperea unor arbitri, mituirea jucătorilor unei alte echipe, aranjarea unei partide internaţionale, comisioane dubioase la vânzarea drepturilor TV sau la transferurile de jucători. Cornel Penescu, Ionică Serea, Gheorghe Constantin, Marius Martiş, Sorin Corpodean, Marcel Lică, George Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Victor Becali, George Copos, Ioan Becali, Cristian Borcea, Gigi Neţoiu, Dumitru Dragomir, Mircea Sandu, Daniel Capră, Florian Walter, sunt oameni care au fost implicaţi în fenomenul fotbalistic şi care au dat declaraţii în faţa procurorilor fiind acuzaţi, o mare parte şi condamnaţi, pentru diverse fapte de corupţie. Din experienţa acestora nu toată lumea a înţeles mare lucru. După cum se vede, de altfel oamenii de fotbal au fost averizaţi în mod public, procurorii au început să investigheze şi faptele de corupţie din fotbalul mic.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Asta e varful icebergului ; astept de la "Bursa" o investigatie pe tema mafiei caselor de pariuri, doar pe plan local... Pariurile sunt cancerul sportului ,trucarea rezultatelor si "impartirea" cascavalului intre toti ("jucatori", "antrenori", "arbitri", chiar si maseurii isi primesc cotele aferente). Vedeti cum functioneaza omerta ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb