• Alte fonduri administrate de Franklin Templeton pot fi interesate
Fondul Proprietatea (FP) nu va cumpăra acţiuni în oferta pe care statul o va derula pentru vânzarea a 9,84% din titlurile OMV Petrom, însă alte fonduri administrate de Franklin Templeton ar putea participa la operaţiune, a declarat, ieri, Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea.
"Fondul Proprietatea nu poate participa la oferta de la Petrom, deoa-rece acţiunile pe care deja le are în portofoliu reprezintă peste 10% din activele sale. Despre alte fonduri administrate de Franklin Templeton nu pot să spun decât că este altă poveste şi ar putea să participe", a afirmat Konieczny, citat de Mediafax.
Întrebat despre achiziţia Fondului Proprietatea a unor acţiuni pe Bursa de la Viena, el a spus că Franklin Templeton nu comentează strategia achiziţiilor sau vânzările de titluri pe care le realizează.
"Tot ce pot să vă spun este că avem voie să investim 12% din active pe pieţele externe", a arătat Konieczny.
Managerul FP a mai spus că Fondul este interesat să cumpere "orice este ieftin".
Statul vrea să vândă pe bursă, în acest an, 9,84% din acţiunile OMV Petrom, intermediatorul ofertei urmând să fie anunţat cel târziu săptămâna viitoare.
Participaţia de la OMV Petrom, de 20,11% din capital, este cea mai importantă deţinere din portofoliul FP.
Grupul austriac OMV are 51,01% din acţiunile Petrom, iar Ministerul Economiei controlează 20,64% din titluri. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare deţine 2,03%, iar 6,21% din titluri se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.
• Templeton vrea ca micii investitori să aibă acces la ofertele pentru firme de stat la BVB
Franklin Templeton a propus Guvernului ca în ofertele de vânzare a unor pachete de acţiuni la companii de stat o parte din titluri să fie destinate micilor investitorilor, astfel încât prin aceştia să se dezvolte piaţa de capital, a mai declarat, ieri , managerul FP, Greg Konieczny.
"Am vorbit de mai multe ori cu guvernanţii şi le-am spus că în cadrul ofertelor la companiile de stat ar trebui să fie prevăzut un pachet de acţiuni dedicat investitorilor de retail (micilor investitorilor - n.r.). Ultima discuţie am avut-o acum două săptămâni şi nu au spus < nu >", a declarat Konieczny.
El a adăugat că în discuţiile res-pective a prezentat reprezentanţilor statului modelul după care s-au realizat privatizările pe bursa din Polonia, iar aceştia au spus că au înţeles acest mecanism.
"Numărul redus de investitori de retail este un impediment în dezvoltarea pieţei din România, iar aceştia trebuie să fie mai prezenţi", a afirmat Konieczny.
De asemenea, Mihai Chişu, broker la IFB Finwest, consideră că ar trebui înfiinţat un grup de lucru de către brokeri, investitori şi reprezentanţi ai bursei, care să solicite ca în cadrul ofertelor publice o parte din acţiuni să fie destinate micilor inves-titori.
Potrivit lui Chişu, pe piaţa din Polonia erau anul trecut patru milioane de investitori, în timp ce pe bursa de la Bucureşti erau active aproximativ 10.000 de conturi.
La BVB vor avea loc în acest an oferte de vânzare pentru acţiuni Transelectrica (TEL), Transgaz Mediaş (TGN) şi Romgaz Mediaş - câte 15% din capital - şi OMV Petrom (SNP) - 9,84%.